Hopp til innhold

Journalist drept i Palestina

Journalist Shireen Abu Akleh (51) ble tidlig onsdag morgen drept under et oppdrag for Al Jazeera på den okkuperte Vestbredden.

Bilde av Shireen Abu Akleh, journalisten som ble skutt og drept på oppdrag for Al Jazeera i Palestina. Hun står i mørk rosa skjorte foran en by som ser ut som den ligger i midt-østen. Hun har brunt hår som faller ned og bak skuldrene. Shireen har en liten mikrofon festet i skjorteåpningen, og ser inn i et kamera som ikke synes i bildet.

DREPT: Journalisten Shireen Abu Akleh ble skutt og drept onsdag morgen.

Foto: Facebook / Privat

Det melder både Al Jazeera selv, sammen med nyhetsbyrået Reuters og det palestinske helsedepartementet.

Ifølge Al Jazeera ble Shireen Abu Akleh, som selv er fra Palestina, skutt i hodet av israelske styrker. Hun ble fraktet til sykehuset, men livet stod ikke til å redde.

Også Ali al-Samudi, produsent for Al Jazeera, ble såret.

De to journalistene var sammen med flere andre journalister på jobb for å dekke israelske soldaters raid i en flyktningleir i byen Jenin da de ble skutt, skriver Al Jazeera.

Bildet viser avdøde Shireen Abu Akleh, dekket til med et palestinsk flagg, båret på en båre gjennom en folkemengde. Over flagget ligger den blå skuddsikre vesten hun skal ha hatt på seg da hun ble skutt. Den leser "presse" med store bokstaver midt på. Rundt båren står folk og sørger.

Sørgende palestinere og journalister står rundt avdøde Shireen Abu Akleh. Kroppen er pakket inn i et palestinsk flagg. Over ligger den skuddsikre vesten journalisten hadde på seg da hun ble skutt.

Foto: MOHAMAD TOROKMAN / Reuters

– Et sjokk

Talsperson for Al Jazeera, Nida Ibrahim, sier de har sett video av hendelsen som viser at Abu Akleh ble skutt i hodet.

– Det vi vet med sikkerhet er at det palestinske helsedepartementet har bekreftet at hun er død. Dette er et sjokk for alle som har jobbet med henne, sier Ibrahim.

– Hun var en dyktig og respektert journalist, fortsatte Ibrahim.

Abu Akleh var Al Jazeeras korrespondent i de palestinske områdene, og hadde jobbet for TV-stasjonen siden 1997. Allerede tidlig onsdag flommer sosiale medier over av kondolanser fra seere og kolleger verden over.

Faksimile fra Al Jazeera. Tittel leser "Shireen Abu Akleh: Al Jazeera Journalist shot dead in West Bank". Under er et fotografi av journalisten. hun har på seg lys gul bluse, har mørkt brunt hår ned til skuldrene, og smiler lett til kameraet.

Shireen Abu Akleh var på oppdrag i byen Jenin da hun ble drept.

Foto: Faksimile / Al Jazeera

Siden 2018 har minst 144 palestinske journalister blitt såret på Vestbredden.

Israel hevder selvforsvar

En talsperson fra det israelske forsvaret sier at israelske soldater skjøt i selvforsvar. Talspersonen sier også at journalistene kan ha blitt truffet av palestinske styrker. Det samme sier statsministerens kontor.

– Jeg tror ikke vi drepte henne, sier talspersonen ifølge avisen.

Talspersonen sier videre israelske styrker var i Jenin for å arrestere terrorister.

Antall voldshendelser har økt kraftig i Jenin den siste tiden. Israelske sikkerhetsstyrker har derfor økt sitt nærvær i byen og flyktningleiren, skriver The Guardian.

Statsminister i Israel, Naftali Bennett, uttaler seg om saken i en pressemelding.

Der sier han at landet har tilbudt Palestina å samarbeide om obduksjonen og om etterforskningen av saken. Han hevder samtidig at Palestina har avslått tilbudet, skriver Reuters.

Saken skal nå etterforskes, skriver avisen Haaretz.

To kvinner med sjal på hodet står og holder rundt hverandre. En av dem har hvitt sjal og solbriller på hodet. Hun gråter. Den andre kvinnen, med rødt sjal og solbriller, holder rundt henne. Bak dem er deler av en bil, og et par mennesker.

To journalister står og holder rundt hverandre og gråter etter drapet på Shireen Abu Akleh.

Foto: RANEEN SAWAFTA / Reuters

Fordømmer drapet

Al Jazeera har senere onsdag publisert en uttalelse i forbindelse med drapet.

Der skriver de blant annet at de fordømmer drapet på Abu Akleh.

– Dette drapet krenker tydelig internasjonale lover og normer. De israelske okkupantene drepte Shireen Abu Akleh i kaldt blod. Hun utførte kun sin plikt som journalist, og hadde på seg en jakke og vest som tydelig identifiserte henne som journalist, skriver de i uttalelsen.

Videre står det at TV-kanalen holder israelske myndigheter og militære ansvarlige for hendelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt