Hopp til innhold

Argentina

Oppsummert

Argentina er på veg ned i en ny og dyp resesjon og stadig flere blir fattige. Landet har en gjeld til Det internasjonale pengefondet på 460 milliarder kroner.

 • Inflasjon på 124 prosent på ett år

  I august opplevde Argentina den høyeste inflasjonen på tre tiår. Totalt det siste året har inflasjonen vært på 124 prosent.

  Ifølge landets sentralbank kan inflasjonen nå 170 prosent før året er omme. Landet har enorm gjeld og er på vei inn i en dyp resesjon.

  Fire av ti argentinere lever i fattigdom, skriver NTB.

  Bilde av to hender som bytter penger og grønnsaker på et marked i Buenos Aires, Argentina. Bildet er tatt ovenfra. Under hendene er røde tomater, gule sitroner og bananer, grønne avokadoer, lime og mynte, brune poteter og oransje papaya.
  Foto: LUIS ROBAYO / AFP
 • IMF godkjenner milliardutbetaling til Argentina

  Det internasjonale pengefondet (IMF) frigir ytterligere 7,5 milliarder dollar fra en omfattende økonomisk hjelpepakke til Argentina.

  Overføringen tilsvarer nærmere 80 milliarder kroner til dagens kurs og er en del av et hjelpeprogram på til sammen 44 milliarder dollar.

  IMF-styret har godkjent den nye utbetalingen etter å ha gjennomført den femte og sjette vurderingen av programmet.

  Som i forrige runde ble det lettet på flere av de økonomiske målene i programmet, og det ble også gitt unntak for manglende måloppnåelse, opplyser fondet.

  Til nå er det utbetalt 36 milliarder dollar fra hjelpeprogrammet. Mye av pengene går tilbake til IMF som betaling for tidligere hjelpepakker.

  (NTB-Reuters)

 • Argentina hever styringsrenta til 118 prosent

  Argentinas sentralbank hever styringsrenta med 18 prosentpoeng til 118 prosent. Landets økonomi er rammet av skyhøy inflasjon på 115 prosent.

  Samtidig som sentralbanken har hevet styringsrenta, har regjeringen besluttet å devaluere landets valuta, peso, med 18 prosent mot amerikanske dollar. Dermed blir kursen offisielt 350 peso per dollar, opp fra 287 peso per dollar.

  Landet har enorm gjeld og er på vei inn i en ny og dyp resesjon. I tillegg ventes et presidentvalg 22 oktober. Etter at den kontroversielle økonomiprofessoren og politikeren Javier Milei ble ytre høyres kandidat i valget, har pesoen blitt enda mer presset.

  (NTB)

 • Argentina: Kandidatene til presidentvalget er klare

  De tre kandidatene til å bli president i Argentina er klare etter at nominasjonsvalget gikk av stabelen søndag.

  Argentinerne vil i oktober kunne velge mellom den ytre høyre-plasserte nasjonalforsamlingsrepresentanten Javier Milei, koalisjonskandidaten fra sentrum-høyre, Patricia Bullrich og økonomiministeren fra den sittende sentrum-venstre-regjeringen, Sergio Massa. Den upopulære sittende presidenten, Alberto Fernandez, stiller ikke til gjenvalg.

 • Mange skadde i sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Argentina

  Flere titalls personer ble skadd nord i Argentina da demonstranter barket sammen med politiet i en protest mot foreslåtte endringer i demonstrasjonsretten.

  Det ble tent på biler og kastet stein, ifølge TV-bilder fra provinshovedstaden San Salvador de Jujuy i Jujuy.

  Politiet svarte med å bruke gummikuler og tåregass mot demonstrantene.

  Minst 20 personer ble pågrepet, ifølge AFP.

  Demonstrasjonen ble arrangert av grupper som representerer urfolk og arbeidere, og rettet seg mot en foreslått endring i provinsens grunnlov som vil forby protestrelaterte veisperringer og andre «forstyrrende» demonstrasjoner. (NTB)

  Demonstranter satte fyr på biler i byen San Salvador de Jujuy i Argentina tirsdag
  Foto: AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no