Hopp til innhold
Rettsbehandling av terrordømte Anders Behring Breiviks krav om prøveløslatelse
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Breivik i fengsel

Oppsummert

Anders Behring Breivik ble i 2012 dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år. Breivik begjærte seg løslatt i januar 2022, men fikk ikke medhold i retten.

 • Breivik flyttet til nytt fengsel

  Terrordømte Anders Behring Breivik er flyttet fra Skien fengsel til Ringerike fengsel hvor han skal fortsette soningen. Flyttingen skjedde tirsdag, skriver Aftenposten.

  Breivik ble flyttet fra Ila fengsel til Telemark fengsel i Skien høsten 2013. Nå skal han altså fortsette soningen i Ringerike fengsel, som i likhet med Skien har en egen avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå.

  Ringerike fengsel ligger ved Tyrifjorden, der også Utøya ligger. Det er omtrent en mil i luftlinje mellom fengselet og øya der Breivik drepte 69 personer i 2011.

 • Breivik flyttes fra Skien fengsel

  Anders Behring Breivik flyttes fra Telemark fengsel til Ringerike fengsel.

  Formålet med flyttingen, som har vært vurdert over lengre tid, er i hovedsak at domfelte har gjennomført straffen i samme avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå i mange år, og at det av den grunn vil være hensiktsmessig med et miljøskift, skriver Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) i en pressemelding.

  Også Ringerike fengsel har en avdeling med svært høyt sikkerhetsnivå. Breivik vil dermed få tilsvarende soningsforhold som han har hatt til nå.

  KDI opplyser at overføringen vil skje i nær fremtid, men på grunn av sikkerhetsmessige årsaker og personvernhensyn gis det ikke mer konrete opplysninger.

  Nasjonal støttegruppe etter 22. juli har blitt informert, skriver KDI.

 • Breivik anker prøveløslatelse-nei

  Anders Behring Breivik anker avslaget på prøveløslatelse. Det opplyser forsvarer Øystein Storrvik til NRK. Telemark tingrett avslo tirsdag Breiviks begjæring om løslatelse etter å ha sonet minstetiden på 10 år av forvaringsdommen på 21 år.

 • Breivik blir ikke løslatt

  Telemark tingrett har avvist Anders Behring Breiviks begjæring om å bli prøveløslatt. Dommen var enstemmig.

  Han fikk dermed ikke medhold i sin begjæring om å bli løslatt etter å ha sonet minstetiden på 10 år av sin dom på 21 års forvaring.

 • Trusselmelding mot Skien fengsel

  Politiet mottok torsdag ettermiddag en uspesifikk trusselmelding rettet mot Skien fengsel, melder politiet i en pressemelding.

  Det er i Skien fengsel at terrordømte Anders Behring Breivik soner 21 års forvaring. I fengselet har det denne uka pågått en rettsak om han skal prøveløslates eller ikke.

  Trusselen kom via telefon klokka 13.40 i dag. Politiet ønsker ikke å kommentere hva trusselen inneholdt, men opplyser at de har hatt en aksjon mot fengselet siden meldingen ble mottatt.

  – Vi vurderer det ikke slik at det har vært noen fare for de som har vært inne i fengselet, opplyser operasjonsleder Øystein Eikedalen i meldingen.

  Operasjonen er i ferd med å avsluttes, og politiet vil etterforske hvem som sto bak trusselen.

 • Breivik-rettsaken er over

  Rettssaken der Anders Behring Breivik begjærer seg prøveløslatt er over. Dommen kommer i løpet av de neste ukene.

  Sorenskriver Dag Bjørvik, som er rettens administrator, sa etter at aktor og forsvarer hadde lagt ned sine påstander, at det er vanskelig å si nøyaktig når dommen kan ventes.

  – Det kan i beste fall være neste uke, i verste fall om to-tre uker, sa Bjørvik.

  (NTB)

 • Dommer må stoppe Breivik

  Breivik begynte å snakke om sin politiske ideologi i sin sluttbemerkning.

  – Nå går du for langt, og er utenfor tema, seier dommer som stopper Breivik.

  Breivik fortsetter å snakke om at hvite blir en minoritet og mener det er kriminelt og noe han vil kjempe mot med politiske handlinger.

  – Jeg sverger på mitt æresord på at jeg vil jobbe mot dette med ikke voldelige virkemidler, sier Breivik.

 • Storrvik: Støtter prøveløslatelse

  – Min prosedyre leder hen til at jeg støtter hans begjæring om prøveløslatelse, fordi de strenge vilkårene ikke er oppfylt. Jeg foreslår derfor prøveløslatelse på de vilkårene som er foreslått av kriminalomsorgen, sier forsvarer for Anders Behring Breivik, Øystein Storrvik.

 • Storrvik: Dommen bærer seg ikke lenger

  – For å skjære gjennom den knuten, så blir relevansen at dommen ikke bærer seg lenger. Men kan gjøre veldig grusomme ting, uten at man prøver å gjenta det. Det er en del argumenter som taler mot gjentagelse fra Breivik sin side: Det er oppklaringen og konfrontasjonen av det som har skjedd. Dette ble så alvorlig fordi planleggingen skjedde i totalt skjult. I dag er han veldig kjent. Det taler for at et tett regime med kontroll kunne forhindret forvaringsutløsende handlinger. Det er et viktig argument, sier Storrvik.

 • Storrvik: Et paradoks

  – Grunnen til at man ikke slipper ut Breivik må være at det er fare for nye straffbare handlinger. Men det er et paradoks om at en person behandles så dårlig i fengsel at han aldri blir bedre, så slipper han aldri ut. Det er problemet ved ikke legge til rette for mer progresjon i soningen, sier Storrvik.

  – Si at han skal sitte 21 år i forvaring. Han skal møte majoren og møte meg bak et gitter. Etter 21 år blir han så farlig fordi han sitter bak det gitteret, at han flyr på den første personen han møter på T-banen. Da blir forvaringen forlenget. Det er paradokset, legger han til.

Forklarer-video om Breivik-rettssak

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no