Hopp til innhold

Slik påvirkes unge enslige

Dette er virkningene av statsbudsjettet på lommeboken til unge enslige og forbrukerøkonomenes råd til organisering av økonomien.

Ung enslig

Unge enslige kan få det tøffere økonomisk.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det kan bli tyngre økonomisk for en del unge enslige. Studentavgiften indeksreguleres, mens alkohol- og tobakkavgiften øker med henholdsvis 5 og 10 prosent.

Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Nordea ber studenter jobbe ved siden av studiene.

Foto: Nordea

Les også: Vinneren og taperen i budsjettet
Les også: – Det er vanskelig å finne tapere i dette budsjettet

I tillegg er det mange unge som handler på nett i dag fra utenlandske leverandører som nå må betale 25 prosent mer for varer og tjenestene.

Bedre kollektivtilbud

En gladmelding til enslige unge, er imidlertid at kollektivtilbudet i de store byene skal styrkes gjennom en bevilgning på 431 millioner kroner. Pengene skal gå til en belønningsordning for bedre kollektivtransport og mindre bruk av bil i byområdene.

Flat utbetaling av studielån

– Regjeringen foreslår også å utbetale lån og stipend flatt over ti måneder. Dette forklarer de med at vil gi studentene mer penger på slutten av semesteret. For mange kan dette slå uheldig ut, da kostnader til bøker og gjerne depositum for leie er på begynnelsen av semesteret, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Nordea.

Råd til de unge

Sandmæl har følgende råd til hvordan unge enslige bør organisere økonomien sin:

  • Vær bevisst. Betal alltid de faste regningene først, og unngå purringer. Sett opp et regnskap for å se hva du bruker pengene dine på. Vurder om det er noen kostnader du kan redusere eller kutte. Kjøper du lunsj hver dag, eller smører du matpakke. Kjøper du brus og snacks på kiosken eller går du over gaten og handler i en dagligvare butikk isteden. Fyller du opp vannflasken eller kjøper du ny hver gang. Lager du middag hjemme eller spiser du mye ute. Ved å være bevisst kan du spare mye penger. For å få bedre styring og oversikt over den fremtidige økonomien anbefaler jeg å lage et budsjett.
  • Jobb ved siden av studiene. Få en fot innenfor arbeidsmarkedet. Det å ha arbeidserfaring når man skal ut i jobb etter endt utdanning er en klar fordel. Det kan skaffe deg kontakter og ett godt nettverk du kan bruke når du søker jobb. Du vil ha referanser som kan anbefale deg videre. I tillegg kan du bli kjent med forskjellige bransjer slik at det kan være lettere for deg å velge hvilken retning du vil ta. Selvsagt bør det være en balanse slik at det ikke går utover studiene, men ofte kan det være en fordel fordi du får satt teori ut i praksis. For å beholde maksimalt stipend ved støtte hele kalenderåret må du ikke ha en personinntekt over 136.061,- i 2010.
  • Spar regelmessig. De aller fleste sier de sparer nå og da, mens 15 prosent sier de ikke sparer i det hele tatt. Spar regelmessig slik at du er rustet etter endt utdanning. Bankene er normalt villige til å strekke seg litt lenger ovenfor unge som viser økonomisk kontroll og har tatt ansvar ved å spare etter evne i BSU. I tillegg må du tenke på at for å komme inn på boligmarkedet kreves det minst 10 prosent egenkapital.

Les også:

VINNEREN OG TAPEREN I BUDSJETTET

SLIK PÅVIRKER STATSBUDSJETTET DEG

ALT OM STATSBUDSJETTET

Ordsky fra hovedtrekk i statsbudsjettet for 2011

Ordsky fra hovedtrekk i statsbudsjettet for 2011

Foto: Ordsky: Wordle.net

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger