Hopp til innhold

- Uhyrlig at Joshua er tiltalt for drap på Tjostolv

– Vanligvis takler Joshua slike ting godt, men nå har han vært hanglete og sjuk en stund. Det gjør det vanskeligere å takle denne tiltalen, sier moren Kari Hilde French.

Kari Hilde French.

Kari Hilde French forteller at han ikke takler denne tiltalen like godt som han ville ha gjort om han var frisk.

Foto: Pernille Solås / NRK

Du kan se hele interjvuet med Kari Hilde French i Dagsrevyen.

I et intervju med NRK sier Kari Hilde French at hun den siste uken har vært forberedt på at det kunne bli tatt ut drapstiltale mot sønnen. Hun synes det er uhyrlig at Joshua er tiltalt for drap på sin gode venn Tjostolv Moland.

Hun snakket med sønnen i dag, og hun kan fortelle at det ikke er lett for ham nå. Han er fysisk nedkjørt og det går også utover psyken.

Vanskelig

Kari Hilde French mener dette er vanskelilg, særlig etter at norske og kongolesiske rettsmedisinere har slått fast at det ikke var mistanke om at noe kriminelt har skjedd. Nå mener den kongolesiske påtalemakten at Joshua French har dopet ned og deretter drept Moland. Det betyr at han er tiltalt for overlagt drap.

Dagsrevyen-sak med blant annet Kari French med flere.

VIDEO: Joshua-French tiltalt for drap

Tiltalen er datert 6. desember og undertegnet av den militære påtalemyndigheten for den regionen der French sitter fengslet.

Kari Hilde French sier nå at hun er opptatt av å se framover og finne muligheter til at sønnen kan settes fri. Hun ser en mulighet i at både norske og britiske myndigheter ser hvor uhyrlig denne tiltalen er, og at det kan få fortgang i forsøkene på å få sønnen utlevert til Norge.

- Kan ikke bli verre

- Det kan ikke bli verre nå, så det spiller ingen rolle hva som skjer, sier Joshua French til Dagbladet i en kommentar til drapstiltalen.

LES OGSÅ: Frenchs advokat til NRK: – Kongoleserne spiller et høyt spill nå

LES OGSÅ: – Kan bli vanskeligere å få French utlevert

Norge vil overta saken

Tiltalen kom som en stor overraskelse også på forsvareren, Kripos og Utenriksdepartementet.

Riksadvokaten her i landet sendte for en måned siden en henvendelse til kongolesiske myndigheter med tilbud om at Norge kunne ta over hele straffesaken mot French med dokumenter og bevis, under forutsetning av at også French følger med.

– Hvis saken overføres hit, vil vi gjennomføre en fullstendig og samvittighetsfull etterforskning av saken og påtaleavgjøre den i samsvar med norske rettsregler, sier førstestatsadvokat Kjerstin Kvande hos Riksadvokaten til NTB.

LES OGSÅ: Kongolesiske myndigheter: – Moland dopet ned og kvalt

LES OGSÅ: Britisk UD: – Vil gjøre det vi kan for at French ikke blir henrettet

AKTUELT NÅ