Hopp til innhold
Protester i Slovakia etter journalustdrap
Foto: JOE KLAMAR / AFP

Angrep på journalister

Oppsummert

46 journalister er drept mens de var på jobb i 2021, opplyser organisasjonen Reportere uten grenser. De fleste ble drept mens de jobbet med temaer som korrupsjon, organisert kriminalitet eller miljøproblemer.

  • Sju journalister såret i angrep på sykehus i Gaza

    Sju journalister, inkludert en frilanser for BBC, har blitt såret i et angrep på al-Aqsa sykehuset i Deir al-Balah i Gaza, melder BBC. Fire medlemmer av Islamsk hellig krig ble drept, ifølge opplysninger til BBC.

    Hamas og medisinsk personell benekter anklagene om at militante bruker sykehus som base. Islamsk hellig krig har ikke kommentert dødsfallene.

  • Storbritannia: Antiterrorpoliti etterforsker knivstikking av journalist

    Britisk antiterrorpoliti etterforsker knivstikkingen av en iransk journalist basert i Storbritannia.De frykter han var et mål på grunn av sin jobb. Mannen i 30-årene ble skadet i beinet, melder Reuters.

    I januar innførte Storbritannia sanksjoner mot iranske borgere som hadde truet journalister i Storbritannia. Og de har advart om at Iran i økende grad bruker kriminelle til å utføre angrep utenlands-

    Iran har ikke kommentert saken.

  • 2023 var et farlig år for journalister, først og fremst i Gaza

    99 journalister ble drept på jobb i fjor. Det er en økning på 44 prosent fra året før.

    77 av de omkomne journalistene mistet livet på Gazastripen, ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ). 72 var palestinske, to var israelere, mens tre var fra Libanon. De ble drept i løpet av de tre første månedene av krigen mellom Israel og Hamas. 13 av dødsfallene var arbeidsrelaterte, mens de resterende fortsatt er under gransking.

    Fra årsskiftet fram til 7. februar, ble ytterligere 12 journalister drept på Gazastripen.

    CPJ har tidligere anklaget israelske styrker for målrettede angrep mot journalister i Gaza og etterforsker nå dette som mulige krigsforbrytelser. Israel benekter anklagen og hevder å utelukkende angripe militære mål.

    Senest tirsdag ble to journalister fra Al Jazeera alvorlig såret i et israelsk angrep.

    (NTB)

    Journalistmarkering Gaza
    Foto: AP
  • Rettssaken etter drapet på nederlandsk krimjournalist er i gang

    Rettssaken mot til sammen ni personer som er tiltalt etter drapet på den nederlandske krimjournalisten Peter de Vries i 2021, startet tirsdag.

    De Vries ble skutt i hodet på en travel gate i Amsterdam i juli 2021, kort tid etter at han hadde gjestet et TV-studio.

    To mistenkte, bare identifisert som Delano G. og Kamil E., ble pågrepet kort tid etter. Påtalemyndigheten la ned påstand om livstidsdom for begge, men kort tid før dommen skulle avsies dukket det opp ny informasjon som åpnet etterforskningen på nytt.

    Ytterligere sju menn som mistenkes for å ha organisert eller lagt til rette for drapet, måtte tirsdag møte i retten sammen med Delano G. og Kamil E. Samtlige nektet enten straffskyld eller påberopte seg retten til å tie da rettssaken startet.

    Politiet mener at gjengledere beordret drapet på de Vries på grunn av hans rolle som rådgiver for et nøkkelvitne i rettssaken mot en angivelig narkobaron.

    (NTB)

  • Fem journalister skutt i Mexico det siste døgnet

    Fem journalister er blitt skutt i Mexico det siste døgnet. Tilstanden til to av dem er alvorlig, opplyser landets president.

    Fire av dem er videojournalister og ble skutt i nærheten av en militærbase i delstaten Guerrero. De var på vei tilbake fra et åsted da de ble skutt, sa president Manuel López Obrador på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    De fire har den siste tiden dekket den utbredte volden i byen Chilpancingo.

    En femte journalist ble skutt da han ble angrepet i byen Apatzingan i delstaten Michoacan, som rystes av kriminelle gjenger og narkotikakarteller.

    Angrepene kommer få dager etter at tre journalister ble kidnappet i byen Taxco i delstaten Guerrero. De ble senere sluppet fri.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no