Donald Trump
Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Atomavtalen med Iran

Oppsummert

Atomavtalen flere supermakter har med Iran er svært skjør etter at USA trakk seg fra avtalen i 2018, og gjeninnførte sanksjoner mot landet. Iran har vedgått at de har overgått atomavtalens grense for lagring av uran.

 • Visekansler vil hindre eskalering

  Tysklands visekansler Olaf Scholz sier landet må gjøre alt de kan for å hindre at spenningen i Persiabukta eskalerer, skriver Reuters. Han understreker at Tyskland jobber tett med Storbritannia og Frankrike for å holde liv i atomavtalen med Iran.

 • Mener arrest strider med atomavtale

  Iran mener Storbritannias arrest av et iransk oljeskip i Gibraltarstredet strider med atomavtalen. Det melder Reuters. – Land som tar del i avtalen burde ikke hindre eksporten av iransk olje, sier en talsperson for iranske myndigheter.

 • Iran møter avtalelandene

  I dag møter representanter for Iran de andre landene som fortsatt er med i atomavtalen, skriver AP. Der skal det diskuteres hvordan de kan fortsette å ivareta avtalen, selv om USA har forlatt den, og Iran har brutt grensa for anriket uran.

 • Iran gjenoppstarter atomreaktor

  Irans atomenergiorganisasjon sier at Iran planlegger å gjenoppstarte tungtvannsreaktoren Arak, melder Reuters. Irans president Rouhani har tidligere varslet at reaktoren ville tas i bruk hvis landene i atomavtalen ikke beskyttet handelen med Iran.

 • Ber Iran følge atomavtalen

  Frankrikes utenriksminister ber Iran om å følge atomavtalen og bidra til de-eskalering av den spente situasjonen. Irans vise-utenriksminister besøkte Paris i dag, og Frankrikes president MAcron har forsøkt å få i gang samtaler mellom Iran og USA.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no