Hopp til innhold

Storberget: – Oslo fortsatt trygg

Til tross for 11 drap og 48 overfallsvoldtekter så langt i år mener justisminister Knut Storberget at Oslo er en trygg hovedstad.

Voldtekt Oslo

Krimteknikere gransker et åsted etter voldtekt.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Vi lever i en by der mange mange jenter og kvinner ikke har den tryggheten de selvsagt skulle hatt.

Statsminister Jens Stoltenberg sitter i statsrådssalen på Stortinget. Det er onsdag denne uken, og et samlet pressekorps lurer på hvorfor man ikke klarer å få bukt med alle overfallsvoldtektene som har rammet hovedstaden det siste året.

Det er ikke den eneste kriminalstatistikken Oslo sliter med. For i tillegg til de 48 overfallsvoldtektene i hovedstaden det siste året, har 11 mennesker blitt drept i samme periode.

På toppen av det hele kom terrorangrepet mot Oslo og Utøya 22. juli.

Det siste drapet skjedde natt til søndag på Bislett. Knivdrapet skjedde bare meter fra der en 35 år gammel norsk bedrifteier ble skutt i hodet og drept natt til 18. juni i år.

– En trygg hovedstad

Knut Storberget
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det til tross, justisminister Knut Storberget mener slagordet Oslo adapterte etter terroren 22. juli, OsLove, fortsatt gjelder.

– Det er en alvorlig situasjon, men generelt er Oslo en trygg hovedstad. Det skal den fortsette å være. OsLove gjelder fortsatt og jeg er overbevist om at mye av den veldig sterke følelsesmessige reaksjonen som kom i sommer er noe vi kommer til å høste av i Norge i lang tid, sier Storberget til NRK.

Draps- og voldtektsstatistikken skulle han gjerne vært foruten. Han sier den viser at man må styrke Oslo Politidistrikt. Det er imidlertid ikke nok.

– Vi må også sette inn ekstraressurser i helgene for å hindre at dette skjer, og vi må mobilisere alle andre samfunnsaktører som kommune og frivillige organisasjoner til å ta et felles tak for å bringe trygghet der hvor det ikke har vært trygghet i Oslos gater, sier Storberget.

Her er Storbergets plan

Justisministeren peker også på flere områder man skal eller allerede har begynt å jobbe med. Blant annet mener statsråden at Oslo Politidistrikt og Oslo kommune må sette seg ned i det såkalte politirådet for å diskutere hva som skal gjøres.

Video Voldtektsbølge i Oslo

Voldtektsbølge i Oslo

– Det kan være å se på skjenkepolitikken, belysning, informasjonsoppgaver også videre. Så har departementet valgt å styrke etterforskningsenheten på Kripos som jobber med voldtektssaker, også har vi allerede satt i verk strengere lovverk mot voldtektsmenn. Det må imidlertid mange virkemidler til for å slå dette tilbake, sier Storberget.

Ulf Leirstein (Frp) i Justiskomiteen på Stortinget blir imidlertid ikke imponert over Storbergets plan.

– Han føler seg nok trygg, ikke vi andre

Ulf Leirstein
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Han sier det er sant at Oslo Politidistrikt har fått tilført mer penger, men det betyr ikke at pengene brukes til å gjøre byen tryggere for deg og meg.

– Det som skjer nå er ille. Det er mulig Storberget føler seg trygg, men mange av oss andre opplever Oslo som alt annet enn trygt om dagen, sier Leirstein til NRK.

Han mener oppskriften til Storberget burde være enklere enn den er.

– Dette handler først og fremst om mer synlig politi. New York hadde en voldsbølge for noen år siden. Da satte borgermesteren en politimann på hvert eneste gatehjørne for å få bukt med problemet. Det virket, sier stortingspolitikeren før han fortsetter.

– Storberget sier politiet får mer penger, og han har rett. Spørsmålet er hva de brukes til. Mye av pengene går til tolketjenester, politiets datasystem og til beredskapstroppen. Det er vel og bra, men det gir ikke mer synlig politi i Oslos gater, sier Leirstein.

AKTUELT NÅ