Hopp til innhold

Argentina

Oppsummert

Argentina er på veg ned i en ny og dyp resesjon og stadig flere blir fattige. Landet har en gjeld til Det internasjonale pengefondet på 460 milliarder kroner.

  • Argentina vil pågripe iransk minister for bombeangrep i 1994

    Argentina har bedt Interpol pågripe Irans innenriksminister for bombeangrepet mot et jødisk kultursenter i Buenos Aires i 1994, der 85 mennesker ble drept.

    Minister Ahmad Vahidi er en del av en iranske delegasjon som for tiden er på reise til Pakistan og Sri Lanka, og Interpol har sendt ut et varsel med begjæring om pågripelse på forespørsel fra Argentina, heter det i en uttalelse fra det argentinske utenriksdepartementet.

    Argentina har også bedt de to vertslandene pågripe Vahidi.

    (NTB)

  • Store studentprotester mot Argentinas president

    Studenter som er misfornøyde med budsjettkuttene til høyere utdanning i Argentina leder an i den hittil største demonstrasjonen mot president Javier Milei.

    Tirsdag var hundretusener ute i gatene i hovedstaden Buenos Aires for å protestere mot regjeringens kutt i midlene til landes statlige universiteter.

    Demonstrasjonen er den hittil største mot president Mileis omfattende sparetiltak. Den føyer seg inn i den økende spenningen som følge av de kraftige kuttene, som er innført for å lempe på budsjettunderskuddet. De får også store konsekvenser for argentinerne, ikke minst innen offentlig sektor.

    (NTB)

    «Forsvar universitetene», «Det er en rett å studere» og «Opp med budsjettene, ned med Mileis plan» var blant parolene i tirsdagens protester – i og utenfor Buenos Aires – som ble støttet av fagforeningene.

    En student holder et skilt der det står på spansk "Uten vitenskap er det ingen fremtid" under en demonstrasjon i Buenos Aires.
    Foto: AP
  • Argentinas første budsjettoverskudd på over 15 år

    President Javier Milei kunngjorde mandag at Argentina hadde sitt første kvartal med overskudd på budsjettet på over 15 år.

    Bare i mars ble det overskudd på rundt 276 milliarder pesos, som tilsvarer snaut 3,5 milliarder kroner, sa presidenten i en TV-sendt tale.

    – Dette er det første kvartalet med budsjettoverskudd siden 2008, en milepæl vi alle kan være stolte av som land, særlig med tanke på det katastrofale etterslepet vi har måttet rydde opp i, sa Milei, som kom til makten i desember.

    Den ultraliberale presidenten har gått kraftig til verks for å få landet ut av den økonomiske krisen, kutte budsjettunderskudd og få bukt med den galopperende prisveksten. Det innebærer radikale sparetiltak, inkludert subsidiekutt, fjerning av tusenvis av offentlige arbeidsplasser og slutt på flere sosiale programmer.

    Mileis økonomiske reformer har utløst store demonstrasjoner, og kritikere sier den sender mange ut i fattigdom og setter landets fremtid på spill.

    (NTB)

  • Argentinas president får ikke lenger reise med rutefly

    President Javier Milei, som ble valgt i fjor høst, får ikke lenger reise med rutefly. Det har sikkerhetsminister Patricia Bullrich slått fast, melder AFP.

    Milei har frem til nå valgt å bruke vanlige rutefly for å komme seg rundt, fremfor å bruke et av de tre presidentflyene. Dette har han ifølge ham selv gjort for å bidra til å kutte i offentlige utgifter.

  • Colombias ambassadør returnerer til Argentina

    Colombia kalte hjem sin ambassadør fra Argentina etter at Colombias president, Javier Milei, omtalte den colombianske presidenten som morderisk kommunist og terrorist.

    Nå signaliserer landene at de vil bedre relasjonen. Begge lands regjeringer er enige om å jobbe for å «takle enhver uenighet og styrke relasjonen», ifølge en uttalelse.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no