Giske video
Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Slik endret VG Giske-saken etter kritikken

Det gikk en måned fra VGs sjefredaktør snakket med kvinnen i Giskes dansevideo, til sitatet hennes ble fjernet fra VGs sak. Se hvordan saken ble endret fra VG publiserte til de beklaget.

En seks sekunders dansevideo bidro til at Trond Giske ikke ble innstilt til styret til Trøndelag Arbeiderparti.

– Det handler om dømmekraft, sa valgkomiteens leder den gang.

Nå er det VGs dømmekraft som er satt under lupen, etter omfattende kritikk av saken avisen publiserte klokken 19.41 torsdag 21. februar.

Kjernen av kritikken gjelder sitatet VG publiserte i sin første sak:

Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra.

Sofie ifølge VGs første artikkel

Sa hun virkelig dette? Og hvis ikke, hvem i VG visste det?

NRK var for første gang i kontakt med Sofie torsdag 21. februar, dagen etter at VG-journalist Lars Joakim Skarvøy ifølge TV 2 møtte henne på McDonalds på Grünerløkka i Oslo.

Torsdag klokken 23.11 publiserer NRK en sak der hun går langt i å avdramatisere hendelsen.

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn dans. Det var vi som tok kontakt med ham, ikke omvendt, sier hun i saken.

– I dette tilfellet har ikke VG gjort noe annet enn å viderebringe presise gjengivelser og forhåndsgodkjente sitater fra de involverte parter, sier VGs sjefredaktør Gard Steiro. Ifølge TV 2 har han ikke selv snakket med Sofie på dette tidspunktet.

Fortsatt er det én sentral persons versjon av saken som ikke er offentlig kjent. Skarvøy intervjuet kvinnen og er én av fire journalister som skrev saken. Han har foreløpig ikke uttalt seg.

Kort tid etter at NRKs sak er publisert, ringer Sofies telefon. Det er sjefredaktør Steiro.

– Jeg fortalte ham om opplevelsen min med Skarvøy og fortalte at jeg hadde forsøkt å stanse sitatet, men at jeg hadde gitt opp til slutt, sier hun til TV 2.

Sofie har vist TV 2 tekstmeldinger mellom henne og Skarvøy. Kvelden før sier hun at hun ikke vil uttale seg. Når saken er publisert, sier hun at hun har bedt Skarvøy om ikke å bruke sitatet.

Ifølge kanalen viser Telenors samtalelogger at Steiro og Sofie snakker i nesten 17 minutter. Klokken nærmer seg midnatt når samtalen er over.

NRK har gått gjennom arkiverte versjoner av artikkelen. Gjennomgangen viser at VG jobbet til langt på natt for å ta grep om artikkelen. Så sent som 1.58 blir siste endring gjort.

Men endringene viser ikke at Sofie sier hun ikke står inne for sitatene. De referer ikke til det Sofie sier hun fortalte Steiro på telefon, eller SMS-ene hun har sendt Skarvøy.

Alt VG gjør, er å vise til hva NRK har skrevet tidligere på kvelden.

Teksten VG la til i løpet av kvelden er markert i grønt:

– Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra, sier hun til VG.

Senere torsdag kveld sier hun til NRK at videoen «ser verre ut enn det var», og at hun og venninnen opplevde det som «uproblematisk og greit».

Innkaller til krisemøte

Trønder-Avisa melder like før midnatt torsdag at lederen i AUF Trøndelag, Håkon Einarsve, på bakgrunn av videoen av Trond Giske har kalt inn til ekstraordinært fylkesårsmøte fredag. Han sier at «dette er en sak vi må diskutere».

Trond Giske har ikke besvart VGs gjentatte henvendelser torsdag.

I dagene som følger må VG flere ganger svare på spørsmål om saken. Sakte, men sikkert tar avisen selvkritikk. Og så skjer det plutselig noe med saken.

Fredag 22. februar, publiserer VG en ny sak, der Giske kritiserer avisens dekning av saken. Her slår Steiro fast at kildene i saken er korrekt gjengitt.

– Vårt inntrykk etter samtalene med henne, var at kvelden var hyggelig, men på et tidspunkt syntes hun situasjonen ble noe ubehagelig, sier Steiro.

– I vårt arbeid kontaktet vi relevante kilder. De er presist gjengitt. Når noen har gitt andre opplysninger til ulike medier, har VG videreformidlet disse for å opplyse saken best mulig, legger han til.

Over helgen, mandag 25. februar, utdyper han:

– VG kunne gjort en bedre jobb i første fase av denne saken. Det kom opplysninger her, som er høyst relevant å få fram i saken, som jeg kunne ønske vi hadde med allerede i første sak, sier han i Dagsnytt 18.

