Hopp til innhold

Tror Nav-forsinkelser kan ramme ansatte hardt

Forsinkelser hos Nav kan gå hardt ut over økonomien til permitterte ansatte, mener Børge Ånesen i Fellesforbundet. – Det er unntakstilstand, svarer arbeidsministeren.

NAV-logo

UNNTAKSTILSTAND: Fellesforbundet sier mange av deres permitterte medlemmer er lavtlønnede, som raskt blir stående uten penger, dersom avklaringene hos Nav tar lang tid.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Spørsmålet mitt, og det som bekymrer medlemmene våre er, hvilken tid blir pengene utbetalt, spør Børge Ånesen i Fellesforbundet.

Han er leder for avdeling for hotell, restaurant og reiseliv i Trøndelag. Hotell- og restaurantbransjen er hardt rammet av koronakrisen.

Fagforeningsmannen mener de som nå ble permittert på svært kort varsel er helt avhengige av at Nav sørger for en god overgang.

– Hvis ikke blir de ståendes uten penger relativt umiddelbart, fordi dette er lavtlønnede. Det er ikke mye buffer å ta av, sier Ånesen til NRK.

– Aldri opplevd liknende pågang

Mandag ble alle partier på Stortinget enige om én del av den nye krisepakka, som skal gi de mange permitterte mer penger. Størsteparten av pengene skal komme fra Nav.

Nå er det opptil Nav å finne ut hvordan utbetalingene skal skje i praksis.

– Vi kommer til å få et ganske stort press på Nav som skal utbetale disse stønadene, samtidig som folk går og forventer at pengene skal komme raskere enn det de egentlig gjør, sier Ånesen.

På en pressekonferanse mandag sa Nav at de aldri har opplevd liknende pågang fra publikum som nå.

– Det beste hadde vært om arbeidsgiver hadde forskuttert de første 20 dagene, for da hadde alle fått litt ro, sier Ånesen.

Torbjørn Røe Isaksen

LOVER: Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) intervjues i Stortinget. Plasthetta på mikrofonen, vitner om at koronapandemien også preger Norge.

Foto: Terje Bendiksby

Lover at pengene kommer

I en epost til NRK skriver arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at «det er ingen tvil om at antall søknader og henvendelser til Nav nå øker kraftig».

– Det er unntakstilstand. Men til alle som er engstelig vil jeg si; pengene kommer, men noen av de nye ordningene Stortinget i dag har blitt enig om vil det ta tid å få på plass, sier Røe Isaksen.

Statsråden understreker at det må prioriteres hardt fremover.

– Vi skal selvfølgelig følge opp alt Stortinget har vedtatt. Men vi må prioritere hva som er viktigst først. Det innebærer å sikre at permitteringsordningene kommer på plass, og sikre at de som er avhengig av utbetalinger fra Nav, får de pengene de har krav på.

Ifølge arbeidsministeren har Nav alt begynt å planlegge hvordan de nye tiltakene skal gjennomføres.

– Men det er en stor utfordring at det trolig kommer til å bli en enorm økning i antall søknader til Nav, samtidig som også Nav vil oppleve at egne fraværstall øker. Med andre ord; belastningen på Nav blir større, samtidig som kapasiteten blir mindre, sier arbeidsministeren.

AKTUELT NÅ