Hotell Britannia stenger – flere hotell følger etter

200 ansatte permitteres når Britannia i Trondheim stenger hotellet mandag. Thon-gruppen stenger også flere hotell og tusenvis permitteres.

Britannia Hotel

STENGER: Britannia Hotel i Trondheim har ingen gjester igjen og hele hotellet stenges mandag.

Foto: Morten Andersen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi har ikke noe valg. Vi kan ikke ha 200 ansatte på jobb med null gjester, sier direktør Mikael Forselius ved Britannia Hotel til NRK.

De velger derfor å stenge det nyoppussa hotellet fra og med mandag. I starten av forrige uke var hele hotellet fullbooket. Men de siste dagene har det rast inn med avbestillinger og nå er det nesten ikke en gjest igjen.

Hotelldirektør Mikael Forselius i tårnsuiten på Britannia Hotel

TØFT FOR OSS: Det er ikke lenger grunnlag for å ha hotellet åpent, sier hotelldirektør Mikael Forselius ved Britannia.

Foto: Jørgen B. Leangen / NRK

Taper flere hundre tusen

– Grunnlaget for å drive er ikke til stede lenger. Det er tøft for oss, men vi har ingen annen mulighet. De tillitsvalgte var også enig i at vi ikke kan klare å holde åpent lenger, sier direktør Forselius.

Hotellet taper flere hundre tusen kroner per dag på å holde stengt. De permitterer alle ansatte bortsett fra noen få som skal passe på bygningen samt ta imot eventuelle bestillinger.

Også Thon-gruppene stenger flere av sine 79 hoteller i landet. Enkelte er allerede stengt og andre vurderer de nå å stenge.

– Jeg kan ikke gi deg noen tall nå. Men i de store byene, der vi har flere hotell, vurderer vi å stenge noen hotell og flytte gjestene til de andre hotellene vi har. Belegget har gått kraftig ned, sier konserndirektør i Thon-gruppen, Morten Thorvaldsen.

Morten Thorvaldsen, Thon Hotels

STENGER HOTELL: Thon-gruppen stenger også flere hotell, forteller konsernsjef Morten Thorvaldsen.

Foto: NRK

Stenger først i Sør-Norge

De vil i første omgang stenge hoteller i Sør-Norge men har permittert et stort antall ansatte ved veldig mange av hotellene sine.

Bare i sørdelen av Trøndelag er nå over tusen ansatte i hotell- og restaurantbransjen permittert på grunn av situasjonen rundt koronasmitten. 535 av disse er medlemmer i Fellesforbundet.

Leder Børge Ånesen av avdeling for hotell-, restaurant- og reiselivsansatte i Trøndelag sier det nå er tøft for alle og han tror flere hotell vil stenge dørene.

– Det kommer til å skje. Det er det ingen tvil om. Etter hvert som folk slutter å bruke hotell og kommer seg hjem fra de stedene de har vært på så vil nok hotellene bli nødt til å stenge i løpet av de to neste ukene, sier Ånesen.

– For dårlig tiltak for de ansatte

Han synes ikke tiltakene regjeringen kom med i dag er gode nok. Ånesen mener de ivaretar bedriftenes interesser bra men ikke for de ansatte som nå blir permittert.

– Jeg savner en eller annen form skattelette også til de arbeidstakerne som nå er ramma, sier Ånesen, som tror det kan bli tøft for mange å gå over til dagpenger etter to dager i permisjon.

De vil da få cirka 62 prosent av lønna og Ånesen understreker av mange av disse er lavtlønna. Han får også støtte av konsernsjefen i Thon Morten Thorvaldsen.

– Man burde lagt på noe mer i forhold til permitteringer opp mot de ansatte. Der burde man ikke gått på dette NAV-kriteriet i forhold til permittering men på den sykelønnsmessige biten, sier Thorvaldsen.

Han understreker likevel at staten her nok har gjort hva de kan men mener de kunne vært litt rausere med de permitterte.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 26.02.2021
1 897
Smittede/uke
93
Innlagte
622
Døde
318 722
Vaksinerte