– Hvilke opplysninger?

– Vi burde fått med flere omstendigheter rundt hva som skjedde på dette utestedet. Jeg tror likevel vi kunne publisert saken. For eksempel at kvinnene hadde gått bort til Giske selv, det mener jeg hadde vært en relevant opplysning å ha med.

Neste dag stiller avisas politiske redaktør Hanne Skartveit i Debatten på NRK. Hun sier artikkelen, slik den var, aldri skulle vært trykket. Samtidig gjentar hun at Sofie ikke er feilsitert.

– Det var ikke jeg som gjorde den jobben, men vi har sitert dem riktig. De har aldri gått tilbake på det sitatet, men det er store mangler og ting vi ikke har med i den saken som skulle vært der, som NRK senere brakte, sier Skartveit.

Programleder Fredrik Solvang viser videoen, og spør hvordan VG kan skrive at «kvinnen bøyer seg deretter unna Giske».

– Hun går ut av bildet, men hvilke ord man velger om det, det kan man jo velge selv, sier Skartveit.

– Mener du at du har dekning for den påstanden? spør Solvang.

– Hun går i hvert fall ut av bildet, men det er en seks sekunders video, og det er klart at det er veldig vanskelig å se fullt ut hva som har skjedd før og etter det.

Så forsvinner en setning fra saken, uten at noen forklarer hvorfor.

VG har sett den aktuelle videoen. Den viser at Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser. Kvinnen bøyer seg deretter unna Giske.

27. februar klokken 19.19

27. februar klokken 18.08 publiserer VG en beklagelse. Det står ingenting om at sitatet var godkjent på forhånd. Det står heller ikke at det var korrekt gjengitt.

«Problemet med VGs artikkel var at den ikke ga et tilstrekkelig bilde av hendelsesforløpet i baren. I den videre dekningen har det kommet frem at kvinnen som opptrer på filmen, opplevde kontakten med Giske som uproblematisk», skriver avisen.

Artikkelen blir stående uendret i nesten en måned.

Samtidig setter VG-ledelsen i gang en interngransking av saken. Hva ble egentlig sagt da Sofie møtte VG-journalist Skarvøy på McDonalds tidligere i måneden? Hvem visste at hun forsøkte å stanse det omdiskuterte sitatet?

Saken TV 2 publiserer onsdag 20. mars bidrar til å kaste lys over disse sentrale spørsmålene.

Saken om saken

Til TV 2 viser Sofie en tekstmelding hun har sendt til Skarvøy etter at de møttes på McDonalds, kvelden før den første saken blir publisert. Hun skriver at hun ikke vil gi noen kommentarer. Han svarer at «Det er helt opp til deg om du vil gi noen kommentar. Det helt greit hvis du ikke vil si noe».

Når Skarvøy får høre at NRK jobber med en sak som avdramatiserer situasjonen, sender han følgende melding til Sofie. NRK gengir disse SMS-ene basert på bilder TV 2 har publisert:

Lars Joakim Skarvøy:Hei! NRK har kontaktet oss og sier at du og Maiken har gitt et intervju/sitater der dere sier vår sak er overdrevet. Er det riktig at du mener dette? I så fall må vi snakke sammen.

Har prøvd å kontakte Maiken, men hun svarer ikke.

Sofie svarer ikke, og Skarvøy sender flere meldinger. Først når NRKs sak er publisert, svarer Sofie, ifølge TV 2:

23:16

Sofie:Hei. som du vet så har jeg gjentatte ganger prøvd å legge lokk på hele saken og har flere ganger bedt deg om å ikke publisere sitatet. Hver gang jeg har sagt at jeg ikke vil siteres har du kommet med en argumentasjon på at det å unngå sitering kan forverre min situasjon. Jeg ba deg spesifikt å fjerne siste del av sitatet men da sa du at da blir det opp for tolkning og at det ser «rart» ut. Derfor blir det litt feil av meg å ikke kommentere Steiros's svar. Jeg føler at dere hra vridd dette til en klikk sak. Sitatet jeg og maiken har gitt til NRK er akkurat de tsamme som jeg har sagt til deg over tlf gjentatte ganger. Til slutt fikk jeg nok og sa «bare skriv det du vil» i ren frustrasjon,som du sikkert forstod. Føler uansett hva jeg gjør så har saken en feil vinkling i media. Mvh Sofie

Det er like etter dette at VG-redaktør Steiro ringer til Sofie, og de to snakker i 17 minutter. En venn filmer deler av samtalen. Ifølge opptaket TV 2 har publisert, sier Sofie:

– Jeg skjønner det. Men jeg har forklart alt i den tekstmeldingen, og jeg er så lei av disse telefonene. Så bare les den du.

