Hopp til innhold

Ingen tilskuere når Norge spiller mot Serbia

Fotballandskampen mellom Norge og Serbia 26. mars spilles med tomme tribuner. Det ble bestemt tirsdag kveld.

A-landslag fotball menn 2018 Norge-Kypros 2 - 0

SKJEBNEKAMP: Norge møter Serbia 26. mars på Ullevaal.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det ble klart under en felles pressekonferanse mellom Norges idrettsforbund, Norges Fotballforbund, Norges Håndballforbund, Norges Skiforbund og Norges Ishockeyforbund tirsdag kveld.

– Vi retter oss etter det som har kommet fram i kveld. Vi kommer også til å refundere billettutgiftene, sier Gro Tvedt Anderssen i Norges Fotballforbund.

Hun legger til at det er Det europeiske fotballforbundet (Uefa) som arrangerer kampen, men at NFF er innstilt på at den skal spilles.

Tidligere på dagen hadde Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet kommet med nye føringer rundt idrettsarrangementer.

FHI anbefalte å avlyse eller utsette alle arrangement med over 500 deltakere.

– For landskampen anbefaler vi at den gjennomføres uten publikum på Ullevaal om 14 dager. Det tror jeg vi må bare forberede oss på. Vi går inn i en fase hvor det ikke ville være ansvarlig, sa helsedirektør Bjørn Guldvog da.

Under tirsdagens pressekonferanse ble det opplyst at Helsedirektoratet og Folkehelsesinstituttet anbefaler at arrangementer med mer enn 500 deltagere avlyses eller flyttes.

Det er arrangementer som er innendørs, pluss utendørsarrangementer med seteplassering. Det gjelder konserter, teater, opera, kino og idrettsarrangementer.

For alle offentlige arrangementer med mer enn 100 deltagere anbefales risikovurdering før gjennomføring.

– Får vite det gjennom media

Fotballforbundets håp om å spille EM-kvalifiseringskampen mot Serbia for et fullsatt Ullevaal ble dermed umulig å gjennomføre uten å bryte FHIs anbefaling.

– Vi fikk vite dette gjennom media for bare kort tid siden. Noe av det som er vanskelig er at vi må lese om denne type saker i media, og at denne type beskjeder kommer uten dialog, sa Gro Tvedt Anderssen.

– Play-off-kampen mot Serbia 26. mars er ikke et arrangement som vi eier selv. Det er UEFA som arrangerer det, og det er et tett internasjonalt kampprogram, derfor blir det vanskelig å avlyse eller utsette.

Les også: Slik påvirker koronaviruset idretten

Idrettslege var kritisk

Ullevaal stadion er utsolgt (vel 27.000 tilskuere) til Serbia-kampen. Vinner Norge kampen og så oppgjøret mot Skottland eller Israel, er A-landslaget klart for EM for første gang på 20 år.

Gro Tvedt Anderssen

Direktør for kommunikasjon i Fotballforbundet, Gro Tvedt Anderssen.

Foto: Ørn E. Borgen / Ørn E. Borgen

Idrettslegen Inggard Lereim uttalte seg tidligere tirsdag kritisk til at Norges Fotballforbund (NFF) sikter mot å spille Serbia-kampen foran et utsolgt Ullevaal stadion.

– Jeg er veldig overrasket over at fotballforbundet jobber for å ha fulle tribuner. Dette er jo absolutt ikke i overensstemmelse med råd fra Verdens helseorganisasjon (WHO), Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) og andre instanser både nasjonalt og internasjonalt, sier Lereim til NTB.

Tirsdag ble det klart at en annen av kampene i nasjonsligaomspillet, mellom Slovakia og Irland, skal spilles med tomme tribuner. Det skjer 26. mars, samme dag som Norge møter Serbia.

Raw Air uten publikum

Også hopparrangementet Raw Air i Granåsen og Vikersund gjennomføres uten publikum. Det har kommunen og arrangøren blitt enige om tirsdag kveld.

– Det er bare å beklage. Vi skulle gjerne hatt publikum på arenaen og en folkefest som de siste årene, men jeg tror alle skjønner utfordringen som har eskalert de siste dagene, sier Arvid Wisløff, styreleder i Granåsen Aktivum.

Wisløff sier de tar FHIs anbefalinger på største alvor. Det var venta 10.000 mennesker i Granåsen.

De nye anbefalingene rammer også Birkebeinerrennet, som opplyser at årets arrangement blir avlyst.

Siste nytt

 • Okafor senket Dinamo Zagreb

  Noah Okafor (22) scoret sitt tredje mål på like mange mesterligakamper da han var sikker fra elleve meter i 1–0-seieren over Dinamo Zagreb.

  Sveitseren er i målform og står med seks nettkjenninger på sine åtte siste kamper.

  Dinamo Zagrebs Sadegh Moharrami var for hardhendt og laget straffespark med 20 minutter igjen av kampen. Der sto Okafor fram. Iskaldt sendte han vertene i føringen.

  Okafor har med det scoret samtlige av Salzburgs mål i gruppespillet etter de to innledende 1–1-kampene mot Milan og Chelsea.

  Salzburg leder mesterligaens gruppe E før Chelsea og Milan har spilt sin kamp. (NTB)

  Okafor
  Foto: KRUGFOTO / AFP
 • Vipers vant toppkampen

  Vipers Kristiansand er fortsatt uten poengtap i eliteserien håndball etter å ha slått Storhamar 35–30 i oppgjøret mellom Norges to mesterligadeltakere.

  Anna Vjakhireva førte an for Vipers med åtte scoringer, mens Maja Jakobsen scoret like mange for Storhamar.

  Laget har fire strake seirer i serien og tre i mesterligaen. Lørdag venter tyske Bietigheim på bortebane.

  Storhamar har hatt et tøft program i sesongåpningen og har i øyeblikket bare to lag bak seg på tabellen etter å ha nøyd seg med tre poeng på fire kamper. Laget har i mesterliga og serie møtt tre av de fire CL-semifinalistene fra forrige sesong i tre bortekamper på rad. Søndag kommer tyrkiske Kastamonu Belediyesi på besøk. (NTB)

  Eliteserien håndball kvinner, Larvik - Vipers Kristiansand (18-35)
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Alonso tar over Leverkusen

  Den tidligere midtbanespilleren Xabi Alonso er ny hovedtrener i Leverkusen.

  Den tyske mesterligaklubben opplyser på sine nettsider at spanjolen har fått en kontrakt som går til sommeren 2024. Alonso tar over for Gerardo Seoane.

  Alonso står med 114 landskamper og har vunnet Champions League to ganger. (NTB)

  FILE PHOTO: Xabi Alonso - Spain
  Foto: Paul Childs / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste