President Donald Trump trekker USA ut av atomavtalen med Iran og 
vil gjeninnføre sanksjonene mot landet

Atomavtalen med Iran

Oppsummert

Atomavtalen flere supermakter har med Iran er svært skjør etter at USA trakk seg fra avtalen i 2018, og gjeninnførte sanksjoner mot landet. Det jobbes for å bevare avtalen etter, og nå viser en ny rapport at Iran overholder sin del av avtalen.

 • Mener Iran overholder atomavtale

  Iran overholder sin del av atomavtalen, sier Det internasjonale atomenergibyråets siste rapport. Avtalen ble forhandlet mellom blant annet USA, Russland, Kina og EU i 2015. I fjor trakk USA seg fra avtalen og innførte sanksjoner mot Iran.

 • Forsøker å bevare atomavtalen

  Iran og Kinas utenriksministre møttes i Beijing i et forsøk på å bevare atomavtalen med Iran. Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia og Tyskland samt EU, er sterkt imot USAs avgjørelse om å skrote avtalen, og har iverksatt tiltak for å bevare den.

 • Zarif med hardt tilsvar til Pence

  Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif beskriver USAs krav om at EU skal skrote atomavtalen som å be unionen undergrave sin egen sikkerhet. Det sier han etter at USAs visepresident denne uken har krevd at EU skal trekke seg fra avtalen med Iran.

 • CIA: Iran holder avtalen

  Iran innfrir fortsatt sine forpliktelser i atomavtalen til tross for at USA har trukket seg ut, sier CIA-sjef Gina Hapsel. Avtalen trådte i kraft i 2016 og gir blant annet internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no