Likevel når ikke disse opplysningene VGs sak den første kvelden. Først når TV 2 publiserer sin sak en måned senere, går VG ut med Sofies reaksjon.

VG lager en nyhetssak der de siterer det Sofie forteller TV 2.

– Jeg opplevde det som helt uproblematisk. Hele greia var bare tull.

Klokken 10.28 torsdag 21. mars blir den opprinnelige saken oppdatert. Det er gjort en rekke endringer i saken, og hele det omstridte sitatet fjernes.

NB! Etter publisering av denne saken har kvinnen som ble filmet sagt til TV 2 at hun ikke har følt seg godt ivaretatt av VG. Hun sier situasjonen på Vulkan hele tiden var uproblematisk for henne, og hun ønsket ikke at videoen skulle bli spredd eller varslet om. VG har beklaget overfor kvinnen, og manuset er endret slik at sitatet fra henne ikke lenger er med. Dette gjelder også formuleringen «Kvinnen bøyer seg deretter unna Giske». Denne endringen ble gjort 21. mars 2019.

21. mars klokken 10.28

Teksten VG har fjernet er markert i rødt, teksten VG har lagt til er markert i grønt

VG har sett den aktuelle videoen. Den viser at Giske henger over ryggen på en kvinne i 20-årene og holder hånden sin på kvinnens hofteparti, mens de danser.

VG har snakket med kvinnen på videoen. TIl VG sier hun dette om episoden med Giske, som ble filmet av en venninne av kvinnen:

– Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra, sier hun til VG.

Senere tTorsdag kveld sier hun til NRK at videoen «ser verre ut enn det var», og at hun og venninnen opplevde det som «uproblematisk og greit».

Gard Steiro sier til VG at han har møtt Sofie etter at TV 2-saken ble publisert.

– Det var viktig for oss å beklage direkte til kvinnen. Hun har fortalt det samme til oss som hun nå har uttalt til TV2. Det er vårt ansvar at hun har havnet i en vanskelig situasjon og at saken ble uriktig

Også VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken, som nå leder arbeidet med å granske opplysninger fra både Skarvøy og Steiro, har møtt Sofie.

Her er det mye som har gått galt, men jeg kan ikke si mer før vi er ferdige med vår interne gjennomgang. Annet enn at jeg er veldig lei meg for det som har skjedd.

Hanne Skartveit til TV 2 22. mars

Samme dag melder DN at Lars Joakim Skarvøy ikke lenger jobber med egne saker.

– Kunne ha markert endringen

Fagbladet Journalisten har tidligere skrevet at formuleringen «Kvinnen bøyer seg deretter unna Giske» ble fjernet fra artikkelen, uten at VG gjorde leserne oppmerksom på endringen.

– Det viktigste for oss var å vise tydelig fram at vi beklaget saken i sin helhet og derfor la vi beklagelsen på front og en lenke til beklagelsen tydelig helt øverst i manuset. Vi kunne da også med fordel ha markert endringen i saken, skrev nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken til Journalisten den gang.

VG viser til dette svaret når NRK kontakter dem om endringene.

Øyeblikksbilder

NRKs gjennomgang av endringene i saken er basert på øyeblikksbilder fra tjenesten Wayback Machine. Gjennomgangen viser at artikkelen ble endret minst fire ganger etter publisering 21. februar klokken 19.41:

  • 21. februar kl. 22.45
  • 22. februar kl. 01.58
  • 27. februar kl. 19.19
  • 21. mars kl. 10.28

Saken kan ha blitt endret flere ganger uten at Wayback Machine har lagret siden i mellomtiden. I så fall kan endringer beskrevet i denne artikkelen, ha kommet før tidspunktene i saken.

Det har ikke lyktes NRK å finne ut av hva som ble endret i artikkelen i den første oppdateringen klokken 22.45. Vi vet derfor ikke om det er snakk om korrektur eller mer substansielle endringer.

Digitalredaktør Ola Stenberg i VG, som har besvart NRKs henvendelser om denne saken til avisen, vil ikke fortelle hva som ble endret i denne første oppdateringen, og viser til den pågående gjennomgangen.

VGs styreleder Torry Pedersen har varslet at funnene i den interne gjennomgangen vil bli offentlig tilgjengelig. Konklusjonene er ventet å være klare om kort tid.