Hopp til innhold

Flere enn 600 koronasmittet i Norge nå

Skoler og barnehager stenger, kirkene dropper gudstjenester, og kongehuset avlyser sitt offisielle program.. – Må være forberedt på de sterkeste preventive tiltakene i Norge i fredstid, sier statsminister Erna Solberg (H).

Kong Harald og dronning Sonja.

AVLYSER ARRANGEMENTER: Kongehuset dropper offisielt program på grunn av korona.

Foto: Sølve Sundsbø / Kongehuset

  • 621 personer i Norge har testet positivt på koronavirus i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.
  • 163 har fått påvist smitte det siste døgnet.
  • Det er ikke rapportert om dødsfall på grunn av koronavirus i Norge.

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie sier de må trykke på en større knapp enn den de allerede har trykket på i forbindelse med koronapandemien. De sier tiltakene som innføres vil være de sterkeste i Norge i fredstid.

– Alle landets barnehager, skoler, ungdomsskoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter stenges, sier statsminister Erna Solberg som møtte pressen på Statsministerens kontor for å legge fram de nye tiltakene klokken 14 torsdag.

Helsedirektoratet har i dag etter smittevernloven § 4-1 andre ledd vedtatt stenging av barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, universitet, høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner.

Barnehagebarn og barn på småskoletrinnet med foreldre i samfunnskritiske funksjoner, får et omsorgstilbud i sin barnehage og skole.

Helsedirektoratet fatter videre med hjemmel i smittevernloven § 4-1 andre ledd vedtak om forbud mot/stenging av:

  • Kulturarrangementer
  • Idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs
  • Alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand. Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.
  • Treningssentre
  • Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking(piercing) og liknende
  • Svømmehaller, badeland og liknende

Alle gudstjenester over hele landet avlyses. Flere steder begrenses også gjennomføringen av begravelser og dåp.

I en pressemelding på kongehusets hjemmesider skriver Kong Harald:

«Landet vårt er i en alvorlig situasjon som rammer enkeltmennesker og hele samfunnet. Det er avgjørende at vi alle deltar i den nasjonale dugnaden for å unngå å utsette oss selv eller andre for smitte. Det er derfor viktig at vi alle følger anbefalinger og pålegg fra myndighetene.»

Kongen takket også helsepersonell over hele landet som gjør sitt ytterste for å avhjelpe situasjonen Norge har kommet i.

Statsråd og andre møter som følger av Kongens konstitusjonelle rolle vil opprettholdes, står det i pressemeldingen.

Oslo høyner beredskapsnivået

Oslo kommune hever beredskapsnivået til nivå tre, og det blir satt ned en sentral kriseledelse for å håndtere spredningen av koronaviruset.

Alle arrangementer med mer enn 50 deltakere blir forbudt.

Utesteder, serveringssteder, forsamlingslokaler og arenaer uten plasstildeling skal sørge for at alle til stede kan holde én meter avstand til andre i lokalet og på arenaområdet.

Bestemte seg torsdag for å stenge alle skoler og barnehager i Oslo kommune, sier byrådsleder Raymond Johansen

Bestemte seg torsdag for å stenge alle skoler og barnehager i Oslo kommune, sier byrådsleder Raymond Johansen

Bergen og Vestland innfører begrensninger

I Bergen har kommunen innført restriksjoner for både innbyggere og ansatte. Ett av tiltakene er å inndra ferien til helsepersonell dersom situasjonen krever det.

Bergen og Vestland har også innført begrensninger i kollektivtrafikken slik at busser og bybane ikke skal ha flere passasjerer enn at det skal være mulig å stå med én meters avstand mellom passasjerene.

Samtidig innfører Bergen og regionen Vestland én meter avstand mellom kollektivpassasjerer. Førerne på busser og bybane skal ikke ta med flere passasjerer enn at det er god plass mellom hver enkelt.

I Trondheim anbefaler kommunen at alle idrettsarrangementer for barn under 13 år avlyses. Det opplyser kommunen i en pressemelding.

Forventer sykehusinnleggelser og dødsfall

Myndighetene venter «en relativt skarp økning» i antall rapporterte tilfeller av koronasmitte fremover, sa direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet, på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Som en konsekvens av dette forventer helsemyndighetene også mange sykehusinnleggelser og dødsfall som følge av viruset.

– Vi venter flere innleggelser, flere som trenger intensivbehandling og flere dødsfall. Vi har også avdekket smitte i samfunnet som ikke kan spores ut av landet, sa Stoltenberg.

- Myndighetene venter sterk økning, mange innlagte og dødsfall, sa direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet, på en pressekonferanse i ettermiddag.

VENTER DØDSFALL: - Myndighetene venter sterk økning, mange innlagte og dødsfall, sa direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet, på en pressekonferanse i ettermiddag.

Folkehelseinstituttet har utviklet et scenario som tar utgangspunkt i at 2,2 millioner personer kan bli smittet i Norge.

Norske helsemyndigheter opplyste tirsdag at man er på vei over i en ny fase, med smittespredning i samfunnet uten kjent smittekilde.

– Vi må forberede oss på at situasjonen vi er i tar tid, og at det er den nye normalen, sier helsedirektør Bjørn Guldvog .

Ifølge FHI er snittalderen på de smittede 46 år. 34 prosent av de smittede er kvinner, 66 prosent er menn.

Helsedirektoratet ønsker nå ikke innreise fra områder med høy smitterisiko, det vil si de landene hvor Folkehelseinstituttet har utstedt reiseråd.

Disse rådene gjelder Hubei-provinsen i Kina, Iran, Sør-Korea, Italia og Tirol/Østerrike.

Alle passasjerene ble møtt av helsepersonell i beskyttelsesdrakter.

Alle passasjerene som landet på Torp fra Bergamo onsdag kveld ble møtt av helsepersonell i beskyttelsesdrakter.

De aller fleste personene som har testet positivt på koronavirus er enten smittet i utlandet eller er nærkontakter til disse, ifølge FHI. I går meldte imidlertid FHI om fem tilfeller i tre fylker, som ikke kunne spores til kjent smittekilde i utlandet.

Stortinget begrenser virksomheten

Stortinget har også innført tiltak for å begrense mulig spredning av korona. På egne hjemmesider skriver nasjonalforsamlingen at den parlamentariske kjernevirksomheten, det vil si virksomhet knyttet til behandling av saker i komiteene og i plenum, opprettholdes.

Ingen komitereiser innenlands gjennomføres og alle utenlandsreiser avlyses. Samtidig melder Stortinget at alle komitehøringer skal foregå skriftlig eller ved bruk av videokonferanse. Representanter og ansatte blir bedt om å unngå utenlandsreiser.

WHO: Virusutbruddet er en pandemi

Den tydelige advarselen fra norske helsemyndigheter kommer samme dag som Verdens helseorganisasjon erklærer spredningen av koronaviruset for en pandemi.

En pandemi er et sykdomsutbrudd som rammer svært mange mennesker over store deler av verden. Inntil nå har spredningen av covid-19-viruset i stedet blitt beskrevet som én eller flere epidemier.

Onsdag var det verden over registrert omkring 120.000 smittetilfeller og over 4.200 dødsfall forårsaket av viruset. Det er blitt påvist i til sammen 114 land.

– Vi har ringt med alarmklokka. Høyt og tydelig, sier WHO-sjefen.

PRESSEKONFERANSE: Se onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge. Til stede på pressekonferansen: FHI-direktør Camilla Stoltenberg, Helsedirektør Bjørn Guldvog og helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Anbefaler å droppe arrangementer

Helsedirektør Guldvog kom tirsdag med en anbefaling om å avlyse alle arrangementer med flere enn 500 deltagere. Dette strammes nå inn ytterligere, sier Guldvog.

Innendørs arrangementer med over 500 deltakere blir helt forbudt fra onsdag. Dette gjøres med hjemmel i smittevernloven.

Vedtaket gjelder ut april måned. Når det gjelder mindre arrangementer, må kommunene gjøre egne risikovurderinger. Brudd på vedtaket kan straffes, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

I tillegg har Helsedirektoratet onsdag sendt brev til landets regionale sykehus og bedt dem legge om driften og utsette planlagt aktivitet for å frigjøre plass til koronasyke.

SPØRSMÅL OM KORONA: Debatten på NRK tirsdag handlet i sin helhet om å besvare seernes koronaspørsmål.

Flyselskapene kutter tusenvis av avganger

Både Norwegian, SAS og Widerøe har meldt at de kutter flere tusen avganger.

Litt over klokken 17 kom meldingen om at Norwegian kansellerer 4000 flyginger og permitterer rundt halvparten av de ansatte.

Widerøe melder om at de kommer til å kutte 1.500 avganger frem til 31. mai i år. Det kommer i tillegg til 4.000 avgangene selskapet i februar varslet om at ville bli kuttet.

I SAS har selskapet bedt de ansatte redusere stillingen sin, og lønnen, med 20 prosent i tre måneder som følge av markedssituasjonen. De har også varslet flere interne tiltak for å spare penger.

Samtidig har USA annonsert at reisende fra Europa vil bli nektet innreise til USA de neste 30 dagene.

Stenger flere kulturinstitusjoner og sportsarrangementer

For å begrense smitte har flere kulturinstitusjoner bestemt seg for å stenge dørene. Astrup Fearnley Museet stenger sine dører torsdag, melder museet på egne hjemmesider.

Munchmuseet i Oslo bestemte seg for å stenge dørene fra klokken 11 onsdag, og Henie Onstad Kunstsenter i Bærum stenger dørene fra torsdag. Den norske opera er også stengt inntil videre.

Også flere sportsarrangementer har blitt rammet av koronaforebygging. I helgen gikk både kvinnenes tremil og mennenes femmil i Holmenkollen uten publikum på stadion. Landskampen i fotball mellom Norge og Serbia i slutten av mars blir også spilt uten publikum på stadion.

Sluttspillet i ishockey er avlyst, og Norges Fotballforbund melder at all breddefotball stoppes ut april måned.

Gullrekka på NRK uten publikum

I NRK har innspillingen av den såkalte Gullrekka og en rekke andre program blitt rammet av koronaforebygging og -begrensing.

En rekke programmer, blant dem «Nytt på nytt», «Lindmo» og «Alle mot 1», vil bli spilt inn uten publikum i salen. NRK vil imidlertid fortsatt ha medvirkende gjester og programdeltakere under opptak, og sendingene skal publiseres som vanlig.

Høyre utsetter landsmøtet

Høyre utsetter sitt landsmøte for å unngå å bidra til en potensiell videre spredning av koronaviruset.

Landsmøtet skulle vært holdt 27.–29. mars på Gardermoen.

– Hensynet til eldre og andre som er ekstra utsatt, har veid tungt. Det er vår plikt å sikre at vi ikke unødig bidrar til å sette liv og helse i fare, verken blant deltakerne selv eller i samfunnet for øvrig. Vi velger derfor å utsette årets landsmøte, sier generalsekretær Tom Erlend Skaug til NTB.

Venstre, Frp og MDG avventer landsmøteavgjørelse.

Universitetene tar koronagrep

Universitetet i Oslo (UiO) avlyser alle arrangementer, og legger over mye undervisning til digitale flater. Også andre universiteter endrer planene.

Avlysningene skjer fra og med torsdag, skriver Universitas.

I tillegg til at alle ikke-undervisningsrelaterte arrangementer avlyses, skal all undervisning med over 100 deltagere enten foregå digitalt eller avlyses.

På NTNU i Trondheim er det blitt bestemt at alle forelesninger med over 500 deltagere avlyses eller utsettes. I tillegg skal det gjøres en vurdering på all undervisning med over 100 deltagere.

All undervisning som krever fysisk frammøte, stanses ved Universitetet i Bergen. De nær 18.000 studentene sendes hjem med umiddelbar virkning. Dette gjelder til etter påske, opplyser Universitetet i Bergen (UiB) til NTB.

Den enkelte må selv dekke økonomiske tap

Helsedepartementet skriver på egne hjemmesider at den ekstraordinære situasjonen som følge av koronaviruset har ført til tap og utgifter for både enkeltpersoner og selskaper. Det betyr ikke at du kan komme løpende til staten for å dekke tapet.

På hjemmesidene heter det blant annet:

«Den klare hovedregelen er at den enkelte må dekke egne økonomiske tap og utgifter selv i en slik situasjon.»

Ifølge helseminister Bent Høies (H) departement betyr det at blant annet arrangører selv er økonomisk ansvarlig dersom et arrangement må avlyses selv om dette skjer som følge av råd fra helsemyndighetene.

SPØRSMÅL OM KORONA: Debatten på NRK tirsdag handlet i sin helhet om å besvare seernes koronaspørsmål.

AKTUELT NÅ