I fremtiden er det du og jeg som overtar jobben som modeller i nettbutikkene, og i Asia og Storbritannia er trenden allerede i full gang.
– Nordmenn elsker teknologi, så dette er en generell handelsutvikling som vi også vil se i Norge, sier Bror Stende, direktør for mote og fritid i hovedorganisasjonen Virke.
TREND: Bror Stende i Virke ser at kleskjeder i andre land har tatt dataløsninger i bruk. Han tror trenden er på vei til Norge også.
Foto: NRKNetthandel øker tre ganger så mye som tradisjonell handel, og sju prosent av alle klær som selges her i landet er kjøpt på nett, viser tall fra Virke.
– Den fysiske butikken vil bestå, men hvis denne nye teknologien fungerer, vil det kunne øke kundeopplevelsen på nett, sier Virke-direktøren.
– Vil gjøre shopping gøy
Et av selskapene som utvikler den nye datateknologien, er det engelske selskapet Metail, som merker stor etterspørsel fra store kleskjeder både i Asia og Storbritannia.
GRÜNDER: Tom Adeyoola er gründer bak det britiske selskapet Metail og tror mange vil unngå å stresshandle i butikker.
Foto: Øyvind Øvergård / NRK– Shopping er for mange forbundet med stress og trange prøverom i varme butikker kan være slitsomt. Vi ønsker å gjøre shopping gøy igjen, sier gründer Tom Adeyoola i Metail til NRK Forbrukerinspektørene.
Metail har blant annet scannet flere tusen menneskefasonger og skapt avanserte algoritmer.
Ved å plotte inn høyde, vekt og BH-størrelse, kan teknologien med stor sikkerhet skape en såkalt avatar av deg og meg.
– I dag fremstiller motebransjen idealer som for de fleste av oss ikke er oppnåelige. Jeg vil at folk skal være glad i seg selv, og skal få se hvordan klær passer på seg selv i stedet for noen modeller.
DEG SELV: Ved å laste opp bilde av deg selv, kan du prøve klærne etter dine mål. Her er et eksempel fra britiske Metail.
Foto: Metail– Viktig å se levende ut
Modellyrket er et av yrkene som står i fare for å tape kampen mot digital og automatisert teknologi de neste tjue årene, viser en undersøkelse utført av Oxford University.
-
MANGE BRANSJER: Anders Ekeland, seniorrådgiver i SSB, sier flere yrker i Norge er utsatt.
Foto: Stig Marlon Weston
Undersøkelsen er senere oversatt til både det norske og svenske arbeidsmarkedet. Selv om Norge ikke er like utsatt som nabolandet, er det mange bransjer som går tøffere tider i møte.
– Det er mange bransjer hvor digitaliseringen har så åpenbare arbeidsbesparende effekter. Og da er det bare å tenke seg hvilke teknologier som er under utvikling, sier Anders Ekeland, seniorrådgiver i Statistisk Sentralbyrå.
– Det ekte vi ønsker å fange
Midt i Barcode-området i Oslo instruerer fotograf Fred Jonny Hammerø modell Nina Leby Wedvich. Årets høstmote skal fotograferes til motemagasinet Kamille.
De mener at modellbransjen langt fra er truet.
– Det viktig å se levende ut. Datafremstilte modeller er ikke levende mennesker, sier modell Leby Wedvich.
UTSATT: Nina Leby Wedvich jobber som modell. En utsatt yrkesgruppe i følge britiske forskere.
Foto: Øyvind Øvergård / NRKFotograf Hammerø er enig.
– Du må ha følelser og uttrykk for å få sjelen i bildet. Det er personligheten, det ekte vi ønsker å fange, sier fotograf Hammerø.