Hopp til innhold
Atomkraft
Foto: Ukjent

Atomkraft

Oppsummert

Atomkraft, også kalt kjernekraft, er stadig et omdiskutert tema i både Norge og resten av verden. Atomkraftverk er svært kontroversielle på grunn av behovet for lagring av radioaktivt avfall i lang tid. Men slike kraftverk har lave CO2-utslipp.

 • Tyskland vil fortsatt fase ut atomkraft

  Det er fortsatt Tysklands mål å fase ut atomkraft, tross usikkerheten i energimarkedet som følge av Russlands krig i Ukraina, sier statsminister Olaf Scholz.

  Tyskland stengte halvparten av sine seks atomkraftverk i desember. De tre gjenværende skal etter planen stenges innen utgangen av året. Samtidig er landet en stor importør av russisk gass.

  Opposisjonspartier har bedt om at atomkraftverkene ikke stenges riktig ennå, men det vil ikke statsministeren gå med på. Scholz sier beslutningen er tatt og blir stående.

  (NTB)

 • Russisk rakett skal ha vært farlig nær ukrainsk atomkraftverk

  En russisk rakett passerte søndag farlig nær et kjernekraftverk sør i Ukraina, opplyser Energoatom, selskapet som drifter kraftverket

  Atomkraftverket ligger 350 kilometer sør for hovedstaden Kyiv.

  – Den russiske angriperen forstår fortsatt ikke at selv det minste fragment fra en rakett som treffer et kraftverk i drift, kan forårsake en atomkatastrofe og en radioaktiv lekkasje, skriver selskapet på Telegram.

  (NTB)

 • Bastholm advarer mot kjernekraft

  – Jeg tenker det er naturlig at vi kan være med å bidra til kunnskap og forskning på kjernekraft i Norge. Men en stor satsing er en avsporing, fordi Norge har veldig mange andre, store bidrag vi må gjøre til den fornybare omstillingen, sier MDG-leder Une Bastholm til NRK.

  Denne helgen holder partiet landsmøte, hvor kjernekraft er ett av hovedtemaene som det skal tas stilling til i løpet av fredagen.

  Spørsmålet splitter partiet, der Grønn Ungdom er for en norsk satsing, mens nestleder Arild Hermstad torsdag uttalte til NTB at han var imot.

  Nå hinter partilederen til at også hun er skeptisk.

  – Jeg er først og fremst spent på hva landsmøtet vil mene om det. Jeg kommer til å lytte til det de bestemmer, men kommer til å ta til orde i debatten og si at Norge har et stort potensial på andre områder vi bør ha fokus på, sier Bastholm, og eksemplifiserer med havvind, grønn skipsfart og karbonfangst og lagring.

  Landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
 • Advarer om farlig situasjon ved okkupert kjernekraftverk

  Situasjonen ved kjernekraftverket i Zaporizjzja i Ukraina er ikke bærekraftig og kan bli farlig, advarer Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA). Organisasjonen har forsøkt å få tilgang til kraftverket, uten hell, melder Sky News. Kraftverket trenger blant annet reparasjoner og vedlikehold, som ikke skjer i øyeblikket. Russiske styrker tok i mars over kontrollen av det som er Europas største kjernekraftverk.

 • IAEA: Russlands okkupasjon av Tsjernobyl var svært farlig

  Lederen av det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Rafel Grossi, besøkte tirsdagTsjernobyl-kraftverket på årsdagen for atomulykken som fant sted i 1986. Den gang eksploderte en atomreaktor som forårsaket radioaktive utslipp over store områder.
  I mars inntok russiske styrker atomanlegget som skapte ny frykt om nye radioaktive utslipp. Styrkene trakk seg senere tilbake. Grossi omtalte den russiske okkupasjonen av kraftverket som svært svært farlig.

  – Situasjonen var helt unormal og veldig, veldig farlig, sa Grossi under besøket.

  Ifølge IAEA-sjefen ble det målt unormale verdier av radioaktivitet etter at de russiske styrkene rykket inn ved kraftverket. Nå skal imidlertid nivåene igjen være ved normalen.

  – Det har vært tilfeller der nivåene har steget som følge at russerne beveget tungt utstyr da de ankom og dro, sa Grossi.

  (AFP/NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no