PST vurderer å pågripe mulla Krekar

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer å pågripe mulla Krekar på grunn av truslene han kom med mot flere myndighetspersoner i går.

Mulla Krekar

– Det bli aktuelt å pågripe mulla Krekar, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer nå å iverksette tiltak etter at mulla Krekar fremsatte trusler mot blant andre Høyre-leder Erna Solberg under en pressekonferanse i går, skriver Dagbladet.no.

– Det kan bli aktuelt å pågripe mulla Krekar, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

PST vil også kunne hente Krekar inn til en samtale eller trappe opp overvåkingen av ham.

– Vi må vurdere sikkerheten utfra mange faktorer, sier Bernsen til Dagbladet.

Truet Erna Solberg

I går kom Krekar med nye trusler. Han truet med å drepe den personen som sørger for at han blir sendt ut av landet.

– Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne, sa Mulla Krekar ifølge TV2.

– Krekar, et paradoks

Justisdepartementet innrømmer at det er et paradoks at uskyldige irakere tvangssendes ut av landet, mens mulla Krekar får lov til å bli boende i Oslo.

Krekar risikerer dødsstraff i Irak, og kan dermed ikke utvises til landet. Det er norske myndigheters standpunkt, og i tillegg er Norge bundet av internasjonale forpliktelser.

– Jeg har bare fått dette referert, men det er helt sikkert riktig. Han kommer med jevne mellomrom med sine synspunkter, som er gjennomgående forkastelige på alle måter, sier statssekretær Pål K. Lønseth i Justisdepartementet til NTB.

Boikotter norske medier


Krekars uttalelser falt under en pressekonferanse for den internasjonale pressen. Mullaen boikotter norske medier, som listes opp som en av hans fiender.
Krekar klargjorde ikke hvem som ville stå bak eventuelle represalier.

– Jeg vet ikke hvem. Ansar al-Islam, al-Qaida, jeg vet ikke. Hvem som helst, sa den tidligere Ansar al-Islam-lederen.

Etter uttalelsene gjorde Frp-leder Siv Jensen det klart at hun ville anmelde Krekar. Anmeldelsen skulle hun levere i Oslo fredag.

Siv Jensen i harnisk

Siv Jensen mener denne ukas uttalelser fra mulla Krekar er det groveste han har gjort i Norge siden han ble vedtatt utvist. Fredag leverte Frp-lederen sin varslede anmeldelse.

Fredag troppet hun opp på Sentrum politistasjon i Oslo og anmeldte mullaen for grove trusler mot enkeltpersoner og mot Norge

.– Ja, dette er det alvorligste han har gjort i Norge etter domfellelsen som definerte ham som en fare for rikets sikkerhet, svarte Frp-lederen bekreftende på NTBs spørsmål på vei ut fra politiet.

– Ingen endring

– Mulla Krekar kommer med forkastelige uttalelser med en to-tre måneders mellomrom. Hvor konkrete de er, varierer fra gang til gang, sier Lønseth.

Statssekretæren understreker at ingenting Krekar kan si, kan føre til endringer i hans status, verken føre til at han blir værende i Norge, eller utvist før forsikringene fra Irak er på plass.

– Disse uttalelsene er vel de mer direkte som er registrert fra ham, men om det er straffbart, overlater vi til politiet og påtalemyndigheten, sier Lønseth til NTB.

SISTE NYTT

Siste meldinger