Hopp til innhold

Søviknes vil åpne for oljevirksomhet i områder regjeringen har avtalt å skjerme

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) vil åpne for konsekvensutredning av havområder ved Svalbard, Jan Mayen og Møre.

Offisiell åpning av Ivar Aasen-feltet.

VIL HA MER: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) vil åpne for å konsekvensutrede tidligere skjermede områder i norske havområder. Her deltar han på åpningen av Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Til Fremskrittspartiets landsmøte i helgen, tar sentralstyremedlem Søviknes med seg et forslag, der han åpner dørene for oljeutvinning i flere områder som ifølge samarbeidspartienes avtale skal beskyttes.

I tillegg til mye omdiskuterte leteområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ønsker Frp-statsråden også konsekvensutredning av følgende områder:

  • Barentshavet nord
  • Møreblokkene
  • Jan Mayen

I forslaget heter det at Søviknes ønsker konsekvensutredning «snarest mulig, med den hensikt å åpne for petroleumsvirksomhet».

Grafikk oljeleting

VIL UTREDE: Dette er områdene Terje Søviknes (Frp) vil åpne for å konsekvensutrede.

Foto: NRK

– Jeg mener det er viktig at vi ivaretar våre naturressurser og ser på mulighetene for å bruke av de til å skape arbeidsplasser og verdier for fremtidige generasjoner. Da er vi nødt til å kjøre full konsekvensutredning av de områdene på norsk sokkel som en har kartlagt ressursene på, sier Søviknes til NRK.

Terje Søviknes understreker overfor NRK at han fremmer forslaget som sentralstyremedlem i Frp, og ikke som statsråd.

Å la oljen ligge av hensyn til klimaet er ikke aktuelt for Frp-politikeren.

– Nei, vi bør ikke la det ligge fordi det er dårlig ressursforvaltning.Vi bør utnytte de naturressursene som vi rår over, så lenge det er etterspørsel.

«Uaktuelt»

Leder av energi- og miljøkomiteen og Venstre-politiker Ola Elvestuen mener områdene statsråden har sett seg ut, er de mest sårbare vi har.

– Når du vil gå løs på Møreblokkene som er de viktigste gyteområdene i verden og Barentshavet nord som er langt innenfor det som er iskantsonen, sier det seg selv at det ikke er aktuelt, sier han.

Elvestuen tror et eventuelt borgerlig flertall etter høstens valg snarere vil måtte utvide områdene der det ikke skal drives petroleumsaktivitet.

– Det er helt uaktuelt å gå den andre veien i en ny periode. Med et blågrønt flertall med Venstre i en viktig posisjon kommer dette ikke til å skje.

«Vanvittig»

Leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg, mener Søviknes' forslag er «helt vanvittig».

Leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg

SJOKKERT: Leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg.

Foto: Naturvernforbundet

– Her går man etter de få restene på norsk sokkel som ikke er åpnet. Vi har allerede funnet for mye olje og gass til å nå togradersmålet, og da kan vi ikke lete etter mer, sier Lundberg.

Motbør møter også forslaget hos Norges Fiskarlag.

– Dette er et nytt signal om at de ønsker å «rushe på», både med nye konsekvensutredninger og ny aktivitet på norsk sokkel. Det er vi sterkt imot, sier leder Kjell Ingebrigtsen.

Kjell Ingebrigtsen

LEDER: Kjell Ingebrigtsen i Norges Fiskarlag

Foto: Norges Fiskarlag

Han er spesielt bekymret for utredning av og eventuell aktivitet i Møreblokkene.

– Det er et helt elementært gytefelt for viktige fiskebestander, og et av områdene som er viktigst for oss å beskytte. Økende aktivitet vil også medføre økt seismisk aktivitet som er et problem både på grunn av den faktiske skremmeeffekten og fordi den kan føre til at fisken endrer vandringsmønster og begynner å gyte i områder som ikke gir like god kvalitet, sier Ingebrigtsen.

Hauge og Søviknes om oljeleting lengst nord

AKTUELT NÅ