Hopp til innhold

Argentinas største avis: Maradonas lege siktet for uaktsomt drap

Diego Maradonas lege er siktet for uaktsomt drap etter at fotballegenden onsdag døde av hjertesvikt. Det melder den argentinske avisa Clarín.

SLEFIE: Diego Maradonas lege publiserte dette bildet av seg selv sammen med fotball-legenden på Instagram like etter Maradonas nylige hjerneoperasjon.

SELFIE: Diego Maradonas lege publiserte dette bildet av seg selv sammen med fotball-legenden på Instagram like etter Maradonas nylige hjerneoperasjon.

Foto: @doctor.luque (Instagram)

Argentinsk politi ransaket søndag boligen og kontoret til legen Leopoldo Luque.

Luque var Maradonas private lege og behandlet ham fram til han døde onsdag.

Luque var også legen som behandlet Maradona da han ble operert for subduralt hematom (en blodansamling mellom skallens innside og hjernens overflate) tidligere i måneden.

– Vet du hva jeg er skyldig i? sa en gråtkvalt Luque etter siktelsen.

– (Jeg er skyldig) i å ha elsket ham, tatt vare på ham, ha forlenget livet hans og for å ha forbedret det til slutten.

Luque sa han gjorde alt han kunne for Maradona og anså seg selv som en venn av fotballegenden, som han så på som en far, ikke en pasient.

Ifølge Clarín etterforskes Luque for uaktsomt drap og for å ha brutt en lov som omhandler det å etterlate noen i en hjelpeløs tilstand.

Strafferammen for begge siktelsene er fengsel fra to til seks år.

Fotballikonet Diego Maradona døde onsdag av hjertesvikt.

Fotballikonet døde onsdag av hjertesvikt.

Foto: Jean-paul Pelissier / Reuters

Ba om innsyn i medisiner

Søndagens ransakelse kommer etter at Maradonas døtre, Dalma, Giannina og Jana, krevde innsyn i hvilke medisiner Luque og hans legeteam skrev ut til Maradona i de siste månedene av livet hans.

Påtalemyndigheten har kommet med en skriftlig uttalelse om utviklingen:

«I går fortsatte etterforskningen og innsamlingen av bevis i form av avhør av pårørende. I kraft av bevisene som ble samlet inn, ble det ansett som nødvendig å be om ransaking hjemme og på kontoret til lege Leopoldo Luque, skriver de ifølge Reuters».

Det er ventet at Luque vil bli avhørt i løpet av søndagen eller mandagen.

Mer enn 30 politifolk deltok i søndagens razzia, der Maradonas medisinske journal var blant tingene de lette etter.

Maradona skal flere ganger ha insistert på å forlate sykehuset etter operasjonen for hjerneslag i starten av november.

Han ble utskrevet åtte dager etter at han ble operert i hjernen.

Inngrepet var vellykket, men etterpå viste den tidligere superstjernen i fotball tegn på alkoholabstinens som han skulle få behandling for.

Maradona skal flere ganger ha insistert på å forlate sykehuset, men han ble holdt tilbake.

Kaos under likvaken

Det oppstod kaos da Maradona ble gravlagt i Buenos Aires torsdag.

Foto: Mario De Fina / AP

Slet med rusproblemer

– Han kan være veldig, veldig vanskelig å håndtere, men denne gangen må vi stå imot, sa Luque til den spanske avisen Marca fire dager før Maradona ble utskrevet.

– Diego ønsker å dra, og vi evaluerer hvorvidt han kan skrives ut i morgen (tirsdag) eller sannsynligvis onsdag. Vi må studere de medisinske parameterne, men framgangen er virkelig bra, sa Luque to dager senere.

Da Maradona endelig ble utskrevet, sa legene at han skulle sendes rett på avvenning for alkoholavhengighet.

Professor: Forholdsvis liten operasjon

Professor Knut Wester

FORKLARER: Professor Knut Wester sier pasienter vanligvis kommer seg tilbake til det normale etter at væskeansamlingen i hodet er fjernet.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Professor Knut Wester er pensjonert nevrokirurg. Han sier at en operasjon for subduralt hematom er en forholdsvis liten operasjon som vanligvis er ufarlig.

– Det er en blodvannsamling mellom skallens innside og hjernens overflate. Ved denne operasjonen lager man et lite hull i skallen og tapper ut blodvann. Vanligvis skrives ikke pasienten ut etter en dag eller to, men pasienten blir liggende i flere dager, kanskje bortimot en uke, avhengig av tilstanden. Det varierer mellom pasientene. Hvis det er en person som følge av blødningen for eksempel er litt forvirret, vil man holde vedkommende lenger, sier Wester til NRK.

Han uttaler seg på generelt grunnlag, og vet for lite om Maradonas operasjon og tilstand til å si noe om siktelsen mot legen.

– Det er skummelt hvis væskeansamlingen trykker på hjernen. Når trykket er borte, kommer pasienten vanligvis tilbake til det normale, sier Wester.

Samtidig påpeker han at det er et vanlig fenomen at hjernen ikke fungerer helt optimalt selv om trykket er borte rett etter en operasjon.

– Man kan være litt forvirret. Jeg vil nødig slippe ut en som er ustø til bens, som kan snuble og slå hodet på nytt. Det er ikke heldig, sier Wester.

Han mener det er vanskelig å si om dødsfallet har noe med operasjonen å gjøre. Han mener dødsfallet også kan skyldes livsstilen med risikofaktorer som narkotikamisbruk og fedme.

Siste nytt

 • Jakten på landslagssjef: – Vi er godt i gang

  Leif Gunnar Smerud ledet tirsdag Norges kvinnelandslag i fotball for siste gang som midlertidig landslagssjef. Nå jobber Norges Fotballforbund (NFF) for å finne en fast løsning.

  – Vi er godt i gang med arbeidet med å rekruttere landslagssjef for A-kvinner, sier Karl-Petter Løken, generalsekretær i NFF, til NRK.

  Han forteller at det er satt ned et ansettelsesutvalg som skal ledes av Lise Klaveness. Resten av utvalget består av visepresidentene Ane Guro Skaare-Rekdal, Arne Larsen Økland, styremedlem Leon Aurdal og Løken selv.

  Generalsekstræren sier at de ikke har vært i kontakt med konkrete kandidater enda, da de har hatt fullt fokus på de viktige kampene mot Portugal og Østerrike den siste uken.

  – Vi ønsker komme i mål så raskt som mulig, men vi vil likevel bruke den tiden som behøves for å lande en god langsiktig løsning. Vi kommer ikke til å kommentere noe om konkrete kandidater eller gi ytterligere detaljer om rekrutteringsarbeidet før vi er i mål, sier han.

  Fotballpresident Lise Klaveness og generalsekretær Karl-Petter Løken på Ullevaal Stadion for å snakke om aktuelle saker fra forbundsstyret i Norges Fotballforbund.
  Foto: NTB
 • Uefa nedsetter ekspertpanel – skal utrede kneskader hos kvinner

  De siste årene har kvinnefotballen slitt stort med alvorlige kneskader. Det europeiske fotballforbundet (Uefa) henter inn eksperter i jakten på svar.

  Ekspertpanelet har utformet et spørreskjema som nå går ut til klubbene. Der skal de innhente informasjon før de går i gang med jobben.

  – Å adressere den hyppige forekomsten av korsbåndsskader i kvinnefotball er avgjørende for utøvernes helse og for å fremme sporten, sier Zoran Bahtijarevic.

  Han er leder for den medisinske avdelingen i Uefa.

  Nylig ble landslagsprofil Mimmi Löfwenius korsbåndsskadd. Vålerenga-spilleren er ventet å miste ett helt år med fotball. Også i fjor var 29-åringen ute med en lignende skade.

  Flere spillere, blant andre England-stjernene Leah Williamson og Beth Mead, gikk glipp av verdensmesterskapet for kvinner tidligere i år på grunn av alvorlige kneskader.

  Utpekingen av et ekspertpanel er en del av en større kampanje knyttet til bevisstgjøring av korsbåndsskader i kvinnefotballen. Den skal starte til sommeren neste år. (NTB)

  Löfwenius nede med skade under cupfinalen i fotball mellom Rosenborg og Vålerenga på Ullevaal stadion.
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • NRK erfarer: Høgmo på vei til japansk klubb

  Per-Mathias Høgmo forlater svenske Häcken - og fortsetter sin trenerkarriere i Japan.

  Etter det NRK erfarer blir det i løpet av torsdag offisielt at Høgmo blir ny trener i den japanske klubben Urawa Red Diamonds, som senere i desember skal spille kvartfinale i VM for klubblag.

  Aftonbladet meldte tidligere onsdag at Høgmo nærmet seg en overgang til den japanske klubben.

  Høgmo har ført Häcken til både serie- og cupgull i Sverige, og var også blant kandidatene til å overta som svensk landslagssjef.

  Men nå blir Høgmo i stedet den første nordmannen til å trene en japansk toppklubb.

  I stallen til det japanske laget er blant andre Marius Høibråten. Tidligere Bodø/Glimt-spiss Kasper Junker er også under kontrakt med klubben, men for øyeblikket lånt ut til Nagoya Grampus.

  Häcken-trener Per Mathias Høgmo.
  Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal