Hopp til innhold
Protester i Slovakia etter journalustdrap
Foto: JOE KLAMAR / AFP

Angrep på journalister

Oppsummert

46 journalister er drept mens de var på jobb i 2021, opplyser organisasjonen Reportere uten grenser. De fleste ble drept mens de jobbet med temaer som korrupsjon, organisert kriminalitet eller miljøproblemer.

 • Anbefaler tiltale etter journalistdrap i Brasil

  To ledere i Brasils urfolksdirektorat Funai er anklaget for tjenestefeil i forbindelse med drapene på en britisk journalist og en urfolksekspert i Amazonas i 2022. Brasiliansk politi anbefaler at de to blir stilt for retten for tjenesteforsømmelse.

  Journalisten Dom Philips og urfolkseksperten Bruno Perreira ble funnet drept i Javaridalen nær grensen til Peru i juni i fjor. De to var på reise i en avsidesliggende del av Amazonas der kokainsmugling, uregistrerte gullgruver og ulovlig fiske er utbredt. Fire menn er tiltalt for drapene.

  Lederne av Funai skal ha fått varsel om farene de to reporterne var utsatt for, men skal ikke ha gjort noe for å beskytte dem, skriver Reuters.

 • Den israelske hæren beklagar journalistdrap på Vestbreidda

  Det israelske forsvaret har for første gong sagt unnskyld etter at journalisten Shireen Abu Akleh vart drepen på den okkuperte Vestbreidda for eit år sidan.

  – Eg trur dette er eit høve for meg til å seie at vi er svært lei oss for Shireen Abu Akleh sin død, seier talsperson for forsvaret, kontreadmiral Daniel Hagari, i eit intervju med CNN.

  Orsakinga kom på årsdagen for Abu Aklehs død. Den amerikansk-palestinske vart skoten i hovudet medan ho dekte ein militæroperasjon i Jenin 11. mai i fjor. Militæret har tidlegare innrømt at det er svært truleg at ho vart skoten av ein israelsk soldat.

  Abu Akleh sin arbeidsgjevar, Al Jazeera, har skulda Israel for å skyte direkte mot henne og andre journalistar. Dei krev at dei ansvarlege blir stilt til rette og har teke saka inn for Den internasjonale domstolen i Haag. (NTB)

 • Ukrainsk journalist skoten og drepen i Kherson

  Ein ukrainsk reporter som arbeidde som assistent for ei italiensk avis, er skoten og drepen. Ein italiensk kollega er såra, melder avisa La Repubblica.

  Korrespondenten Corrado Zunino frå avisa og den lokale fiksaren og medhjelparen Bogdan Bitik skal ha blitt skotne etter onsdag i utkanten av byen Kherson.

  Begge reporterane har dekka krigen utførleg. Dei bar skotsikre vestar påtrykt ordet «Presse».

  – Bitik overlevde diverre ikkje. Han etterlèt seg kone og ein son. Vår korrespondent er såra i skuldra og blir behandla på eit sivilt sjukehus i Kherson, opplyser avisa. (NTB)

 • Amerikansk journalist i retten i Moskva

  Den varetektsfengslede amerikanske journalisten Evan Gershkovich har ankommet den russiske domstolen som skal behandle hans krav om å bli løslatt.

  Både journalister og støttespillere hadde møtt fram utenfor rettslokalet tirsdag, der de fikk det første glimtet av Wall Street Journal-journalisten på flere uker.

  Han ble pågrepet i Jekaterinburg 29. mars og anklaget for spionasje og forsøk på å få tak i hemmeligstemplede dokumenter fra en våpenfabrikk.

  Han risikerer opptil 20 års fengsel hvis han blir kjent skyldig.

  (NTB)

 • Trusler mot pressefrihet i Irak

  20 år etter at USA bombet kontorene til Al Jazeera og et presssehotell i Bagdad, er situasjonen for journalister stadig dårlig i Irak, melder Human Rights Watch.

  – Journalister og andre utsettes for trusler. trakassering, arrestasjoner og overfall når de bruker ytringsfriheten.

  HRW skriver at irakiske myndigheter ser på mediene som en motstander som må holdes tilbake og kontrolleres, heller enn en vital del i et demokratisk samfunn.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no