Hopp til innhold

Storutlysning av oljeområder i norsk sektor

Regjeringen har utlyst 87 blokker for olje og gass på norske felt. Bare i Barentshavet er det 53 blokker, den største utlysningen noen gang.

Terje Søviknes på Mariafeltet

Det var god stemning på Maria-feltet da olje- og energiminister Terje Søviknes presenterte planene for mer oljevirksomhet på felta i Norskehavet og i Barentshavet.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

En selvsikker olje- og energiminister entret plattformen Deap Sea Stavanger på Maria-feltet i Norskehavet tirsdag. Her presenterte han den omfattende utlysingen av blokker hvor det kan søkes om å utvinne olje og gass.

Alle blokkene er områder der geologien og mulighetene er kartlagt på forhånd. 34 av lokkene ligger i Norskehavet og 53 i Barentshavet. Utvidelsen omfatter blant annet blokker vest i Norskehavet og områder ved funnene Wisting, Alta og Gohta i Barentshavet.

Terje Søviknes

Olje- og energiminister Terje Søviknes.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Mario Mehren

Mario Mehren ileteselskapet Wintershall.

Foto: Eirik Haukenes / NRK
– Dette er den nest største utvidelsen av letearealet i moden del av norsk sektor noen gang, sa olje- og energiminister Terje Søviknes.

– Fascinerende

For en oljenæring, som har slitt i motbakke de siste årene, er dette gode nyheter. Utlysing av nye områder kan være i ferd med å gi grunnlag for nye arbeidsplasser.

– Det er fascinerende nyheter at den norske regjeringen åpner opp nye områder. Det er fortsatt stort potensial i Norskehavet, Norsjøen og i Barentshavet. Så jeg er svært fornøyd i dag, sier Mario Mehren, administrerende direktør i leteselskapet Wintershall.

Samarbeidsavtalen

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre har en avtale som begrenser omfanget av utvidelsene i oljevirksomheten på norsk sektor.ø

Midt under sin presentasjon fikk olje- og energiministeren en tekstmelding fra venstreleder Trine Skei Grande. Hun bad om en klarlegging av om utvidelsen var i tråd med samarbeidsavtalen.

Jeg må presisere at vi ligger innenfor samarbeidsavtalen, og det gjør vi, sier Søviknes i det han besvarer Skei Grandes tekstmelding.

Naturvernforbundet reagerer

Regjeringen bryr seg verken om argumenter for klima, natur, fiskeri eller økonomi når de stadig kjører på med mer oljeboring, mener Helga Lerkelund, fagrådgiver i Naturvernforbundet.

– Denne utlysningen er en dramatisk utvidelse av letearealer på norsk sokkel, som går langt utover definisjonen av et modent område. I Barentshavet finnes det kun én oljeplattform i dag. Likevel forsøker regjeringen å definere nærmest halve Barentshavet som et modent område, sier Lerkelund.

– Må utnytte verdiene

Olje- og energiministeren argumenterer sterkt imot å la oljen og gassen bli liggende på havbunnen.

– Vi kan ikke la dette ligge igjen. Det ville være dårlig ressursforvaltning. Vi må utnytte de naturressursene som vi rår over så lenge der er en etterspørsel og så lenge vi kan kombinere det med å nå målene i Parisavtalen, sier Søviknes.