Nå er svenskekrona nesten like mye verdt som den norske

Det overraskende rentekuttet fra Norges Bank sender kursen på norske kroner i kjelleren. Det er 14 år siden sist svenskekrona var så sterk mot NOK.

Svenskekrona er nå nesten like sterk som norske kroner

Kronesvekkelsen gjør at nordmenn på harrytur til Sverige får mindre for pengene i tiden som kommer.

Foto: Colorbox

I valutamarkedet må man nå ut med 96 øre for en svensk krone.

– Vi skal nesten 15 år tilbake i tid, til sommeren 2000, for å finne en like sterk svensk krone. Heri ligger kanskje noe av det man ønsker å oppnå, at det blir mindre attraktivt for nordmenn å dra over grensa for å handle, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

Dørum sier at dagens rentekutt fra sentralbanken gjør det mindre attraktivt for nordmenn å reise utenlands for å bruke penger, og at det blir relativt gunstigere å feriere i Norge.

– Slik sett bidrar rentekuttet til å øke aktiviteten i Norge, ved å øke vår eksport og redusere import, sier Dørum.

Han tror imidlertid at kronesvekkelsen kan være midlertidig.

Tok valutamarkedet på senga

Norges Bank tok markedene på senga med sin overraskende beslutning om å

Svenskehandel

Etter dagens rentekutt fra Norges Bank er det nesten ingen gevinst igjen ved å legge igjen norske kroner i svenske butikker.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

senke landets styringsrente. Sentralbanksjef Øystein Olsen var sjeldent pessimistisk når han snakket om utsiktene for norsk økonomi

14 av 15 økonomer hadde på forhånd undret rente i sine prognoser, kun Handelsbanken spådde rentekutt i forkant av rentemøtet.

Kursen på euro styrket seg umiddelbart med 15 øre mot norske kroner. I skrivende stund koster en euro ni kroner.

Men også kursen på svenske kroner har styrket seg betydelig. For første gang på svært lenge, er kursen på vår nabovaluta nesten lik vår egen krone.

– Svenskehandel vesentlig mindre lønnsomt

Harald Magnus Andreassen i Swedbank sier at norske kroner svekker seg mot alle valutaer, også mot svenske kroner. Han bekrefter at det er 14-15 år siden svenskekrona har vært så sterk mot NOK.

– Nå er det ikke stor forskjell på de to valutaene, og det har vært en betydelig endring i løpet av de to siste årene, sier han.

– Hva vil dette ha å si for svenskehandelen?

Øystein Dørum

- Nå blir det mindre gunstig for nordmenn å feriere i utlandet, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Det vi har sett tidligere er at svingninger i kronekursen påvirker handelen på den andre siden av grensen, og det er klart at nå har det blitt vesentlig mindre lønnsomt å dra over grensen for å handle. Men på tross av det er det fortsatt mye billigere varer i Sverige enn i Norge, sier Andreassen.

– Formidabel kronesvekkelse

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB sier til NRK at han tror at krona vil styrke seg i tiden som kommer.

– Jeg tror nok at krona i øyeblikket er undervurdert, og at vi skal se en viss styrking. Vi har hatt en formidabel svekkelse både gjennom fjoråret og nå gjennom de siste ukene, og den svekkelsen gjenspeiler ikke styrken i norsk økonomi, sier han.

Aamdal sier at til tross for svekkede vekstutsikter, er Norge fortsatt langt bedre skodd enn mange andre land.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 sier til NRK at markedene ble overrasket over at Norges Bank går så raskt frem med å kutte rentene.

– De signaliserer et mulig nytt kutt allerede i mars, så dette er et veldig svakt nivå for den norske krona, og har mye å gjøre med at oljeprisen har svekket seg så kraftig, sier Holvik.

Hun sier at det gjør at utenlandske investorer ikke ser det som like attraktivt å kjøpe norske aksjer og gjøre norske investeringer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger