Stian Berger Røsland (H)
Foto: Anette Holth Hansen / NRKI lengre tid har stortingspolitikere og kommunepolitikere pekt på hverandre for å fordele skylden for at statistikken over overfallsvoldtekter i hovedstaden bare blir styggere og styggere.
Les også:
Les også:
Les også:
Byrådsleder Stian Røsland (H) i Oslo peker på at Stortinget ikke bevilger nok penger til Oslo politidistrikt.
Inga Marte Thorkildsen, medlem av finanskomiteen på Stortinget, sier Oslo kommune selv må ta ansvar for forebyggende tiltak.
Og i helgen skjedde det igjen.
Til tross for fakkeltog mot voldtekt og til tross for at politikere fra alle nivåer lovet at nå skulle noe ske, ble overfallsvoldtekt nummer 49 i Oslo så langt i år anmeldt i helgen.
– Politiledelsen tar ikke dette på alvor
Inga Marte Thorkildsen (SV)
Foto: NRKThorkildsen sier det har tatt altfor lang tid å avklare hvilke oppgaver Oslo kommune må gjøre, og hvilke oppgaver Oslo politidistrikt må gjøre. Hun peker på at man har brukt flere år på å få på plass både en tiltaksplan mot voldtekt og en belysningsplan for hovedstaden.
Hun sier også at ledelsen i Oslo politidistrikt har en historie for å ikke ta voldtekter tilstrekkelig alvorlig.
Les også:
Les også:
Les også:
– Ledelsen i politiet i Oslo må ta sin del av ansvaret for at denne typen kriminalitet blir tatt på alvor. I Stavanger tok politiet ressurser fra andre avsnitt og puttet inn i Volds- og sedelighetsavsnittet. Det har Riksadvokaten sagt at man må gjøre i Oslo også, men ledelsen i Oslo politidistrikt har historie for å ikke ta denne typen kriminalitet på tilstrekkelig alvor, sier Thorkildsen til NRK.
– Har de et prioriteringsproblem i Oslo politidistrikt?
– Ja, her er det en del å gå på før alle gjør den jobben de skal.
Det enkle kan være det beste
Libe Rieber-Mohn (Ap)
Foto: Aas, Erlend / ScanpixVaraordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) i Oslo kommune peker på at kommunen burde gjort mer.
– Når jeg hørte om anmeldelsen i helgen ble jeg ikke motløs, jeg ble sinna. Kommunen har gjort mye, men ikke nok, sier Rieber-Mohn.
Og peker på enkle forebyggende tiltak som kommunen må gjennomføre:
- Bedre belysning.
- Kutte og rydde kratt.
- Flere nattbusser.
- Bedre samarbeid mellom kommune, politi, skjenkesteder, drosjenæring og frivillige.
Varaordføreren mener staten må stille opp med tiltak som gjør at:
- Saker faktisk blir oppklart.
- Overgriperne blir dømt.
- Ofrene får bra nok oppfølging.
– Slik som det er nå spør jo folk seg hva det er som skjer i gode trygge Oslo. Kommunen har for eksempel brukt årevis på å få på plass en belysningsplan, og jeg har ennå ikke sett en eneste lyspære, sier Rieber-Mohn til NRK.
– For komplisert å svare kort på
Svaret fra byrådsleder Røsland står på sitt.
– Løsningen på dette er så enkelt og så vanskelig at gjerningsmennene må pågripes. Dette er serieovergripere som tradisjonelt sett holder på til de blir tatt.
Les også:
Les også:
Les også:
Han sier også at kommunen har gjennomført en rekke tiltak for å forebygge overfallsvoldtekene i Oslo, men holder likevel på at bevilgninger til større etterforskningskapasitet og mer synlig politi i Oslo er det aller viktigste.
Det vil si at Stortinget må ta ansvar.
– Er du fornøyd med innsatsen til Oslo kommune?
– Vi har satt inn ekstra kollektivtilbud om natten i flere år, vi har satt inn vektere som er til stede i en del av de utsatte områdene, og vi jobber med en egen oslovaktordning som skal være permanent. Det er likevel slik at det å pågripe gjerningsmennene er det som kommer til å snu denne utviklingen.
– Vel og bra, men er du som byrådsleder fornøyd med innsatsen til Oslo kommune?
– Jeg tror aldri noen er ferdig med dette arbeidet, men vi har økt kollektivtilbudet om natten, vi har økt taxiene, vi har satt inn vakter, vi har forsøkt å gjøre det som er mulig med de ressursene vi har, men denne situasjonen er det et politiansvar å håndtere, og det er et statlig ansvar som de må ta.
– Mener du at Oslo kommune har gjort det de kan for å forebygge overfallsvoldtekter i hovedstaden?
– Vi har gjort mye og kommer til å gjøre mer fremover.
Da prøver vi et ja- eller nei-spørsmål: Er du fornøyd med Oslo kommunes innsats?
– Det er et alt for komplisert spørsmål til ja og nei.
Nok snakk
Thorkildsen mener fortsatt kommunen sitter med de fleste virkemidlene som skal til på kort sikt. Likevel sier hun at hun er lei av at alle peker på hverandre uten at noe blir gjort.
– Nå må vi slutte å gi hverandre skylden, det blir uverdig. Her må alle sammen ta ansvar. Hver får ta tak i det de skal ha ansvar for, så får vi heller prøve å få til handling, sier Thorkildsen.