NRK Meny
Normal

Rentefest kan gi deg flere tusen mer å rutte med

Flere rentekutt ventes fremover, og det første kan komme i morgen. Har man et boliglån på tre millioner kroner, får man 16.500 kroner mer å rutte med neste år.

Boligsalg

Det kan bli lettere å stoppe opp foran boligannonsene om boliglånene blir billigere. Nå ventes det flere rentekutt fra Norges bank neste år.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Telefonene kimer hos Handelsbanken i Oslo. Mange av de som ringer har én ting på agendaen – muligheten for å forhandle ned boliglånsrenta.

– Hvis det kommer signaler om rentenedgang, så er jo det både en god, og en dårlig nyhet for kundene, sier banksjef i Handelsbanken, Bjørn-Erik Øverland, til NRK.

Han legger til:

– Den dårlige er at det er mørkere utsikter for norsk økonomi, mens den gode er at det blir mulig å få lavere rente på lånet.

– Kommer snart

Sentralbanksjef Øystein Olsen står foran to smale mikrofoner. Bakgrunnen er blå

Sentralbanksjef Øystein Olsen kan komme til å senke styringsrenta på torsdag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det kan godt hende gode boliglånskunder samlet får trekvart prosentpoeng lavere boliglånsrente frem mot neste jul, er spådommen fra sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-gruppen.

Og har du et boliglån på tre millioner kroner, og du får et samlet kutt på 0,75 prosentpoeng, vil du slippe å betale så mye som 22.500 kroner neste år.

Trekker en fra skattefradrag vil boliglånskunder kunne få så mye som 16.500 kroner ekstra på neste års julegavebudsjett.

Et eventuelt kutt i styringsrenta er først ventet offentliggjort på rentemøtet torsdag klokken 10.

Og kuttet i boliglånsrentene rundt om i landets banker tror han kommer før påske.

Det er ikke bare Andreassen som tror det kommer flere kutt i nær fremtid. Også statistisk sentralbyrå (SSB) hadde dette inne i sine prognoser og tanker for året som kommer.

SSB trodde på to kutt ganske raskt, og selv om Andreassen ikke blir veldig overrasket om det kommer rentekutt nå på torsdag, så tror han mer på en varsling enn et reelt kutt.

– Kan bli tøft om man skiller seg

Økonom Jan Andreassen

Sjeføkonom Jan Andreassen.

Foto: Åserud, Lise / NTB Scanpix

– Det vil ikke komme veldig overraskende om det kuttes allerede nå før jul, men jeg setter nok en knapp på at han nøyer seg med å varsle rentekutt i denne omgang.

Andreassen legger til at han håper Norges bank i tillegg varsler ytterligere rentenedgang i 2016 og 2017.

– Jeg håper de tar innover seg at Norge går inn i en lavvekst-æra med mye lavere marsjfart enn vi har bak oss, sier han.

Tilbake blant telefonene hos Handelsbanken merker Øverland at det er hardere konkurranse om kundene.

– Jeg tror det blir en tøff kamp om kundene, sier banksjefen.

Han tror likevel ikke at det er helt risikofritt å låne stort, om man ikke er sikker på at den man låner sammen med, er en som blir.

– Med store lån vil det være en fordel å få en rentenedgang, men samtidig er det en risiko for et fall i boligprisen. Man bør helst ikke skille seg så man blir nødt til å selge, da kan det bli tøft, avslutter han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger