Hopp til innhold

Kongolesiske myndigheter: – Moland dopet ned og kvalt

Den militære påtalemyndigheten i Kongo mener Tjostolv Moland ble dopet ned og kvalt av kameraten Joshua French på cella.

Rettssak i Kongo

TILTALT FOR DRAP: Mandag ble det kjent at Joshua French er tiltalt for drap på Tjostolv Moland (t.v). Her er de to avbildet i forbindelse med rettssaken i Kisangani i 2010.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Det kommer fram av tiltalen konglesiske myndigheter har tatt ut mot French. Den militære domstolen skriver i tiltalen at norsk-briten er tiltalt for drap. Kongoleserne mener French har handlet med overlegg og at drapet var planlagt.

Ifølge tiltalen skal han ha gitt cellekameraten medikamenteter i form av angstdempene og beroligende medisiner. Påtalemyndigheten mener han skal ha kvalt Moland.

Etterforskningsleder, general Tim Mukutu, sa på en pressekonferansen i august at det var visse indisier på at Moland kunne være kvalt, men at myndighetene den gang ville avvente mer vitenskaplige undersøkelser.

Konklusjonen var at Moland hadde tatt sitt eget liv, men Mukutu brukte slutten av pressekonferansen til å understreke at det kunne dukke opp nye opplysninger.

Tjostolv Moland ble funnet død på cella de to delte i Ndolofengselet 18. august i år.

På bakgrunn av drapstiltalen som kom tirsdag, må French nå trolig stille for en militær domstol i Kinshasa.

– Forstår ikke tiltalen

Forsvarer Hans Marius Graasvold sier til NRK at Joshua French fikk forkynt tiltalen mandag.

– I den går det fram at den kongolesiske påtalemyndigheten mener Tjostolv Moland skal blitt bedøvet, for så å bli kvalt. Dette stiller han seg totalt uforstående til. Det gjør også Kripos og norsk UD, sier Graasvold.

Etter ønske fra kongolesiske myndigheter reiste norske Kripos til landet for å delta i etterforskningen og undersøkelsen av Moland da han ble funnet død.

Graasvold påpeker at det i forbindelse med Kripos-rapporten, som var en del av grunnlaget da den kongolesiske påtalemyndigheten sa at det ikke lå noe kriminelt bak dødsfallet, ikke ble funnet tegn til et slikt stoff.

– Det har heller ikke blitt gjort noen nye undersøkelser etter dette. Det er bakgrunnen for at vi kan si at dette er fullstendig grunnløst, sier Graasvold til NRK.no.

– Vi har oversikt over de undersøkelser som har blitt gjort, og med det til grunn kan vi si at dette er tatt helt ut av luften.

Les også: Vanskeligere å få French utlevert

– Varslet ikke nattevaktene

Informasjonsminister i Kongo Mende Omalanga har tidligere hevdet at Moland hadde skader som kunne tyde på drap.

Den morgenen det ble klart at Moland var død, reagerte kongolesiske myndigheter på at French ikke hadde varslet vaktene med det samme han fant kameraten sin.

– Det er ikke vanlig at noen blir værende alene på cellen med sin døde venn i flere timer uten å si fra, sa general Mukutu den gangen.

French har fortalt at han ventet til nattvaktene var gått fra jobb fordi han ikke stolte på dem.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump i retten i bedragerisak: – Heksejakt

– Dette er den største heksejakta nokon gong, sa tidlegare president i USA, Donald Trump då han møtte i retten i New York i dag. Retten skal behandle eit sivilt søksmål om bedrageri.