Hopp til innhold

Etterlyser mannen de mener saboterte atomanlegg

Iranske myndigheter har sendt ut etterlysning av mannen de mener stod bak sabotasje av atomanlegget i Natanz.

Bilde av sentrifuger i atomanlegget i Natanz, Iran.

Bilde av sentrifuger i atomanlegget i Natanz formidlet av den iranske statlige kringkasteren IRIB.

Foto: AP

Den statlige iranske kringkasteren viste lørdag formiddag frem bilder av en 43 år gammel navngitt mann, som myndighetene hevder står bak sabotasjen ved Natanz-anlegget.

Anlegget, som brukes til å anrike uran, ble sist søndag utsatt for en eksplosjon som førte til at strømmen forsvant og et ukjent antall atomsentrifuger ble ødelagt.

De første meldingene gikk ut på at anlegget var rammet av et uhell. Senere på dagen ble eksplosjonen beskrevet som sabotasje og terror.

Dagen før hadde anlegget tatt i bruk nytt utstyr for å anrike uran.

Etterlyst internasjonalt

Mannen som nå er etterlyst i forbindelse med eksplosjonen er en 43 år gammel iransk mann fra byen Kashan, som ikke ligger langt fra Natanz.

Ifølge iranske myndigheter forlot han Iran før søndag, timer før eksplosjonen skjedde.

Iran gikk raskt ut og anklaget Israel for å være delaktig i sabotasjeaksjonen.

Til New York Times hevdet israelske og amerikanske kilder at det hele var en israelsk operasjon. Og ifølge israelsk radio har Mossad, landets etterretning, spilt en sentral rolle i angrepet. Det samme melder iranske etterretningskilder, ifølge den iranske avisen Tehran Times.

I TV-innslagene hos den statlige kringkasteren ble det ikke gitt noen opplysninger om hvordan mannen eventuelt fikk tilgang til atomanlegget i Natanz, som er svært godt sikret.

43-åringen skal være etterlyst gjennom det internasjonale politisamarbeidet Interpol, og på iransk TV ble det vist frem et bilde med deler av etterlysningsordren.

– Nødvendige skritt er tatt for å arrestere og bringe ham tilbake til landet, heter det.

43-åringens reisehistorikk skal inkludere Etiopia, Kenya, Uganda, Forente arabiske emirater, Qatar, Tyrkia, Nederland og Romania.

Nyhetsbyråene har ikke lykkes i å få bekreftet etterlysningsordren fra Interpol.

Hør podkasten: En eksplosjon i Iran og en TV-serie

En eksplosjon startet en brann i et atomanlegg sist søndag, og brannen satte Irans atomprogram flere måneder tilbake.
Var det et cyberangrep fra Israel? Mye peker mot det. Vi bruker en israelsk TV-serie for å bli litt klokere

En eksplosjon startet en brann i et atomanlegg sist søndag, og brannen satte Irans atomprogram flere måneder tilbake. Var det et cyberangrep fra Israel? Mye peker mot det. Vi bruker en israelsk TV-serie for å bli litt klokere

Møter i kjelleren på luksushotell

Aksjonen mot Natanz kaster skygger over samtalene som foregår i Wien, mellom representanter fra EU, Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland og Iran.

Samtalene har som mål å redde atomavtalen som ble inngått i 2015.

USA er foreløpig ikke representert ved møtebordet i Wien, som foregår i underetasjen til luksushotellet Grand Hotel Wien i den østerrikske hovedstaden.

USAs forrige president Donald Trump trakk landet ut av atomavtalen i 2018, og Iran nekter derfor å forhandle ansikt til ansikt med amerikanske diplomater.

I stedet har den amerikanske delegasjonen plassert seg på et hotell tvers over veien, og en av EUs representanter løper til og fra med beskjeder.

Wang Qun, Kinas FN-ambassadør snakker med pressen utenfor Grand Hotel Wien, hvor samtalene om atomavtalen med Iran foregår.

Kinas FN-ambassadør Wang Qun snakker med pressen utenfor Grand Hotel Wien, hvor samtalene om atomavtalen med Iran foregår.

Foto: Florian Schroetter / AP

Fremgang i arbeidet

Iran kunngjorde på fredag at de har startet å anrike uran ved 60 prosent renhet som svar på sabotasjeaksjonen. 60 prosent er tre ganger høyere enn det som har vært kjent, selv om det visstnok skal være i små kvanta.

I tillegg viste iransk TV bilde av flere sentrifuger i Natanz, som har erstattet dem som ble ødelagt under eksplosjonen. Det blir også opplyst at svært mange av de resterende sentrifugene er tilbake i drift.

Til nyhetsbyrået Reuters sier den kinesiske representanten i Wien at forhandlingene fortsetter, tross beskjeden om anrikingen i går.

Den kinesiske diplomaten, som er den eneste fra gruppen som jevnlig snakker med pressen, beskriver arbeidet som konstruktivt og fremgangsrikt.

Han sier videre at de i løpet av de neste dagene forhåpentligvis skal diskutere detaljene i hvilke sanksjoner mot Iran som må løftes og hva Iran må gjøre for å handle i tråd med avtalen.

Det iranske lederskapet forlanger at alle sanksjonene som ble innført under Trump må fjernes.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt