Ingen tilskuere når Norge spiller mot Serbia

Fotballandskampen mellom Norge og Serbia 26. mars spilles med tomme tribuner. Det ble bestemt tirsdag kveld.

A-landslag fotball menn 2018 Norge-Kypros 2 - 0

SKJEBNEKAMP: Norge møter Serbia 26. mars på Ullevaal.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det ble klart under en felles pressekonferanse mellom Norges idrettsforbund, Norges Fotballforbund, Norges Håndballforbund, Norges Skiforbund og Norges Ishockeyforbund tirsdag kveld.

– Vi retter oss etter det som har kommet fram i kveld. Vi kommer også til å refundere billettutgiftene, sier Gro Tvedt Anderssen i Norges Fotballforbund.

Hun legger til at det er Det europeiske fotballforbundet (Uefa) som arrangerer kampen, men at NFF er innstilt på at den skal spilles.

Tidligere på dagen hadde Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet kommet med nye føringer rundt idrettsarrangementer.

FHI anbefalte å avlyse eller utsette alle arrangement med over 500 deltakere.

– For landskampen anbefaler vi at den gjennomføres uten publikum på Ullevaal om 14 dager. Det tror jeg vi må bare forberede oss på. Vi går inn i en fase hvor det ikke ville være ansvarlig, sa helsedirektør Bjørn Guldvog da.

Under tirsdagens pressekonferanse ble det opplyst at Helsedirektoratet og Folkehelsesinstituttet anbefaler at arrangementer med mer enn 500 deltagere avlyses eller flyttes.

Det er arrangementer som er innendørs, pluss utendørsarrangementer med seteplassering. Det gjelder konserter, teater, opera, kino og idrettsarrangementer.

For alle offentlige arrangementer med mer enn 100 deltagere anbefales risikovurdering før gjennomføring.

– Får vite det gjennom media

Fotballforbundets håp om å spille EM-kvalifiseringskampen mot Serbia for et fullsatt Ullevaal ble dermed umulig å gjennomføre uten å bryte FHIs anbefaling.

– Vi fikk vite dette gjennom media for bare kort tid siden. Noe av det som er vanskelig er at vi må lese om denne type saker i media, og at denne type beskjeder kommer uten dialog, sa Gro Tvedt Anderssen.

– Play-off-kampen mot Serbia 26. mars er ikke et arrangement som vi eier selv. Det er UEFA som arrangerer det, og det er et tett internasjonalt kampprogram, derfor blir det vanskelig å avlyse eller utsette.

Les også: Slik påvirker koronaviruset idretten

Idrettslege var kritisk

Ullevaal stadion er utsolgt (vel 27.000 tilskuere) til Serbia-kampen. Vinner Norge kampen og så oppgjøret mot Skottland eller Israel, er A-landslaget klart for EM for første gang på 20 år.

Gro Tvedt Anderssen

Direktør for kommunikasjon i Fotballforbundet, Gro Tvedt Anderssen.

Foto: Ørn E. Borgen / Ørn E. Borgen

Idrettslegen Inggard Lereim uttalte seg tidligere tirsdag kritisk til at Norges Fotballforbund (NFF) sikter mot å spille Serbia-kampen foran et utsolgt Ullevaal stadion.

– Jeg er veldig overrasket over at fotballforbundet jobber for å ha fulle tribuner. Dette er jo absolutt ikke i overensstemmelse med råd fra Verdens helseorganisasjon (WHO), Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) og andre instanser både nasjonalt og internasjonalt, sier Lereim til NTB.

Tirsdag ble det klart at en annen av kampene i nasjonsligaomspillet, mellom Slovakia og Irland, skal spilles med tomme tribuner. Det skjer 26. mars, samme dag som Norge møter Serbia.

Raw Air uten publikum

Også hopparrangementet Raw Air i Granåsen og Vikersund gjennomføres uten publikum. Det har kommunen og arrangøren blitt enige om tirsdag kveld.

– Det er bare å beklage. Vi skulle gjerne hatt publikum på arenaen og en folkefest som de siste årene, men jeg tror alle skjønner utfordringen som har eskalert de siste dagene, sier Arvid Wisløff, styreleder i Granåsen Aktivum.

Wisløff sier de tar FHIs anbefalinger på største alvor. Det var venta 10.000 mennesker i Granåsen.

De nye anbefalingene rammer også Birkebeinerrennet, som opplyser at årets arrangement blir avlyst.

Sportsnyheter

Sverige våknet – men fikk knallhard kritikk: – En av de verste omgangene av et svensk landslag

Sverige ble refset både i egne aviser og på britisk TV etter en tam første omgang. Så tok Emil Forsberg tak og sendte svenskene på lang vei mot sluttspill.

Siste nytt

 • Hauger nummer to i kvalifiseringa

  Dennis Hauger var nest best i kvalifiseringa til helgas formel 3-løp i Frankrike.

  Det var berre danske Frederik Vesti som kunne måle seg med nordmannen i Le Castellet. Han vann kvalifiseringa med to tidelar.

  Hauger har fått ein sterk start på formel 3-sesongen, og er førebels i leiinga i meisterskapet etter sesongens tre første løp.

  Til helga ventar tre nye løp for Hauger. 2.-plassen i kvalifiseringa gjer at han startar som nummer 11 i det første løpet på laurdag, medan startposisjonen i løp nummer to på laurdag avhenger av resultatet i løp ein. Der vil dei 12 beste bli snudd på, slik at nummer 12 startar først og så vidare. På søndagens løp startar Hauger som nummer to.

  Dennis Hauger Challenge
  Foto: Cicilie S. Andersen / Cicilie S. Andersen
 • Utestengt for brudd på meldeplikten

  Den sørafrikanske VM-vinneren og OL-sølvmedaljøren i lengde, Luvo Manyonga, er idømt fire års utestengelse for brudd på dopingreglementet.

  Ved to tilfeller var han ikke til stede der han hadde sagt at han var da dopingjegerne dukket opp.

  Det er utøvernes integritetskomité (AIU) som melder dette.

  Manyonga tok VM-tittelen i 2017 og sølvet i Rio-OL i 2016. Nå går han glipp av blant annet OL i Tokyo.

  South Africa's Luvo Manyonga
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
 • Leddbåndskade for Dønnum

  Aron Dønnum har fått påvist leddbåndskade i kneet, det opplyser Vålerenga. Dønnum måtte forlate banen under kampen mot Odd onsdag kveld etter en takling. Skaden vil kreve noen uker med alternativ trening, men han er allerede godt i gang sammen med det medisinske apparatet, opplyser klubben.

  Aron Dønnum
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal