NRK Meny
Normal

Ble ekstrasjekket for å unngå skjeletter i skapet

Etter at Paul-Chr. Rieber trakk seg som NHO-president på grunn av avsløringer om omstridt handel og mulig tollunndragelse, ble nyvalgt president Kristin Skogen Lund dobbeltsjekket. Da fortalte hun valgkomiteen om én spesiell hendelse.

Kristin Skogen Lund

Kristin Skogen Lund ble i dag valgt som NHOs nye president.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Kristin Skogen Lund ble sjekket da hun ble valgt som visepresident i NHO i 2008 og måtte gjennom en ekstrasjekk nå for å unngå overraskelser.

– Jeg har gått gjennom en ekstrasjekk nå og avgitt en egenerklæring, der jeg ble spurt om jeg kjente til forhold som det kunne bli stilt spørsmål ved, både ved privatlivet og yrkeslivet, sier Skogen Lund til NRK.

Fikk børsbot

Da var det ett spesielt forhold hun orienterte valgkomiteen om. Skogen Lund forteller at hun fikk en personlig børsbot i 2001.

– Jeg tror ikke det er noe i min fortid som vil skape problemer, men jeg orienterte om en børsbot fra 2001. Da satt jeg som leder for SOL, som ble solgt til svenske Eniro. Da gikk det ut et felles tilbud på alle utestående aksjer, som vi i ledelsen aksepterte. Det glemte selskapet å rapportere inn, sier hun.

– Da fikk alle vi i ledelsen en børsbot. Den ble betalt av selskapet, men det er en personlig børsbot jeg har fått.

– Hvorfor velger du å fortelle om det?

– Det er jo viktig at en NHO-president kan fremstå med et rent rulleblad og tilhørende kredibilitet. Det er lurt å legge på bordet det som potensielt kan bli en sak. Men det som feller deg, er ofte det du ikke trodde skulle bli noen sak, sier Skogen Lund og understreker derfor at hun ikke har noen garanti for at det ikke kan komme frem forhold hun må ta ansvar for.

Video Ny NHO president

SE VIDEO: Kristin Skogen Lund orienterte valgkomitéen om en personlig børsbot hun fikk i 2001.

– Vil ikke bli en typisk kvinnepresident

Da 43-åringen ble enstemmig valgt ved akklamasjon til ny NHO-president i dag, ble hun den første kvinnen i den rollen.

– Det tenker jeg ikke noe spesielt på. Jeg er jo så vant til å være kvinne og har beveget meg i mange mannsdominerte miljøer, sier Skogen Lund.

Hun ble i 2008 kåret til årets kvinnelige medialeder av Mediebedriftenes landsforening.

– Jeg håper ikke jeg blir en typisk kvinnepresident. NHO representerer en veldig bred masse med bedrifter og interesser, det er viktig at jeg fronter det på generelt grunnlag. Men hvis jeg kan være et forbilde og inspirere andre kvinner, er det fint, sier hun.

Skogen Lund har hatt en rekke lederverv i norsk næringsliv. Selv har hun tidligere uttalt at kvinner er litt feige og mangler selvtillit.

– Jeg vet ikke om de er feige, men de er kanskje litt trygghetssøkende. Jeg føler jeg har sett så mange kvinner på min vei som jeg ser er kjempeflinke, men så holder de seg selv tilbake. Det synes jeg er veldig synd.

– Hvordan er din selvtillit?

– Selvtilliten min er heldigvis god. Det tror jeg jeg har hjemmefra. Jeg har mye trygghet, og det kommer man langt med, mener Skogen Lund.

Firebarnsmor

I tillegg til president-vervet i NHO, er hun konserndirektør i Telenor og mor til fire barn, to tvillingpar.

Paul-Christian Rieber

Paul-Christian Rieber trakk seg som NHO-president etter avsløringer om omstridt handel og mulig tolljuks.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Foreløpig synes jeg det går greit. Jeg har fått mye støtte, både i NHO, i Telenor og ikke minst på hjemmebane. Jeg har en herlig storfamilie som stiller opp. Jeg er ganske effektiv og flink til å gjøre mye på en gang, så får jeg se om jeg klarer denne mengden, som er litt større enn jeg har hatt før.

– Får ingen ny Rieber-sak nå

Etter at Paul-Christian Rieber trakk seg som NHO-president med umiddelbar virkning for halvannen måned siden, er det viktig med stabilitet i NHO-ledelsen, mener flere av medlemmene.

– Det er utrolig viktig at NHO ledes trygt og stabilt, sier Nina Torp Høisæter, administrerende direktør i Norlandia Omsorg og medlem av NHOs valgkomité.

Hun er svært fornøyd med den nyvalgte NHO-presidenten.

– Hun har en god erfaring som bedriftsleder, sier hun og legger til:

– Vi får ingen ny Rieber-sak nå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger