Hopp til innhold

Strakstiltak i Oslo

Oslo kommune og politiet lover strakstiltak for å få bukt med voldtektsbølgen i hovedstaden.

Anstein Gjengedal og Stian Berger Røsland

Anstein Gjengedal og Stian Berger Røsland lover strakstiltak i Oslo.

Foto: Anders Brekke / NRK

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og nestleder Ola Elvestuen (V) møtte i dag politimester Anstein Gjengedal på politihuset i Oslo for å diskutere strakstiltak mot det høye antallet voldtekter byen.

Ett av ønskene fra lokalpolitikere og innbyggere går ut på å belyse flere mørke parker og gater, der mange av voldtektene skjer.

Les: Her er ungdommens bønn

Røsland sier at Oslo kommune sender ut folk mandag kveld for å bedre dette.

– Vi sender ut folk allerede i kveld for å sikre bedre belysning. Vi vil også øke frekvensen på kollektivtransporten på nattestid, og håper dette vil føre til færre slike hendelser, sier Røsland.

Les: – Det er i mørket at mørke handlingar skjer

– Vi skal være ekstra oppmerksomme på visse parker, og dele dette arbeidet mellom oss. Vi kan dessverre ikke dekke hele byen, men vi vil demme opp og hindre utviklingen, sier Gjengedal.

Parklys utan lys

Mangel på lyktestolper og ødelagte lyspærer gjør flere parker og gater utrygge i Oslo.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

Flere politifolk på gata

Ifølge Røsland og Gjengedal har kommunen og politiet nå lagt en plan for å samkjøre ressursene sine, og være mer synlig i bybildet.

– Vi vil styrke innsatsen, og det gjør vi ved å samle ressursene våre. Vi må tenke uortodokst, og legge vekt på tilstedeværelse. Det håper vi vil løse noen problemer på kort sikt, sier Røsland.

Gjengedal varsler flere politifolk på gatene i helga.

– Dette er et ansvar vi deler, og derfor går vi sammen og slår sammen ressursene. Vi er positive til at kommunen stiller, og vil styrke politiets tilstedeværelse kommende helg, sier Gjengedal.

Les: Nå fordeler de voldtektsskylden
Les:
Kripos inn i voldtektsetterforskning

I helga ble det anmeldt fire nye voldtekter i Oslo . Samtidig har stortingspolitikere og kommunepolitikere pekt på hverandre for å fordele skylden for den dystre statistikken.

Voldtekt i Vaterlandsparken

Mørkt i Vaterlandsparken, der en kvinne ble voldtatt av to menn natt til søndag.

Foto: Sindre Løkstad / NRK

– Oslo er en trygg by

Røsland mener at Stortinget ikke bevilger nok penger til Oslo politidistrikt, og nå ber byrådslederen og politimesteren oslofolk om å hjelpe til.

– Det er viktig å ta byen tilbake og være synlige. Vi vil oppfordre flere til å melde seg som natteravner, det er en fantastisk mulighet til å hjelpe, sier Røsland.

Les også: Natteravnenes fire gode råd til jenter
Les også: Starter borgervern mot voldtekt

Røsland står fast på at Oslo skal være en trygg by å ferdes i, men forstår at mange føler seg utrygge.

– Det er ikke så rart at folk føler seg utrygge i den situasjonen vi er i nå. Jeg mener fortsatt at Oslo er en trygg by, men jeg vil oppfordre folk til å passe på og ta vare på hverandre, sier Røsland til NRK.

Les også: Storberget: – Oslo fortsatt trygg

Røsland understreker at politiet har et godt samarbeid med utelivsbransjen.

– Skal vi ta byen tilbake, er det viktig at alle tar vare på hverandre. Det trenger vi Oslos befolkning til, sier Gjengedal.

AKTUELT NÅ