Ultralydbilde av trillinger
Foto: Christine Svendsen

Abort

Oppsummert

Det ble registrert 11.081 svangerskapsavbrudd i 2020. Så lavt har aldri tallet vært før, viser tall fra Abortregisteret. Til sammenligning var tallet 14.675 i 2000. Hovedsakelig er færre aborterer i aldersgruppen under 25 år.

 • Ap vil avvikle abortnemndene

  Redaksjonskomiteen på Ap-landsmøtet er enig om et forslag om å avvikle abortnemndene og gi kvinnen det siste ordet fram til uke 18, skriver VG. – Også etter uke 12 er det kvinnen som skal ha siste ord, sier redaksjonskomité-leder Anniken Huitfeldt.

 • Frykter flere overgrep og aborter

  Når samfunnet gjenåpnes vil det komme en voldsom topp i både graviditeter, aborter, seksuelt overførbare sykdommer og overgrep, frykter assisterende daglig leder ved opplysningssenteret Sex og samfunn, Tore Holte Follestad. Det melder Nordlys.

  – Vi tror at når samfunnet åpner opp igjen, så vil folk flest føle seg friere. En kan gå på byen, en kan feste, og det blir nachspiel. At det blir mer utagerende festing, på godt og vondt, det tror vi også, sier Follestad til avisa.

  Nasjonale tall på seksuelt overførbare sykdommer for 2020 er ennå ikke publisert, men ifølge Follestad tyder det på at like mange testet seg for klamydia i fjor som året før.

 • Aps fylkeslag trosser Støre

  Flertallet av Aps fylkeslag vil utvide abortgrensen til uke 18, melder VG. Leder Jonas Gahr Støre vil utrede et alternativ med abortnemnder mellom uke 12 og 18. Fylkeslagene vil at nemndene skrotes og at grensen for fri abort utvides.

 • Fallende aborttall i 2020

  Det ble registrert 11.081 svangerskapsavbrudd i 2020. Så lavt har aldri tallet vært før, viser tall fra Abortregisteret. Til sammenligning var tallet 14.675 i 2000. Hovedsakelig skyldes nedgangen i tallet på svangerskapsavbrudd at færre aborterer i aldersgruppen under 25 år, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

 • Kvinneaktivist tiltalt i Polen

  En initiativtaker til flere demonstrasjoner mot Polens nye abortlov er arrestert og risikerer fengsel i opptil åtte år. Marta Lempart er tiltalt for å ha arrangert folkemøter som brøt med koronarestriksjoner, samt å fornærme politiet og true kirken.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no