Hopp til innhold

Varsleren Sunniva om Trond Giske-dokumentar: – Ubehagelig å se

Trond Giske-varsleren Sunniva Andreassen fikk stående applaus av publikum etter «Makta rår» hadde norgespremiere under Tromsø internasjonale filmfestival denne uka.

Sunniva Andreassen

Sunniva Andreassen, en av varslerne mot Trond Giske, syns dokumentaren om Ap-nestlederen var ubehagelig å se. Samtidig syns hun den har et sterkt budskap.

Foto: Privat

I 2018 sto hun fram som en av Giske-varslerne. Flere kvinner varslet om seksuell trakassering og upassende oppførsel av den tidligere nestlederen i Arbeiderpartiet.

Det endte med at Giske trakk seg som nestleder i 2018.

Samme året begynte filmskaper i UpNorth Film, Håvard Bustnes, å følge Giske helt fram til hans tid som politiker i Arbeiderpartiet var over.

Resultatet har blitt dokumentarfilmen «Makta rår» som nå har hatt norgespremiere på Tromsø internasjonale filmfestival.

– Jeg syns filmen er veldig sterk å se, og den er ganske ubehagelig å se, sier Sunniva Andreassen fra Tromsø.

NRK har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med Trond Giske for en kommentar, men han har ikke svart på henvendelsene.

– Utfordrer samfunnet

Andreassen var i kinosalen da den ble vist, og fikk stående applaus av publikum da den var ferdig. Selv syns hun det er et sterkt budskap i dokumentarfilmen.

– Jeg er letta etter å ha sett filmen fordi den dokumenterer den samfunnsutviklinga som MeToo har vært. Så serverer den oss samtidig ei utfordring som samfunn om å fortsette å få sette maktmisbruk til livs, sier hun.

Sunniva Andreassen fikk blomster og stående applaus etter visninga av "Makta rår" under Tromsø internasjonale filmfestival.

Sunniva Andreassen fikk blomster og stående applaus etter visninga av «Makta rår» under Tromsø internasjonale filmfestival.

Foto: Privat

Dokumentarskaperen Håvard Bustnes syns det var fint å kunne vise fram filmen som fort kan bli årets mest omtalte her til lands.

Bustnes fulgte Giske da han reiste rundt i landet med ei rød campingvogn for å bygge seg opp igjen som politiker.

Først tenkte filmskaperen at det ikke var så mye mer spennende å fortelle om politikeren, men historia ble mer dramatisk enn han hadde sett for seg.

– I starten ble jeg kanskje en del av hans narrativ og forsøk på å bygge seg opp. Men så møtte jeg varslerne, og fikk se at det handler mer om hvordan makt gjør blind og hvordan ukultur får utvikle seg, sier Bustnes.

Trond Giske i filmen "Makta rår".

Dokumentarskaper Håvard Bustnes fulgte Trond Giske og den røde campingvogna hans i

Foto: Skjermdump fra Makta rår

– Folk med makt lever i sin egen boble

Som filmskaper prøver Bustnes å være åpen og forstå dem han følger. «Makta rår» handler om hans reise i den tida han fulgte Giske, hva han oppdaget og fikk se underveis.

– Det ble mer og mer en film om at folk med makt lever i sin egen boble der det gjelder andre regler enn ellers i samfunnet, og hvordan det går ut over kvinner, sier Bustnes.

Han sier han ble oppriktig lei seg da han skjønte at kvinner er redd på fest eller nachspiel når menn bruker makta si. Etter hvert ble det akkurat dette filmen handler om.

– Jeg håper filmen fører til at folk forstår at makt gjør blind, og hvordan denne typen ukultur sprer seg. Det håper jeg denne filmen kan skape debatt rundt, sier Bustnes.

Filmskaper Håvard Bustad hadde norgespremiere på dokumentarfilmen "Makta rår" under TIFF.

Filmskaper Håvard Bustnes hadde norgespremiere på dokumentarfilmen «Makta rår» under TIFF.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Giske har sett filmen etter den ble ferdig, og har tidligere sagt til NRK at den mangler tilsvar fra han.

– På TV hadde det vært obligatorisk presseregel, men det gjelder visst ikke for kino-dokumentarer, sa han da.

Bustnes avviser dette og sier Giske har hatt mulighet til samtidig imøtegåelse. Det er også gjort noen endringer på filmen etter tilbakemeldinger.

Filmen vil vises på ordinære kinoer fra mars.