Hopp til innhold

Se Krekar true Erna Solberg

Her er opptakene fra pressekonferansen der mulla Krekar truer Erna Solberg, snakker om skjegget sitt og sier det er riktig å drepe norske soldater i utlandet.

Video Krekar del 2

Del 2: Krekar forteller om sine norske fiender og truer Erna Solberg.

Torsdag forrige uke holdt mulla Krekar en pressekonferanse på det internasjonale pressesenteret i Oslo. Norsk presse fikk ikke slippe inn fordi Krekar nekter å snakke med norske journalister.

Se video og les mer om hva Krekar sa på pressekonferansen: Hele pressekonferansen med Krekar

– Jeg har tre fiender: Høyresiden hos de norske styresmaktene, norsk etterretning og norsk media, sa Krekar.

Under pressekonferansen fortalte Krekar også at han styrer selvmordsaksjonister i Irak via telefon hjemme i Oslo.

– Jeg har mange som ser opp til meg, hører på meg, og som følger mine fotspor. De spør meg: – Skal jeg sprenge meg selv i Irak? Jeg sier: – Ja, gjør det mot amerikanere! Og de gjør det, sier Krekar.

Skal gjennomgås av PST

Martin Bernsen, informasjonsrådgiver i politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Martin Bernsen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

PST har vurdert å gå rettens vei for å få tilgang til opptakene fra Krekars pressekonferanse.

– Vi må ha en grundig gjennomgang av hele opptaket fra pressekonferansen, og få flere tolker som er uavhengig av hverandre til å gå igjennom det som blir sagt. Først da kan vi vurdere hva vi skal gjøre med saken, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK.no.

Også Aftenposten har i ettermiddag publisert opptak fra pressekonferansen.

– Nå blir opptakene liggende som en åpen kilde, men det er for tidlig å si om det som er publisert er tilstrekkelig. Vi er nødt til å samle opptakene så vi ser konteksten. Det er forklaringen på hvorfor dette tar så lang tid, sier han.

Truet Solberg

Det var Krekars trusler mot Høyre-leder Erna Solberg som vakte sterkest reaksjoner.

Mulla Krekar truet nemlig med at hvis han blir drept etter å blitt tvangssendt ut fra Norge, vil personen som står ansvarlig for utsendelsen også dø.

– Erna Solberg sier mulla Krekar skal ut av Norge og kastes i døden. Da må hun betale en høy pris. Hvem som tar livet av henne vet ikke jeg. Det kan være Ansar Al islam, Al-Qaida, barna mine eller slektninger. Men hun skal uansett betale prisen, sier Krekar.

FrP har anmeldt

Dagen etter de kontroversielle uttalelsene, anmeldte Fremskrittspartiet leder Siv Jensen mulla Krekar for det hun oppfatter som grove trusler mot enkeltpersoner og mot Norge.

– Ja, dette er det alvorligste han har gjort i Norge etter domfellelsen som definerte ham som en fare for rikets sikkerhet, sier Jensen.

Les mer:

Snakker om sitt eget skjegg

Under pressekonferansen blir også det lange og karakteristiske skjegget til mulla Krekar et tema.

USA ønsker å få Krekar utlevert. Men Krekar, som ifølge seg selv fortsatt står på FNs terrorliste, sier amerikanerne vil arrestere han av helt andre grunner enn frykt for terror.

– Jeg er ikke etterlyst der og jeg har et dokument der det står at amerikanske myndigheter ikke har noen problemer med Krekar. Men på grunn av skjegget mitt vil de heller ta meg dit som en fange enn som en fri mann.

– Vi har kommet lengre

Statsminister Jens Stoltenberg sier Krekar skal ut av landet så snart råd er.

Ifølge Stoltenberg er Norge nå nærmere en utleveringsavtale med Irak. Krekar risikerer dødsstraff i Irak, og kan dermed ikke sendes dit uten videre.

– Vi har kommet lengre i og med at vi har klart å starte hjemsendelse av mange andre irakere, sier han.

Stoltenberg fastholder at de vil ha forsikringer fra irakiske myndigheter om at Krekar ikke blir henrettet ved hjemkomst.

– Riktig å drepe Norske soldater

– De irakerne vi sender ut av landet nå er folk som ikke trenger beskyttelse. Mulla Krekar står i fare for å få dødsstraff dersom han sendes tilbake. Det vil vi forsikre oss mot, og sender ham ut så snart vi får dette på plass, sier Stoltenberg, og legger til at uttalelsene Krekar kom med denne uka er forkastelige.

Under pressekonferansen ble Krekar også spurt hva han mente burde skje med norske soldater som deltar i utenøandsoppdrag.

– Alle som har bidratt med å okkupere Irak kan drepes. Det er også riktig å drepe alle norske soldater i utlandet, svarte Krekar.

Vil straffe Krekar

Stoltenberg sier at de ser på om det er mulig å straffe Krekar for hans uttalelser.

– Justisministeren har hatt møte med politiet for å forsikre seg om at de ser på denne saken. De skal også se om det er mulig å pålegge Krekar noen straff eller begrense hans frihet dersom hans uttalelser bryter med norsk lov.

Krekar selv sa under sin pressekonferanse at han ikke tror Norge er i stand til å sende ham ut av landet.

Åpner for selvmordsaksjon

– Jeg tror at Norge sitter fast i min sak. De vet ikke selv hva de skal gjøre med meg. På den ene siden, så har jeg ikke gjort noe som fortjener at jeg blir utvist. På den andre siden, så har jeg ikke et land å dra til dersom jeg blir utvist, sier Krekar.

Og han lar seg ikke knekke av norske myndigheter:

– Nei jeg føler meg ikke i en håpløs situasjon, for da ville jeg ha ofret meg selv i en selvmordsaksjon.

Se også: Hele pressekonferansen med Krekar

Video Krekar del 1

Del 1: Krekar føler seg urettferdig behandlet. Krekars tolk oversetter fortløpende det som sies.

Video Krekar del 2

Del 2: Krekar forteller om sine norske fiender og truer Erna Solberg.

Video KREKAR-DEL3-160610-WW

Del 3: Krekar forteller om angrepet mot leiligheten, og sin egen bakgrunn.

Video Krekar del 4

Del 4: Krekar ønsket å reise med skipene som skulle til Gaza med nødhjelp.

Video Krekar del 5

Del 5: Krekar forteller om å leve i Norge og om familien. Han sier at norske soldater kan drepes, men at han ikke støtter terroraksjoner rettet mot sivile.

AKTUELT NÅ