Vinneren og taperen i budsjettet

Den kulturinteresserte, miljøbevisste far er budsjettets vinner. Taperen er den røykende, netthandlende pensjonisten med høy inntekt.

Småbarnsfar

Dette er budsjettets vinner. Illustrasjonsfoto.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Meldingen fra landets økonomer og politiske kommentatorer er samstemmige i at neste års statsbudsjett ikke vil få de store virkningene på vanlige folks økonomi. Det er ikke hele sannheten.

Det finnes nemlig både tapere og vinnere på budsjettet som ble lagt frem tirsdag.

Les også:

SLIK PÅVIRKER STATSBUDSJETTET DEG

ALT OM STATSBUDSJETTET

Her er vinnerne

Den miljøbevisste og kulturinteresserte kommende småbarnsfaren som gjerne skulle tatt med den nyfødte på en teaterforestilling i løpet av fedrepersmisjonen kan nemlig gni seg i hendene.

Kultursektoren får øket sitt budsjett med 780 millioner kroner. Av disse er 101,6 millioner kroner satt av til scenekunst. 48,1 millioner kroner er satt av innen musikksektoren, mens 16,2 millioner kroner skal gå til visuell kunst, arkitektur og design.

– Fedrekvoten økes fra 10 til 12 uker noe som for mange kan være positivt, men økonomisk sett kan det ha en negativ virkning på økonomien dersom far tjener mer enn mor, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Nordea til NRK.

Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Nordea mener unge småbarnsfedre er budsjettets vinnere.

Foto: Nordea

Samtidig blir det billigere å kjøre miljøvennlig, og pensjonister med lav inntekt får lavere skatt.

– To av tre pensjonister får redusert skatt. For de fleste betyr altså endringene en skattereduksjon, og man kan jobbe ved siden av. Her har Sigbjørn Johnsen virkelig vist muskler og vist sammenheng mellom liv og lære når regjeringen har snakket om at det skal lønne seg å jobbe. Særlig pensjonistektepar vil merke gevinsten av endringene. Minstepensjonistene kan ta det helt med ro, de får ingen skatteøkning, og det er viktig, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR til NRK.

Hun peker også på at barnehageprisene ikke går opp i nominelle kroner, og at maksprisen holdes konstant.

Her er taperne

Taperen i årets budsjett er den tv-tittende og røykende pensjonisten med høy inntekt som handler musikk på nett.

– De som snuser må ut med ca 7 kroner mer for en snusboks, de som røyker ca 4 kroner og de som drikker øl ca 1 krone. Man kan godt betegne dem som røyker, snuser og drikker alkohol tapere i forhold til årets statsbudsjett, men hvis økte priser motiverer til mindre forbruk kan de også betegnes som vinnere fordi man får en bedre helse, sier Sandmæl.

Merverdiavgiftsplikt på elektroniske tjenester fra utlandet er også med i statsbudsjettet for 2011. Stadig flere kjøper for eksempel bøker, musikk, filmer og programvare på Internett.

– Ved kjøp av slike tjenester fra norske leverandører betaler du merverdiavgift i dag, nå foreslår regjeringen å innføre 25 prosent også på varer og tjenester kjøpt fra utenlandske leverandøre, sier Sandmæl.

Og til tross for at de fleste pensjonister blir budsjettvinnere, er det også tapere blant Norges seniorer.

– Hvis du har en bruttopensjon på 350.000 kroner eller mer, får du økt skatt. For en del vil det bety noen hundrelapper ekstra, mens de sju prosentene som i snitt tjener 600.000 kroner, får en skatteskjerping på over 10.000 kroner, sier Jørgensen.

Ordsky fra hovedtrekk i statsbudsjettet for 2011

Ordsky fra hovedtrekk i statsbudsjettet for 2011

Foto: Ordsky: Wordle.net

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger