NRK Meny
Normal

Høy dollarpris betyr milliardinntekter for norske bedrifter

Svak krone er strålende nyheter for norske eksportbedrifter. Selskaper som Norsk Hydro vil tjene milliarder av kroner hvis krona holder seg lav.

Valsing av aluminiumsbånd ved Hydro på Karmøy

Svak krone, lav oljepris og aluminiumspriser på vei opp er godt nytt for Hydro. Bare norsk krones svekkelse mot dollar kan bety milliarder i økt inntekt. Her fra produksjonen på anlegget på Karmøy.

Foto: Hydro

Sven Ombudstvedt i Norske Skog

Sven Ombudstvedt i Norske Skog håper kronekursen holder seg fremover.

Foto: Norske Skog

– Vi har jobba mye med å redusere kostnadene, så når vi nå får litt hjelp av valutaen, så er det mange som setter pris på det, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Norsk Hydro.

Men Norsk Hydro får ikke litt hjelp av valutaen, de får ganske mye. For siden i sommer har den norske krona svekka seg betydelig mot den amerikanske dollaren. I juli måtte du ut med 5,99 kroner for en dollar, i dag er prisen 7,37 kroner. Og det tjener eksportbedriften Hydro godt på.

– Målt opp mot dollar og en ti prosents svekkelse vil det bety 2,8 milliarder kroner for vårt resultat.

Når svekkelsen er på over 20 prosent de siste seks månedene, betyr det at gevinsten kan bli høyere.

– Svak krone er positivt

Pris på en amerikansk dollar fra juni til desember 2014

Forholdet mellom den norske krona og den amerikanske dollaren har endret seg voldsomt de siste seksmånedene.

Foto: NRK

Også for andre eksportbedrifter er det godt nytt at krona blir mindre verdt. Norske Skog, som har hatt noen tøffe år bak seg, kan se effekten av ei svak krone.

– For oss er en svak norsk krone positivt, og hvis denne svekkelsen varer omkring ett år, så øker den vårt nettoresultat med 200 millioner kroner, sier administrerende direktør i Norske Skog, Sven Ombudtsvedt.

For der de fleste norske forbrukere først vil merke den svake krona i form av dyrere grensehandel og netthandel, så vil de norsk eksportbedriftene som baserer seg på salg i utlandet få økt sine inntekter.

Nyter godt av lav oljepris

For aluminiumsprodusenten Hydro er også den lave oljeprisen godt nytt.

– Vi har gjort forbedringer innad i vårt eget hus, og nå får vi hjelp som drar oss i rett retning både i form av valutakurs og råvarepris. Nå gjenstår det å se hva som skjer med aluminumsprisene, sier Molland.

Krona har svekket seg jevnt og trutt siden i sommer, og den fikk også en merkbar nedtur da Norges Bank senket styringsrenta forrige uke. Sjefanalytiker i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen, har tro på at situasjonen kan vare.

– Sånn som utviklingen er nå med stadig fall i oljeprisen er det grunn til å tro at krona kan holde seg svak en god stund til. I prognosene våre ser vi for oss enda flere rentekutt fra Norges Bank.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger