Hopp til innhold

USAs tidligere visepresident vil legge abortrett på skraphaugen

Tidligere visepresident Mike Pence ber amerikansk høyesterett om å endre loven som gir kvinner rett til abort. I dag skal USAs Høyesterett vurdere om delstatene selv kan bestemme over abortrettighetene.

Mike Pence

– Amerikanere er klare for å få slutt på domstolenes tyranni som Roe versus Wade medfører, sa Pence i går.

Foto: ZAK BENNETT / AFP

– Vi ønsker at amerikansk høyesterett setter til side domsavsigelsen i Roe versus Wade og få menneskelivets hellighet tilbake i amerikansk rett. Det sa Trumps visepresident på en pressekonferanse Washington i tirsdag.

Amerikanske kvinner har rett til abort før uke 14 i svangerskapet. Denne rettigheten har de hatt siden 1973 da Høyesterett avgjorde saken Roe versus Wade. I den rettssaken vant Jane Roe (pseudonym) som ikke hadde fått lov til ta abort mot statsadvokaten Henry Wade. Denne saken har gitt presedens, slik at abort nå blir sett på som en rett.

Det er denne domsavsigelsen Mike Pence ønsker å endre på. Han sa at han håpet at dette ville være «historisk steg».

– Amerikanere er klare for å få slutt på domstolenes tyranni som Roe versus Wade medfører, sa Pence i går.

Skal delstaten bestemme selv?

Et føderalt forbud mot abort i USA er ikke på trappene, men det er tenkelig at stater i nær fremtid vil få mulighet til innføre særegne regler for når og hvordan aborter kan gjennomføres.

Høyesterett skal i dag ha en høring fra staten Mississippi. I saken Dobbs versus Jackson Women's Health ønsker delstaten at den føderale retten til abort skal settes til side og erstattes av en delstatsrett.

Jackson Women's Health er den siste abortklinikken i delstaten. Men aborter som de gjennomfører kan bli ulovlige dersom staten vinner.

– Dette kan være en høyst håndgripelig beslutning, hvis de vinner vil den sette til side Roe versus Wade. Dette vil påvirke hele landet, sa Kim Gibson, en pasient på kvinneklinikken i Jackson til ABC News.

Delstaten Mississippi ønsker at abort etter uke 15 skal bli forbudt. Og at delstaten selv skal kunne sette grenser for når aborter kan gjennomføres.

– Deres mål er å få høyesterett til å fjerne vår rett til ha kontroll over egne kropper og vår fremtid, skriver sjefen for Senter for Reproduktive Rettigheter Nancy Northrup. Dette er dette senteret som har bragt saken fra Mississippi til høyesterett.

– Dagens unge amerikanske kvinner har aldri opplevd en tid hvor dette ikke har vært en basal rettighet, skriver Norhrup.

Supreme Court Abortion

Aktivister foran Amerikansk høyesterett demonstrerer for og imot abort.

Foto: Andrew Harnik / AP

Voksende abortskepsis

Det er aktivistgrupper i de forskjellige statene som jobber for å redusere eller fjerne retten til abort.

– Som en kristen bryr jeg meg (om kvinner), selvfølgelig. Men jeg mener at dette er en synd og jeg vil rope det, sa Keith Dalton en prest som demonstrerer foran kvinneklinikken i Jakson, Mississippi.

Tall fra Pew Research Center viser 40 prosent av amerikanerne mener at all abort bør være forbudt. Antall stater som ledes av politikere som vil forby abort har økt de siste 20 årene.

Tidligere i år innførte staten Texas USAs strengeste abortlov. Det er forbudt å fjerne et foster når man kan høre hjertelyden. Både personer og institusjoner som hjelper kvinner å gjennomføre en abort kan bli saksøkt. Det kan gjelde både abortklinikker og taxisjåføren som kjører kvinnen til klinikken.

  • Les mer om den amerikanske kampen mot abort her.
demonstrant mot lover mot abort og undertrykkelse av velgere ved Texas State Capitol i Austin, Texas 2. oktober 2021

Abortloven i Texas har ført til protester over hele landet.

Foto: MONTINIQUE MONROE / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt