Hopp til innhold

Søberg om Navarsete-meldingen: – Det eneste jeg vet, er at jeg ikke vet

– Jeg har gjort alt jeg kan for å oppklare den grove meldingen som ble sendt til Liv Signe Navarsete i 2016, sier tidligere statssekretær Morten Søberg til NRK. Han er eieren av mobilen meldingen ble sendt fra.

Senterpartiets landsmøte 2017.

Liv Signe Navarsete, forsvarspolitisk talsperson i Senterpartiet, fikk en grove meldinga på Facebook for to år siden. Hun gikk av som leder i Senterpartiet i 2014

Foto: OLE MARTIN WOLD / NTB scanpix

I meldingen som Navarsete mottok på Messenger for to år siden sto det «Vi har lyst på fitta di». Navarsete stod fram i Nationen i forrige uke og fortalte at hun ikke synes det var greit. Meldingen hadde blitt sendt fra Facebook-kontoen til tidligere Sp-topp Morten Søberg, men ifølge Navarsete var det ikke Søberg selv som sendte meldingen.

– Det var jeg rimelig sikker på straks jeg så meldingen, og jeg ble enda mer sikker på det etter at jeg fikk snakket med Søberg, har Liv Signe Navarsete sagt til NRK.

Søberg var på hyttetur med ni andre menn, hvor åtte var sentrale politikere sentralt og lokalt i Senterpartiet da meldingen ble sendt. En etter en har alle sammen bedyret sin uskyld til tross for gjentatte oppfordringer fra flere om at den skyldige bør melde seg.

Snakker ut

For første gang velger derfor også Morten Søberg å uttale seg til NRK om saken han sier han føler et enormt ubehag for.

– Det eneste jeg vet er at jeg ikke vet hvem som kan ha sendt meldingen. Jeg ble kjent med saken mandag kveld etter hytteturen, da ble jeg oppringt av Anne Beathe Tvinnereim, andre nestleder i Senterpartiet, forteller Søberg.

Morten Søberg, statssekretær for Senterpartiet i Finansdepartementet

Morten Søberg hevder han har gjort alt som er mulig for å hjelpe til med å oppklare hvem som sendte den grove meldingen til Liv Signe Navarsete for to år siden.

Foto: Rune Kongsro

– Jeg var himmelfallen, jeg prøvde sporenstreks både direkte og indirekte å ta kontakt med Liv Signe Navarsete, men fikk forståelse av at tiden ikke var inne der og da. Jeg snakket også med flere av deltakerne fra festen uten å bli noe klokere, det hele var et mysterium, sier Søberg.

Ifølge Søberg skrev han så en redegjørelse som han sendte til Navarsete og Tvinnereim.

– Jeg har gjort alt som står i min makt for å medvirke til oppklaring og avklaring av denne situasjonen. Jeg har hatt samtaler med Liv Signe og har forklart meg som om jeg var under ed til både partileder og generalsekretær.

Vanskelig å finne sannheten

Søberg sier han er vonbroten over at saken er blitt offentlig kjent og at han føler et enormt ubehag og vanære for alle som blir omtalt.

– Jeg har alltid tenkt at dette er et sorgens kapittel fra A til Å. For Liv Signe må dette være både tragisk og trist, og helt sikker vondt å tilgi, hun er jo helt uskyldig i dette.

1. nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, var selv til stede på festen der noen sendte den grove meldingen til Navarsete. Han har sagt tydelig fra at han krever at den som sendte meldingen står frem.

– Jeg tror at gapestokk-logikken minsker sjansen for at man finner sannheten. Dette er en sak som burde vært håndtert bedre og tidligere av partiet. Den videre behandlingen bør foregå i fortrolighet med Senterpartiets retningslinjer for slike saker i bunn, sier Morten Søberg til NRK.

Nestleder Anne Beathe Tvinnereim i Sp sier onsdag kveld til VG at hun ikke ser noe behov for at navnet til gjeningsmannen blir gjort offentlig, men at saken må bli avsluttet på en måte som Liv Signe Navarsete er fornøyd med.

AKTUELT NÅ