NRK Meny
Normal

Solberg tror ikke trussel om bistandskutt gjør inntrykk på Kabila

Johannesburg (NRK.no): – Jeg er ikke så sikker på at trusler om at Norge trekker bistanden sin i Øst-Kongo, gjør noe inntrykk på Kongos president Joseph Kabila, sier statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg tror ikke trusler om bistandskutt vil gjøre noe inntrykk på Joseph Kabila.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Under dagens minnemarkering for Nelson Mandela benyttet statsminister Erna Solberg anledningen til å ta opp igjen situasjonen til Joshua French med landets president Joseph Kabila.

Joseph Kabila

Kongos president Joseph Kabila møtte Norges statsminister Erna Solberg i Johannesburg i dag.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

– Jeg ville forsøke å minne han på den samtalen han hadde med Jens Stoltenberg om at våre to lands utenriksministere bør finne frem til en enighet, og han var enig om at det var veien å gå, sier Erna Solberg til NRK.no i Johannesburg.

– Kabila viste vilje

Hva svarte han på ditt spørsmål?

– Det han svarte var for så vidt ikke noe nytt, men jeg opplever en vilje hos Kabila til å samsnakke om dette. Jeg la press på at denne saken er viktig og at vi vil fortsette å forsøke å finne en løsning som fører til at French kan komme hjem.

Solberg understreker at det er utenriksminister Børge Brende som håndterer denne saken og at hun kun tok kontakt med Kabila siden de var på samme arrangement og at det føltes naturlig.

LES OGSÅ: Kongolesiske myndigheter: – Moland dopet ned og kvalt

LES OGSÅ: - Uhyrlig at Joshua er tiltalt for drap på Tjostolv

– Politiske midler

– Han ble nok litt overrasket, men vi opplever at utfordringene ligger i å få kontakt med kongolesiske myndigheter, og vi jobber nå på alle måter slik at de også opplever at det er en sak de også ønsker å få løst.

Betyr det at det vil være aktuelt å se på de bistandsmidlene Norge gir til Kongo?

– Per dags dato så ønsker vi å bruke politiske midler, og jeg er ikke så sikker på om det gjør noe særlig inntrykk på de sentrale myndigheter i Kinshasa at Norge trekker bistanden til voldtektsofre i Øst-Kongo, sier Erna Solberg.

LES OGSÅ: Kripos ber Kongo om innsyn

LES OGSÅ: - French-saka har teke ei svært alvorleg vending

LES OGSÅ: - Tiltalen mot Joshua French kan vere fabrikkert

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger