Hopp til innhold

Byrådslederen i Oslo:– Det er på tide med drastiske tiltak

Oslo kommune høyner beredskapsnivået og legger store begrensninger for Oslos befolkning.

Koronavirus Oslo kommune

TYDELIG: Byrådsleder Raymond Johansen ber Oslos innbyggere om å gjøre det de kan for å bremse spredningen av koronaviruset i hovedstaden. Her fra dagens pressekonferanse med helsebyråd Robert Steen og byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi står i en veldig alvorlig situasjon for hovedstaden vår, for Norge og det internasjonale samfunn, sa byrådsleder Raymond Johansen onsdag.

Beredskapsnivået i hovedstaden er justert opp til nivå tre, og det blir nedsatt en sentral kriseledelse for å håndtere spredningen av koronaviruset.

Vi må gjøre alt som står i vår makt for å begrense smitten og skåne de mest sårbare. Det er på tide med drastiske tiltak, fortsatte Johansen.

Det var under onsdagens pressekonferanse at byrådet i Oslo la frem en rekke nye tiltak:

  • Oslo kommune hever i dag beredskapsnivået til nivå tre. Det betyr blant annet at det opprettes sentral kriseledelse i Oslo kommune.
  • Smittevernoverlegen i Oslo har i dag fastsatt i forskrift at arrangører må søke kommunen (bydel) om å gjennomføre arrangementer med mer enn 100 deltakere.
  • Det blir også forbud mot alle arrangementer med mer enn 500 deltakere, innendørs og utendørs.
  • Utesteder, serveringssteder, forsamlingslokaler og arenaer uten plasstildeling skal sørge for at alle til stede kan holde 1 meter avstand til andre i lokalet og på arenaområdet.
  • Oslo Rådhus stenges for turister og arrangementer inntil videre, og det legges begrensninger på antall gjester under vielser.
  • Det vil gå ut informasjon til alle kommunens innbyggere på SMS.

I tillegg blir besøk til sårbare grupper, som beboere på pleie- og omsorgsinstitusjoner, begrenset til det helt nødvendige.

I både Oslo og Bergen kan brudd på karantenebestemmelsene medføre straff.

«Mest sannsynlig» smitte på skolene

Tiltakene som ble lagt fram onsdag ettermiddag er trolig bare starten på en rekke grep kommunen tar mot koronaviruset.

– De neste dagene kan vi måtte innføre enda kraftigere tiltak. Alt tyder på at det norske samfunn må forberede seg på en alvorlig situasjon over tid, sier Johansen.

Oslo kommune holder pressekonferanse om koronavirus

ÅPEN: byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen sier at kommunen baserer seg på nasjonale råd når de velger å holde skoler og barnehager åpne.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Foreløpig stenger ikke Oslo skoler og barnehager slik enkelte andre land har gjort.

– Rådet fra helsemyndighetene er at det ikke bør gjøres på nåværende tidspunkt. Vi vurderer at det foreløpig ikke er grunnlag for å holde ellers friske barn borte fra skole og barenhage – og at konsekvensene av det er for store.

Det sa byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen. Samtidig innrømmer hun at viruset trolig sprer seg på skolene.

– Det er klart at det mest sannsynlig er smitte på skoler i Oslo. Fordi det mest sannsynlig er smitte i hele samfunnet. Og hvis det ikke er det nå, kommer det til å komme om ikke så lenge. Det viser erfaringene fra andre land, sier skolebyråden.

OPPDATERING: Se Oslo kommune informere om de nye tiltakene mot koronaviruset i hovedstaden.

Åpner for tilpasset 17. mai-feiring

På lenger sikt utelukker ikke byrådslederen at tiltakene i Oslo kan få betydning også for markeringer som 1. mai og 17. mai.

– Det kan bli en annen feiring enn det vi er vant til, men det er litt tidlig å si, forteller Johansen.

– Men med tanke på de rådene som FHI gir er det sannsynlig at det toget vi er vant til kommer til å bli avlyst?

– Jeg blir ikke overrasket om det skjer, men det må vi få lov til å komme tilbake til.

Sjekk at du ringer rett

Før onsdagens pressekonferanse opplyste kommunen at legevakten i Oslo har stor pågang. De understreker at det er viktig at innbyggere som har spørsmål om korona henvender seg via Helsedirektoratets informasjonstelefon 815 55 015.

