Iransk anlegg ved Qom som kan være i bruk til anriking av uran
Foto: Satellitt-bilde fra GeoEye / AP

Atomavtalen med Iran

Oppsummert

Iran vil ikke lenger overholde atomavtalen fra 2015 som blant annet regulerer kjernefysisk forskning og utvikling. USA trakk seg fra avtalen i 2018, og gjeninnførte sanksjoner mot landet.

 • AEA: Iran har mer uran enn varslet

  Iran har over fem ganger så mye anriket uran enn det som er tillatt i atomavtalen fra 2015, heter det i en rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået. Iran begynte å bryte flere elementer i avtalen i fjor etter at USA trakk seg fra den.

 • Forsøker å redde atomavtalen

  Diplomater fra Iran, Kina, Russland, EU, Storbritannia, Frankrike, Tyskland møtes i dag i Østerike. Målet er å redde det som er igjen av atomavtalen med Iran, men prosessen kan også føre til kollaps og at FN-sanksjoner mot Iran blir gjeninnført.

 • Møtes om atomavtale på onsdag

  Partene som fortsatt deltar i atomavtalen mellom Iran og en rekke stormakter skal møtes i Wien onsdag. Møtet er et forsøk på å redde avtalen, etter at Iran stegvis har trukket seg fra deler av den, melder AFP. USA trakk seg fra avtalen i 2018.

 • Hevdar Iran held seg i atomavtalen

  Iran er framleis med i atomavtalen trass at dei har gått tilbake på pliktene til avtalen, seier ein talsperson for utanriksministeren i landet, melder Reuters. Han sa òg at dei europeiske landa sine skuldingar om at Iran bryt avtalen, er feil.

 • Kan trekka seg frå IAEA-samarbeid

  Iran vil revurdera samarbeidet med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om europeiske land legg meir press på landet ved å ta i bruk ein tvisteløysingsmekanisme som kan innføra FN-sanksjonar mot Iran på nytt, melder Reuters søndag

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no