Nagorno-Karabakh

Konflikt Armenia og Aserbajdsjan

Oppsummert

Den omstridte aserbajdsjanske regionen Nagorno-Karabakh har vært kontrollert av armenskstøttede opprørere siden 1994. 9. november inngikk Armenia og Aserbajdsjan våpenhvile.

 • – Våpenhvile i Armenia

  Armenias forsvarsdepartement annonserer våpenhvile på grensen mellom Armenia og Aserbajdsjan, melder nyhetsbyrået Interfax.

  I en uttalelse fra forsvarsdepartementet heter det at våpenhvilen er meklet fram av Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu og at den trådte i kraft på armensk side av grensen klokka 18.30 lokal tid.

 • Beskylder hverandre for angrep

  Armenia og Aserbajdsjan beskyldte tirsdag hverandre for å ha åpnet ild langs grensen, melder AFP. Det skjer knapt et år etter at krigen mellom partene tok slutt.

  Armenia hevder at aserbajdsjanske styrker forsøkte bryte gjennom Armenias grense ved hjelp av tungt artilleri. Ifølge forsvarsdepartementet i landet ble frie armenske soldater skadd og Armenia mistet kontroll over to militære posisjoner.

  Aserbajdsjans forsvarsdepartement på sin side hevder at flere armenske soldater ble tatt til fange. To aserbajdsjanske soldater skal ha blitt såret.

  Ifølge Armenias forsvarsdepartement er tolv armenske soldater tatt til fange.

 • Armenske soldater drept

  To armenske soldater er drept i et sammenstøt med styrker fra Aserbajdsjan, opplyser myndighetene i Armenia. De legger skylden på Aserbajdsjan for angrepet, og hevder samtidig at Aserbajdsjan også ble påført tap på sin side.

  Sammenstøtet var det siste av sitt slag mellom de to landene etter fjorårets seks uker lange krig over den omstridte regionen Nagorno-Karabakh.

 • Anklager om brudd på våpenhvile

  Armenia og Aserbajdsjan sender anklager om brudd på våpenhvilen i hverandres retning, under et år etter at krigen mellom landene ble avsluttet. Begge parter hevder at de bare har gjengjeldt det den andre har gjort. Det har ikke kommet meldinger om dødsfall.

 • Aserbajdsjansk soldat drepen

  Ein soldat frå Aserbajdsjan blei drepen og tre soldatar frå Armenia såra under ein trefning mellom styrkar frå dei to landa i Kaukasus.

  Landa utkjempa i fjor ein seks vekers lang krig som tok livet av rundt 6500 menneske, utløyst av usemje om grenseregionen Nagorno-Karabakh. Det er i det siste meldt om fleire trefningar langs grensa, og det er aukande frykt for at det kan utvikle seg til noko meir.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no