Hopp til innhold
Gutt i blå kjeledress leker i sandkasse
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Barnetrygd

Oppsummert

Barnetrygden øker med rundt 1000 kroner per barn i året etter at regjeringspartiene og KrF er blitt enige om statsbudsjettet for 2019. Barnetrygden har ikke vært økt på 22 år, siden 1996.

 • Flere får barnetrygd

  662.000 foreldre får utbetalt barnetrygd. Det er nesten 2000 flere enn i fjor, men 1.000 færre enn for ti år siden, viser nye tall fra Nav.

  88 prosent av mottakerne er kvinner, og vel 18 prosent av dem som får utbetalt barnetrygd, er eneforsørgere. Til sammen gjelder dette vel 122.000 foreldre. Denne andelen har vært svakt fallende de siste årene viser Nav-tallene.

  To barn spiller spill
  Foto: NTB
 • Barnetrygd skal holdes utenfor sosialhjelpen

  Regjeringen lovfester at barnetrygd skal holdes utenfor når sosialhjelp skal beregnes. Tirsdag kommer innstillingen fra Stortingets arbeids- og sosialkomité, etter at regjeringen i april la fram et lovforslag om flere endringer i sosialtjenesteloven.

  Blant de viktigste er at kommunene ikke lenger kan ta hensyn til barnetrygd når søknader om sosialhjelp vurderes. I dag regner rundt to av tre kommuner barnetrygden som inntekt ved utmåling av økonomisk stønad.

 • Redd Barna fornøyd med barnetrygd

  SV og regjeringen er enige i budsjettforhandlingene om at det skal legges fram en lovendring om at barnetrygd skal holdes utenom ved beregning av sosialhjelp.

  Dermed skal det ikke lenger være lov for kommunene å holde pengene tilbake.

  Det er Redd Barna svært glade for.

  – På vegne av titusener av barn i Norge som lever under fattigdomsgrensa, jubler vi i Redd Barna i dag. Nå skal også barna i familiene med dårligst råd få beholde barnetrygden sin. Dette vil gi familiene litt bedre økonomisk pusterom, og sikre at alle barn i alle kommuner i Norge får barnetrygd på lik linje, uansett hva foreldrene deres tjener, sier Redd Barnas generalsekretær Birgitte Lange.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no