Hopp til innhold
Rosetog i Oslo etter 22. juli-angrepene
Foto: Erlend Aas / NTB

Terrorangrepene 22. juli 2011

Oppsummert

På ettermiddagen 22. juli 2011 ble Norge rammet av to terrorangrep. 77 personer, de fleste ungdommer, døde i bombeangrepet på regjeringskvartalet og massedrapet på Utøya.

 • Anders Behring Breivik saksøker staten på nytt

  22-juli terroristen mener forholdene i fengselet er blitt verre etter 11 år i isolasjon. Derfor saksøker han igjen staten for brudd på menneskerettighetene. Aftenposten var først ute med saken.

  Denne uken leverte den dømte 22. juli-terroristen en stevning til tingretten og går dermed på nytt rettens vei for å få lettelser i soningen. Det er staten ved Justis- og beredskapsdepartementet som saksøkes, siden Kriminalomsorgen ligger under dem, skriver avisen.

  – Det var lyspunkter, synes vi. Det var bedre fasiliteter, men det siste året har det blitt en forverring av hans situasjon i Ringerike fengsel. Vi føler det er et veldig uheldig tilbakeskritt etter så mange års isolasjon, sier Breiviks advokat Øysten Storrvik.

  Breivik ble dømt til lovens strengeste straff, 21 års forvaring, i 2012. Siden den gang har han ikke deltatt i noe fellesskap med andre innsatte.

  Staten mener det er nødvendig på grunn av sikkerhet, mens Breivik mener det er umenneskelig behandling i strid med menneskerettighetene.

  Breivik begjærer seg også prøveløslatt på nytt, sier advokaten til Dagbladet.

  Rettssaken finner trolig sted til våren.

 • Fyrverkeri planlagt 22. juli - utsatt til søndag

  Mellom klokka 22.00 og midnatt var det planlagt fyrverkeri over Oslofjorden. Bakgrunnen var at Nakholmen velforening feirer 100 år.

  Dette er nå utsatt til 2200 søndag kveld. Det skriver Oslo 110-sentralen på Twitter.

  Sentralen mottok flere reaksjoner på innlegget om det planlagte fyrverkeriet. Flere forstod ikke hvorfor de ønsket å gjøre det akkurat i dag, på en dato som markerer 12 år siden terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya.

  Nå har de altså tatt til seg kritikken og valgt å utsette markeringen for 100 års jubileet.

 • 22. juli-markering – tolv år siden terroren rammet Norge

  Det holdes minnemarkering i regjeringskvartalet tolv år etter terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011, hvor 77 mennesker ble drept. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), AUF-leder Astrid Hoem og leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene Lisbeth Røyneland, er blant dem som skal tale.

  – Kjære alle sammen, det er godt å komme sammen for å minnes, aldri glemme og aldri tie. Vi gjør det for de drepte, skadde og livsmerkede her i regjeringskvartalet og på Utøya, slik åpnet Jonas Gahr Støre sin tale.

  Han benyttet anledningen til å minne alle på at kampen mot terror og ekstremisme må kjempes hver dag.

bønder stortinget

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no