Hopp til innhold
Nagorno-Karabakh

Konflikt Armenia og Aserbajdsjan

Oppsummert

Armenia og Aserbajdsjan har utkjempet to kriger som følge av strid om den aserbajdjanske enklaven Nagorno-Karabakh der befolkningen i hovedsak er armensk. I 2020 inngikk landene våpenhvile, men i september i år var det nye sammenstøt.

  • Armenia og Aserbajdsjan på meklingsmøte i USA

    Utenriksminstrene fra Armenia og Aserbajdsjan skal møtes i Washington D.C onsdag for en ny runde med fredsforhandlinger, skriver AFP som siterer det armenske utenriksdepartementet.

    Landene har kjempet i lang tid over kontrollen over Aserbadsjsjans utbryterregion Nagorno-Karabakh, som i hovedsak har hatt armenske innbyggere. Høsten 2023 tok Aserbajdsjan tilbake kontrollen, noe som drev mer enn 100.000 mennesker på flukt.

  • Tass: Aserbajdsjan tar kontroll over fire landsbyer på grensen mot Armenia

    Aserbajdsjan har tatt kontroll over fire landsbyer på grensen mot Armenia i Gazakh-distriktet, melder det statlige russiske nyhetsbyrået Tass og det aserbajdsjanske nyhetsbyrået APA.

    Overtakelsen er del av en avtale mellom de to landene. I april gikk Armenia med på å overføre fire ubebodde landsbyer til Aserbajdsjan. Begge land kalte det en milepæl i fredsarbeidet.

    Det er snakk om landsbyene

    Avgjørelsen fra Armenias statsminister Nikol Pasjinjan førte likevel til protester i landet. Flere frykter en ny grense blant annet kan avskjære en viktig hovedvei mellom Armenia og Georgia.

    Armenia har kontrollert de fire landsbyene siden 90-tallet. Aserbajdsjanerne som bodde der flyktet, og landsbyene har siden vært forlatt.

    Armenia og Aserbajdsjan har utkjempet to kriger som følge av strid om den aserbajdsjanske enklaven Nagorno-Karabakh der befolkningen i hovedsak er armensk. I 2020 inngikk landene våpenhvile, men i september i fjor var det nye sammenstøt.

    Bildet viser protester i Armenia mot landoverføring til Aserbajdsjan 15. mai i år.

    Protester i Armenia
    Foto: KAREN MINASYAN / AFP
  • Demonstranter pågrepet i Armenia

    Armensk politi sier de har pågrepet 151 personer som forsøkte å sperre gater i Armenias hovedstad, Jerevan. Demonstrantene vil ikke at Armenia avstår territorier til Aserbajdsjan.

    Armenias beslutning om å overlate armenskkontrollerte territorier til nabolandet har utløst kraftige og ukelange protester. I et forsøk på å få statsminister Nikol Pasjinjan til å skifte kurs, har de blant annet sperret gater i hovedstaden.

    Pasjinjan mener det er nødvendig å avgi territorier for å unngå en ny krig.

  • Lagar ny grense mellom Aserbajdsjan og Armenia

    Arbeidet med å få på plass ei ny landegrense mellom nabolanda Aserbajdsjan og Armenia har starta. Det melder Amernias statsminister Nikol Pasjinjan.

    Førre veke gjekk Armenia med på å gi Aserbajdsjan kontrollen over fire landsbyar like ved grensa. Den nye landegrensa skal vera i tråd med Sovjet-tida.

    Dei to nabolanda har vore i fleire konfliktar sidan 90-talet. Armenias president håpar ei ny grense vil skape ro mellom dei to.

  • Armenia gir områder til Aserbajdsjan

    Armenia har sagt ja til å returnere fire strategiske landsbyer til Aserbajdsjan som har vært okkupert siden 1990-tallet, ifølge Aserbajdsjans utenriksdepartement, melder Reuters.

    Tidligere denne uken sa Armenske statsministeren, Nikol Pasjinjan, at Armenia risikerer krig dersom de ikke gir fra seg de ubebodde landsbyene.

    Landsbyene er av strategisk verdi, da de ligger langs hovedveien mellom Jerevan og den georgiske grensen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no