Hopp til innhold

Her truer Krekar Erna Solberg

På gårsdagens internasjonale pressekonferanse truet mulla Krekar norske ledere. NRK har fått tilgang til opptakene.

Video Krekar truer

Video: Her truer Krekar Erna Solberg. Krekar blir oversatt til slutt i videoen.

Norsk presse fikk ikke slippe inn på den internasjonale pressekonferansen som ble holdt på det internasjonale pressesenteret i Oslo. Grunnen er at Krekar ikke lenger vil snakke med norske journalister.

– Jeg har tre fiender: Høyresiden hos de norske styresmaktene, norsk etterretning og norsk media, sa Krekar.

Truet Solberg

Men det var hans trusler mot Høyre-leder Erna Solberg som fikk størst oppmerksomhet. Mulla Krekar truet nemlig med at hvis han blir drept etter å ha blitt tvunget ut fra Norge, vil personen som står ansvarlig også dø. Han vil ikke si hvem som eventuelt vil stå bak hevngjerningen.

– Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne, sa Krekar, før han fortsatte.

– Jeg vet ikke av hvem. Ansar Al-islam, Al-Qaida, jeg vet ikke. Hvem som helst den som er årsaken til at jeg dør vil oppleve det samme. Hvorfor skal det ikke være slik. Er hennes liv mer verdt enn mitt?

Video Krekar: Jeg vet ikke hvem, men noen vil

Kjenner du noen som vil sørge for dette, blir Krekar spurt og svarer. Han blir oversatt til slutt i videoen.

PST vil se på saken

Som følge av truslene vurderer nå Politiets sikkerhetstjeneste (PST) å pågripe Krekar.

– Det kan bli aktuelt å pågripe mulla Krekar, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet, som bekrefter at de nå vil hente ham inn til en samtale eller trappe opp overvåkingen.

– Vi må vurdere sikkerheten utfra mange faktorer, sier Bernsen til Dagbladet.

Siv Jensen mener denne ukas uttalelser fra mulla Krekar er det groveste han har gjort i Norge siden han ble vedtatt utvist.

FrP har anmeldt

Fredag troppet hun opp på Sentrum politistasjon i Oslo og anmeldte mullaen for grove trusler mot enkeltpersoner og mot Norge.

– Ja, dette er det alvorligste han har gjort i Norge etter domfellelsen som definerte ham som en fare for rikets sikkerhet, sier Jensen.

Knut Storberget

Video: Justisminister Knut Storberget reagerte strekt på truslene.

Erna Solberg synes truslene er ubehagelige, men vil ikke ta uttalelsene inn over seg.

– Jeg regner med at norsk politi går gjennom den typen uttalelser og ser om de rammes av norsk straffelovgivning, svarer Solberg, som understreker at ingen skal true seg til å bli i Norge.

Forkastelig

Mannen som sitter med ansvaret for å returnere Krekar føler seg ikke selv truet, selv om truslene er rettet mot ham.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på spørsmålet om min person. Jeg bare registrerer at truslene er rettet mot nettopp dem som skal nettopp håndheve dette, og det gjør det særlig alvorlig, sier Storberget, som finnner utsagnene forkastelige og uakseptable.

–Jeg trodde han forstod at dette ikke bedrer hans egen situasjon. For dette bare understreker at han er den personen vi aller mest ønsker å returnere, sier Justisminister Knut Storberget til NRK.

AKTUELT NÅ