Hopp til innhold

Vedum avviser Hareides samarbeidsforslag

Knut Arild Hareide (KrF) kommer med en utstrakt hånd til Senterpartiet om å bli med på et blågrønt samarbeid etter valget. Men det er uaktuelt for Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Vedum Hareide

SKILLE: Skillet mellom sidene i norsk politikk går for tiden mellom KrF og Senterpartiet, her ved partilederne Knut Arild Hareide og Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

– Vi har et helt klart mål: Å fjerne sentraliseringsregjeringen vi nå ser. For vi er så uenig i den retningen de tar Norge og i verdiene de baserer seg på, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK.

Han avviser dermed å bli med på et blågrønt samarbeid dersom han ikke får flertall sammen med Arbeiderpartiet og eventuelt andre samarbeidspartnere på venstresiden.

– Når du ser hvordan de har operert i regjering. Hvordan Sanner har tvunget gjennom sin vilje mot kommune etter kommune. Sentraliseringspolitikken Solberg har stått i spissen for. Da er det helt uaktuelt å bidra til at de fortsatt skal ha makt etter høstens valg, sier Vedum.

Hareide Vedum i Stortinget

GOD TONE: Kunt Arild Hareide (KrF) og Trygve Slagsvold Vedum er enig i mange saker, men har valgt hver sin side for samarbeid etter valget.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Utstrakt hånd

KrF-leder Knut Arild Hareide sier de to partiene er enig om mye, og trekker fram verdispørsmål og familiespørsmål som eksempler.

– Senterpartiet er uenig med Høyre innenfor sykehus, politireform, skattekontor og langtidsplan for forsvaret. Men i de sakene er jo Høyre enig med Ap. Da bør vi få sentrum sterkest mulig, slik at vi får påvirkningskraft, mener Hareide.

– Det er litt rart at skillet i norsk politikk skal gå mellom KrF og Senterpartiet, når det er ting som knytter oss sammen, sier KrF-lederen.

Ønsker ikke samarbeidsavtale

Ser man på meningsmålingene om dagen, kan en blågrønn regjering med Høyre, KrF og Venstre virke usannsynlig. Men det er heller ikke sikkert at Vedums foretrukne alternativ, en Sp-Ap-regjering, får flertall.

– Dere kan måtte samarbeide med SV, Rødt eller MDG?

– Vanligvis har vi ikke hatt slike samarbeider som dette. Man har skiftet fra sak til sak hvis man ikke har hatt flertall. Vi har vært tydelige på at vi ikke mener at en slik samarbeidsavtale er naturlig, sier Vedum.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