Hopp til innhold
Iransk anlegg ved Qom som kan være i bruk til anriking av uran
Foto: Satellitt-bilde fra GeoEye / AP

Atomavtalen med Iran

Oppsummert

Samtalene om å puste liv i atomavtalen med Iran er gjenopptatt.

EUs utenrikssjef Josep Borrell og Enrique Mora som ledet de siste samtalene mellom Russland, Kina, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Iran, skal lede forhandlingene.

 • USA: Langt fra sikkert at det blir enighet om atomavtale

  Det er ingen selvfølge at det kan oppnås enighet om en revidert atomavtale med Iran, sier USA.

  EUs utenrikssjef Josep Borrell opplyste fredag at samtalene med Iran nå er gjenopptatt etter en pause, og at en avtale er innen rekkevidde. USA er mindre sikre.

  – På det nåværende tidspunkt er det langt fra sikkert at det blir en avtale, sier en talsperson for amerikansk UD.

  Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Den trådte i kraft i 2016, men to år senere trakk daværende president Donald Trump USA fra avtalen og gjeninnførte harde sanksjoner mot Iran.

  Iran har siden svart ved å sette deler av avtalen til side, blant annet ved å trappe opp anrikingen av uran. (NTB)

 • Iran vil kun returnere til Wien for å sluttføre atomavtale

  Iran vil bare returnere til Wien, der atomforhandlingene har funnet sted, for å ferdigstille en avtale.

  – Vi reiser ikke til Wien for nye forhandlinger, men for å sluttføre atomavtalen, sier talsmann for utenriksdepartement i Iran, Saeed Khatibzadeh, ifølge AFP.

 • Qatars utenriksminister til Moskva for atomsamtaler

  Qatars utenriksminister reiste søndag til Moskva for samtaler om Russlands kjepp i hjulene til gjenopplivingen av atomavtalen med Iran.

  Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani skal møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og andre toppdiplomater mandag, ifølge en kilde med kjennskap om møtene.

  Sheikh Mohammed dro til Moskva bare timer etter å ha snakket med USAs utenriksminister Antony Blinken og Irans utenriksminister Hussein Amir Abdullahian om Russlands nye krav til Iran-samtalene.

  (NTB)

 • Rakettangrep kan truge atomavtalen med Iran

  Rakettangrepet mot Arbil i Nord-Irak kan gjere det vanskelegare å fullføre samtalane med Iran om ein ny atomavtale, seier Frankrikes utanriksminister, ifølge Reuters. Den iranske revolusjonsgarden har sagt at dei stod bak angrepet, som dei seier var retta mot to basar som Israels etterretningsteneste Mossad har i området.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no