Hopp til innhold

Starter borgervern mot voldtekt

Terje Bratland, initiativtaker til rosemarsjen etter 22. juli, starter en borgerverngruppe som skal være synlig i Oslos gater i helgene for å avverge voldtekter.

Terje Bratland

Terje Bratland sto også bak rosemarsjen etter terrorangrepene 22. juli.

Foto: Ingvild Batzersen Sund / NRK

Gruppa har fått navnet Borgervern-alliansen og vil samle patruljer av frivillige som kan følge jenter hjem til døren fra Oslo sentrum og nærliggende bydeler, skriver Dagbladet på sine nettsider.

Ifølge alliansens Facebook-side vil patruljene være iført gule vester med Borgervern-alliansen påført.

Skremt av voldtektsbølgen

Bratland sier til dagbladet.no at han har tatt initiativet til alliansen fordi han er blitt skremt av alle voldtektene.

– Fredag var det fakkeltog om dette. Ingen trodde det skulle bli en ny voldtekt etter fakkeltoget, men så har vi flere voldtekter på ei helg, sier Bratland.

– Vi vil gripe inn

Bratland sier han allerede har fått flere henvendelser fra folk som vil bidra, og at han ønsker et møte med Oslos ordfører Fabian Stang og med Oslo-politiet for å avklare situasjonen i helgene. Han sier han har kontaktet politiet for å få til dette.

– Skulle det skje noe, vil vi gripe inn hvis det ikke er politi i nærheten, og stoppe hendelsen som er i gang. Vi kan ikke stå å se på. Det er ikke snakk om å utføre vold, men å stoppe en pågående voldtekt. Vi vil stoppe personen fysisk, holde personen igjen, og bruke midler ut ifra hvordan situasjonen eskalerer.

– Jeg anbefaler ingen å gripe inn om situasjon er farlig, men heller å kontakte politiet på nødtelefonen og bruke sunn fornuft, sier han.

Vil ikke at folk tar loven i egne hender

Daglig leder i Natteravnene i Oslo, Lars Norbom, reagerer på at det nå opprettes en slik gruppe. Han mener det er flott at folk vil hjelpe til, men peker på at det er bedre å slutte opp om Natteravnene, som allerede har en god dialog med politiet og kommunen.

– Jeg skal være forsiktig med å kritisere gode krefter som vil bidra, men jeg reagerer på navnet. Vi vil ikke ha et borgervern i Oslo der folk tar loven i egne hender, sier Norbom til Dagbladet.

– Natteravnene gjør denne jobben, vi har en avklart rolle og vi har godt samarbeid med kommunen og politiet. Alle vet hva Natteravnene er, det er dumt å vanne dette ut, sier han videre.

Norbom er strålende fornøyd med den store mengden henvendelser de har fått den siste tiden fra folk som ønsker å gå natteravn. Neste helg forventer han å stille bortimot det dobbelte av hva som er vanlig.