Krekar kommer med nye trusler

- Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne, sier Mulla Krekar.

Krekar
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Mulla Krekar truer med at hvis han blir drept etter å ha blitt tvunget ut fra Norge, vil personen som står ansvarlig også dø. Han vil ikke si hvem som eventuelt vil stå bak hevngjerningen.

– Jeg vet ikke av hvem. Ansar al-Islam, Al-Qaida, jeg vet ikke. Hvem som helst, sa Krekar under en pressekonferanse torsdag. Selv er han tidligere leder av geriljaorganisasjonen Ansar al-Islam.

Pressekonferansen ble holdt i det internasjonale pressesenteret i Oslo, og norsk presse fikk ikke slippe inn, melder TV 2. Krekar vil ikke lenger snakke med norske journalister.

– Jeg har tre fiender: Høyresiden hos de norske styresmaktene, norsk etterretning og norsk media, sa Krekar.

Oppfordrer til å drepe amerikanere

Mulla Krekar hevdet også at han hver dag råder folk han har kontakt med på telefon eller via internett til at det er deres rett å drepe amerikanere i Irak. Han viste også til en konkret samtale med en person som ville begå selvmord for å drepe
amerikanere i Mosul.

På spørsmål om hva han sa til personen, svarer Krekar:

– Jeg sa at det er din plikt å gjøre det. Og han gjorde det i Mosul. Han drepte folk i Mosul, svarte Krekar.

Tidligere kommunal- og regionalminister Erna Solberg (H) instruerte Utlendingsnemnda om at vedtaket om å utvise Krekar skulle opprettholdes.

– Det er ikke sånn at mulla Krekar kan true seg til å bli i Norge. Han har kommet med lignende uttalelser om represalier mot Norge før, og jeg mener det er veldig viktig at norske myndigheter står fast på en ting: Han skal ut av Norge med en gang det er mulig å gjøre det, sier Solberg til TV 2.

Bør utforske mer

Hun synes truslene fra Krekar er ubehagelige, men vil ikke ta uttalelsene inn over seg.

– Jeg regner med at norsk politi går gjennom den typen uttalelser og ser om de rammes av norsk straffelovgivning, svarer Solberg.

Politiets sikkerhetstjeneste ville torsdag ikke kommentere uttalelsene fra Krekar.
Solberg mener regjeringen bør se på mulighetene for å gjennomføre vedtaket og sende Krekar ut av landet.

– Jeg registrerer at det i dag står på at norske myndigheter mener at garantiene ikke kan være gode nok. Jeg mener at regjeringen ikke har forsøkt godt nok å finne ut hvilke garantier de kan få fra Irak, sier Solberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger