Hopp til innhold
Vedum legger fram revidert najsonalbudsjett.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Revidert nasjonalbudsjett 2023

Oppsummert

Regjeringen henter 56 milliarder kroner fra oljefondeti revidert nasjonalbudsjett. De tror prisene vil øke med 5,4 prosent istedenfor 2,8 prosent i år.

 • Satsen for meddommere økes

  For første gang på 40 år økes godtgjørelsen for de som stiller som meddommere i retten. Det er klart etter at revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem i dag.

  Det er stor mangel på blant annet unge meddommere, og bare 2 prosent av landets 37.000 meddommerne er under 30 år.

  Når satsen nå går fra 250 til 750 kroner per dag, håper SVs Sjalg Unneland at det skal bli enklere å rekruttere meddommere i alle aldre og samfunnslag.

 • Revidert nasjonalbudsjett: Øker pengebruken med 1,5 milliarder kroner

  Regjeringspartiene og SV øker pengebruken med 1,5 milliarder kroner i sin enighet om revidert nasjonalbudsjett.

  Totalt økes utgiftene med 2,1 milliarder kroner, mens det samtidig gjøres kutt på 560 millioner kroner.

  Den største økningen i utgiftene går til å øke barnetrygden med 200 kroner per måned fra 1. juli for barn over 6 år. Det gir en bokført kostnad på 920 millioner kroner.

  Det største kuttet kommer fra å utsette anlegget for karbonfangst på Klemetsrud i Oslo, noe partiene sparer 300 millioner kroner på.

  (NTB)

 • SV: – Har fått gjennomslag for betydelige grep for fordeling og miljø

  – Vi har fått økt støtten til klimatiltak, sørget for at offentlige bygg skal bygges med solceller på taket og gjort det lettere for andre å bygge solkraft. Samtidig vil økt bruk av biodrivstoff gi betydelige utslippskutt, raskt, sier finanspolitisk talsperson i SV.

  Det er enighet i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett på Stortinget. Budsjettavtalen blir presentert på en pressekonferanse på Stortinget i formiddag.

  Partene har sittet i forhandlinger de siste tre ukene.

  Klimapolitikken var den hardeste nøtten i innspurten av forhandlingene. SV skriver at de har fått på plass flere tiltak som kutter klimautslipp og tar vare på natur

  – Vi setter fart på det rettferdige grønne skiftet. I høst skal regjeringa komme med en virkemiddelpakke for grønn omstilling av norsk industri og neste år kommer tiltak for å kutte klimagassutslipp gjennom elektrifisering av oljeinstallasjoner med havvind, forteller Kaski.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no