Hopp til innhold

Navarsete fikk grov melding fra Facebook-profil til tidligere Sp-topp

Fra en hyttetur med Sp-topper fikk Liv Signe Navarsete meldingen «Vi har lyst på fitta di». Hun er skuffet over at partiledelsen ikke slo ned på det hun opplevde som seksuell trakassering.

Liv Signe Navarsete fortel korleis det var å få trakasserande melding

Liv Signe Navarsete, forsvarspolitisk talskvinne i Senterpartiet, varslet partiledelsen om seksuell trakassering i 2016.

– Jeg ble veldig sjokket da jeg fikk meldingen. Jeg synes det var et lavmål som jeg rett og slett ikke trodde at enkelte i Senterpartiet var på, sier Navarsete til Nationen (bak betalingsmur), som først omtalte saken.

I meldingen, som Navarsete mottok på Messenger for to år siden, sto det «Vi har lyst på fitta di». Meldingen hadde blitt sendt fra Facebook-kontoen til en tidligere Sp-topp, men ifølge Navarsete var det ikke eieren av kontoen som sendte meldingen.

Hun fikk vite at vedkommende var på fest sammen med andre menn som har sentrale verv i partiet. Blant dem var det flere partitopper.

NRK har forsøkt å få kontakt med flere av mennene som var til stede på festen. To av dem har svart på våre henvendelser. De hevder begge at de ikke hadde noe med meldingen å gjøre, og tar avstand fra innholdet i den.

Fikk ikke konsekvenser

Navarsete meldte fra om hendelsen til partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad. Hun er skuffet over at partiet ikke håndterte saken grundigere.

– Jeg tok saken opp med Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad, og fikk en tilbakemelding om at man ikke kom noen vei med dette. På det tidspunktet er det nok riktig å si at vi ikke hadde noe system for dette, sier Navarsete til NRK.

Hun tenkte da at det ikke var mer å gjøre med saken, og lot den ligge. Hun presiserer at det er andre som har tipset Nationen om saken nå.

– Saken ble for mildt håndtert den dagen, men vi må se det i lys av hva som nok var vanlig den gang. Det har heldigvis forandret seg, sier hun til NRK.

– Uakseptabelt

Overfor Nationen kritiserer Navarsete partiledelsen for at «denne typen grov sjikanering» ikke fikk konsekvenser, og peker på at mennene har beholdt sine verv.

Trygve Slagsvold Vedum

Vedum vil ikke kommentere partiledelsens håndtering av varselet fra Navarsete.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Vedum sier han først ikke oppfattet at Navarsete ønsket at saken skulle tas videre. Da han forsto det, møtte han henne på nytt, og han sier de ble enige om en løsning.

– Meldingen er ikke akseptabel. Det er ingen som skal ha en slik opplevelse, det er min klare holdning. Det er uhørt at noen skal få denne type melding, skriver Vedum i en e-post til NRK.

Han viser til generalsekretær Knut M. Olsen for kommentarer om hvordan varselet ble behandlet. Olsen har ikke svart på NRKs henvendelser onsdag.

Flere varsler

Da Dagsavisen gjennomførte en rundspørring i fjor, sa Senterpartiet at de ikke har registrert noen tilfeller av seksuell trakassering de siste fem årene. Senere ble det kjent at partiet har mottatt syv varsler fra 2000 til i dag.

Etter at fylkespartiet i Hedmark hadde fått inn flere varsler om mye alkohol og upassende tilnærmelser overfor unge kvinner, trakk Dag Rønning seg som fylkesordfører i januar i år.

Fylkesordfører i Hedmark, Dag Rønning (Sp) går av med øyeblikkelig virkning, på grunn varsler om upassende adferd.

Da fylkestingsgruppen skulle velge ny leder i mars, falt valget falt på Rønning. Mens flere lokallag reagerte på avgjørelsen, mente fylkesråd Aasa Gjestvang at det er stor forskjell på å være fylkesordfører og gruppeleder.

– Det Dag Rønning har gjort er ikke forenelig med å være fylkesordfører, men samtidig mener jeg at det han har gjort ikke er til hinder for at han kan lede fylkestingsgruppen, sa Gjestvang den gang.

AKTUELT NÅ