Hopp til innhold
Logoen til det internasjonale atomenergibyrået IAEA
Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Atomkraft

Oppsummert

Atomkraft, også kalt kjernekraft, er stadig et omdiskutert tema i både Norge og resten av verden. Atomkraftverk er svært kontroversielle på grunn av behovet for lagring av radioaktivt avfall i lang tid. Men slike kraftverk har lave CO2-utslipp.

 • Regjeringen vil styrke atomsikkerhet i Ukraina

  Regjeringen kunngjorde fredag at de vil styrke atomsikkerheten i Ukraina. Utenriksminister Espen Barth Eide sier at behovet er stort som følge av krigen.

  – Russlands krigføring setter også sikkerheten ved Ukrainas kjernekraftanlegg i fare. Russland okkuperer fortsatt Europas største kjernekraftverk, Zaporizjzja, Eide.

 • USA forbyr import av anriket uran fra Russland

  USAs president har skrevet under på en lov som forbyr import av anriket russisk uran. Amerikanske atomkraftverk bruker en stor andel russisk anriket uran.

  Forbudet trer i kraft om 90 dager og åpner kun for unntak av import fra Russland hvis det skulle oppstå forsyningsproblemer ut 2027.

  Russland er verdens største forsyner av anriket uran. Rundt 24 prosent av anriket uran ved amerikanske atomkraftverk kommer fra Russland, fremgår det av en kunngjøring fra Det hvite hus. President Joe Bidens forbud ble signert mandag.

  Loven som Biden signerte, åpner samtidig opp for rundt 2,7 milliarder dollar i finansiering til oppbygging av amerikansk uranindustri.

  (NTB)

 • IAEA-sjefen reiser til Iran

  Sjefen for det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Rafael Grossi, reiser til Iran i neste veke for å møte iranske tenestemenn, opplyser byrået til AFP.

  Også iranske styresmakter stadfestar besøket.

  Grossi sa i februar at han planla eit besøk for å hindre at forholdet mellom atomenergibyrået og Iran skulle bli dårlegare.

 • Frp krever at regjeringen sier ja til atomkraftverk-invitasjon fra EU

  EU har invitert Norge med på dugnad for å utvikle nye atomkraftverk. Initiativet ble omtalt av Energi og Klima i forrige uke og er nå til vurdering hos regjeringen.

  Målet er å samarbeide om nye, små atomkraftverk som kan bli viktige for EUs grønne skifte og skape en ny industri for Europa. Flere av EUs medlemsland har i dag atomkraftverk som utgjør en betydelig del av deres totale strømproduksjon.

  – Fremskrittspartiet ber regjeringen kjenne sin besøkelsestid til å melde seg på dette programmet før fristen i april. Hvis ikke regjeringen forstår dette selv, så vurderer vi å få Stortinget til å instruere regjeringen til det, sier Frps energipolitiske talsperson Marius Arion Nilsen til NTB.

  Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Energidepartementet bekrefter til NTB at saken nå skal drøftes i regjeringen.

 • Austrheim vurderer atomkraft

  Austrheim kommune vurderer bygging av et lite atomkraftverk i kommunen.

  Ordfører Morten Sogn-nes tar sikte på å legge frem en sak for kommunestyret 15. februar, skriver avisen Nordhordland.

  Politikere i kommunen mener dette kan være starten på et nytt industrieventyr.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no