Alle som har vært i risikoområder eller i nærkontakt med noen som er smittet og har influensasymptomer kan kontakte telefon 21 80 21 82 for å få vurdert om testing er nødvendig av helsepersonell, skriver kommunen.

Kommunikasjonssjef Hanne Giørtz påpeker at folk må passe på at de ringer til rett sted før de tar kontakt.

– Det er stor trafikk på denne telefonen, og dersom man er syk og ikke oppfyller de andre kritieriene blir man bedt om å holde seg hjemme med liten kontakt med andre. Alle med influensasymptomer må ikke ringe koronatelefonen, skriver hun i en e-post onsdag kveld.

Endret vaskerutiner for tog

I de nye bestemmelsene ber Oslo innbyggerne som skal reise med offentlig transport om å ta hensyn til sine medpassasjerer og å følge hygienerådene fra FHI.

Tirsdag kveld oppfordret helsedirektøren kollektivselskap om å ha godt renhold av områder passasjerene har håndkontakt med. Flere aktører skjerper nå innsatsen mot smittespredningen.

Vy endret rutinene for vask av sine tog i forrige uke, og har gjort tiltak for å hindre smittespredning av koronaviruset. De bruker blant annet desinfiserende middel på flater som mange passasjerer berører med hendene.

Åge-Christoffer Lundeby i Vy

FLERE TOMME SETER: Kommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby, sier de jobber aktivt for å hindre koronasmitte på togene sine. Onsdag sier han at det er langt færre passasjerer på togene i rushtiden enn normalt.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

– De vasker en gang i døgnet fordi det er da togene står stille. Det er også da vi har mulighet til å gjennomføre en grundig vask uten at passasjerer er i toget, sier kommunikasjonssjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby.

Han sier at Vy også ser at færre tar togene enn vanlig onsdag.

– Det tyder på at folk følger FHIs råd om å begrense bruken av offentlig transport i forbindelse med koronaviruset.

Balanserer bussvask og fordeling av passasjerer

Ruter har ansvar for den lokale kollektivtrafikken i Oslo. Pressevakt Øystein Dahl Johansen forteller at det er utfordrende for selskapet å få vasket oftere – uten å skape trangere forhold på buss, trikk og T-bane.

Øystein Dahl Johansen i Ruter

DILEMMA: – Forsterket vask vil redusere kapasiteten i kollektivtrafikken, som vil gjøre at det blir tettere blant de reisende, så det er ei vurdering vi gjør fortløpende, sier pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen.

Foto: Milad Eskandaryan / NRK

Nå ser Ruter på hvordan de kan forsterke renholdet «så snart som mulig».

– Tog fikk forsterket renhold i forrige uke. Hvorfor har ikke Ruter startet dette arbeidet før?

– Vi har fulgt anbefalingene som kom fra helsemyndighetene, og frem til tirsdag gikk de på håndhygiene og hostehygiene. På pressekonferansen i går kveld kom det et ønske om forsterket renhold i kollektivtrafikken, og det jobber vi nå med å få til så kjapt som mulig.

Sporveien kjører trikker og T-banen i Oslo. Selskapet har bestemt at forreste dør på trikkene skal stenges, som et forebyggende koronatiltak. Dette gjør de for å beskytte trikkeførerne mot koronasmitte. I tillegg vil dørene inn til førerhuset på de store trikkene bli stengt.

siluett av mann med feber
De første dagene opplever de fleste feber. Det kan føre til muskelsmerter, utmattelse, frostanfall og svimmelhet. Generell uvelhet og diaré. De fleste viser tegn til bedring etter seks til syv dager.
silhuett av mann med hodepine, hals og nese smerter
I tidlig fase av sykdommen vil vanlige symptomer være vondt i hode, tørrhoste og rennende nese. Etter hvert, dersom viruset forverrer seg, kan en oppleve slimhoste og blodig opphostet slim.
silhuett av mann med vondt i lungene
Neste fase av sykdommen er tung pust og/eller brystsmerter. Akutt lungesvikt eller åndenød som krever oksygentilførsel kan forekomme i de verste tilfellene. Symptomene oppstår som regel rundt femte sykdomsdag.
silhuett av mann med symptomer på coronavirus
I noen tilfeller har koronaviruset ført til nyresvikt. Symptomer på dette er hyppige toalettbesøk, hevelser i bena og under øynene, høyt blodtrykk og/eller tretthet og svakhet.