Hopp til innhold
Ultralydbilde av trillinger
Foto: Christine Svendsen

Abort

Oppsummert

I en rekke land i verden skjer det innstramminger i kvinners adgang til abort, mens lovene libetalieres andre steder.

 • WHO: Tilgang til trygg abort redder liv

  Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at tilgang til trygge aborter redder liv. Han sier også at innstramminger ikke fører til færre aborter.

  – Det driver kvinner og jenter mot utrygge aborter, sier generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus onsdag.

  Uttalelsen kommer etter at et lekket dokument fra amerikansk høyesterett har skapt politisk storm i USA.

  Dokumentet viser at et flertall av dommerne vurderer å fjerne amerikanske kvinners overordnede rett til fri abort og i stedet la delstatene bestemme abortlovgivingen. (NTB)

 • Ap stanser Venstres abortforslag


  Allerede før et Venstre-forslag om utvidet rett til selvbestemt abort kommer til behandling i Stortinget, er det klart at det ikke får flertall.

  Ifølge avisa Norge IDAG, vil Arbeiderpartiet stemme ned forslaget, fordi partiets stortingsgruppe vil vente på en utredning fra regjeringen, av nemndsystemet i dagens abortlov.

  Aps helsepolitiske talsperson, Cecilie Myrseth, understreker at partiets mål er å fjerne nemndbehandling til uke 18, altså å utvide grensen for selvbestemmelse på samme måte som Venstre har foreslått. Men endringene vil først komme etter utredningen.

 • Colombia legaliserer abort

  I Colombia har forfatningsdomstolen avkriminalisert abort opp til 24 uker, opplyser en gruppe som kjemper for retten til abort, skriver Reuters.

  I Mexico gjorde høyesterett det samme i fjor. I Chile hvor abort kun er tillatt i svært få tilfeller, har den nyvalgte presidenten Gabriel Boric lovet å avkriminalisere svangerskapsavbrudd.

 • Abort etter voldtekt blir lovlig i Ecuador

  Nasjonalforsamlingen i Ecuador har vedtatt en lov som lovliggjør abort om graviditeten er resultatet av en voldtekt. Det ventes at presidenten skriver under.

  Loven vil tillate alle kvinner over 18 som har blitt voldtatt, å ta aborter fram til uke tolv i graviditeten. For jenter og urfolkskvinner blir grensa 18 uker, ifølge NTB.

 • Var dømt for drap etter spontanabort - sluppet fri

  Myndighetene i El Salvador slapp onsdag en kvinne ut av fengsel. Hun hadde sonet 10 år av en fengselsstraff på 30 år for drap. En lokal menneskerettighetsgruppe har opplyst at kvinnen ikke hadde drept noen, men at hun i 2011 hadde en spontanabort.

  Abort er ulovlig i El Salvador, og landet har de siste 20 årene straffeforfulgt 181 kvinner som har hatt spontanaborter, opplyser foreningen «Borgergruppen for avkriminalisering av abort i El Salvador».

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no