Hopp til innhold

Rieber trekker seg som NHO-president

Paul-Chr. Rieber trekker seg som NHO-president med umiddelbar virkning.

Paul-Christian Rieber

Paul-Christian Rieber trekker seg som NHO-president

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Opplyste NHO i en pressemelding. Avgjørelsen blir møtt med forståelse og respekt.

– Av hensyn til NHO

– På bakgrunn av det betydelige mediefokuset som forholdene rundt import av fiskeolje til GC Rieber Oils AS har skapt, har jeg av hensyn til NHO, besluttet å trekke meg fra vervet som president med umiddelbar virkning, sier Rieber.

Kristin Skogen Lund overtar som NHO-president.

Denne uken kunne NRK avsløre at Riebers selskap GC Reiber Oils brøt tollreglene da de importerte fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara.

Røverhistorie

Selskapet fortollet fiskeoljen som menneske-føde, mens det i virkligheten gikk til fiskefôr.

Da NRK først konfronterte Rieber med saken mandag var det en tydlig forbauset og overrasket styreleder som tok i mot beskjeden.

– Dette må være en røverhistorie, dette kjenner jeg ikke til, sa Rieber den gang. Nå har han trukket seg.

Feil fortolling

Toll- og avgiftsdirektoratet varslet granskning av saken og vurderer fortsatt om de skal politianmelde forholdet. Det kan være snakk om en etterbetaling av toll for flere hundre millioner kroner.

Rieber selv har ment at dette har vært en «glipp», men påtok seg ansvaret, siden han er styreleder i selskapet.

– Som styreleder må jeg innrømme at jeg ikke kjente til dette, og organisasjonen har tydeligvis heller ikke kjent godt nok til dette. Her har det vært en beklagelig glipp, sa Rieber til NRK da han ble konfrontert med saken tidligere denne uken.

Flere har den siste uken ment at Rieber bør trekke seg av hensyn til NHO og mandag skulle han etter planen forklare seg for NHOs eget utvalg for etikk og samfunnsansvar.

Mye av fiskeoljen Rieber har importert, kommer fra det okkuperte Vest-Sahara. Dette er et område norske myndigheter fraråder handel med. Noe som har gjort saken ekstra spesiell.

AKTUELT NÅ