NRK Meny
Normal

- Jeg styrer selvmordsaksjoner

Statsminister Jens Stoltenberg vil ha mulla Krekar ut av landet så snart det er mulig å få til en avtale. Krekar selv sier at han styrer selvmordsaktivister via telefon.

Mulla Krekar

Mulla Krekar: - Jeg har mange som ser opp til meg, hører på meg, og som følger min fotspor. De spør meg: - Skal jeg sprenge meg selv i Irak? Jeg sier: - Ja gjør det mot amerikanere! Og de gjør det, sier Krekar.

Tidligere denne uka rettet mulla Krekar trusler mot Høyre-leder og tidligere kommunalminister Erna Solberg. Han truet med å drepe den personen som sørger for at han blir sendt ut av landet.

– Min død vil koste det norske samfunnet. Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne, sa Mulla Krekar.

Under pressekonferansen sa Krekar også at han styrer selvmordsaksjonister i Irak via telefon hjemme i Oslo.

- Jeg har mange som ser opp til meg, hører på meg, og som følger min fotspor. De spør meg: - Skal jeg sprenge meg selv i Irak? Jeg sier: - Ja gjør det mot amerikanere! Og de gjør det, sier Krekar.

- Vi har kommet lengre

Nå sier statsminister Jens Stoltenberg at Krekar skal ut av landet så snart råd er. Stoltenberg sier til NRK at Norge er nærmere en utleveringsavtale med Irak. Krekar risikerer dødsstraff i Irak, og kan dermed ikke sendes dit uten videre.

- Vi har kommet lengre i og med at vi har klart å starte hjemsendelse av mange andre irakere, sier han.

Stoltenberg fastholder at de vil ha forsikringer fra irakiske myndigheter om at Krekar ikke blir henrettet ved hjemkomst.

- De irakerne vi sender ut av landet nå er folk som ikke trenger beskyttelse. Mulla Krekar står i fare for å få dødsstraff dersom han sendes tilbake. Det vil vi forsikre oss mot, og sender ham ut så snart vi får dette på plass, sier han, og legger til at uttalelsene Krekar kom med denne uka er forkastelige.

Vil straffe Krekar

Stoltenberg sier at de ser på om det er mulig å straffe Krekar for hans uttalelser.

- Justisministeren har hatt møte med politiet for å forsikre seg om at de ser på denne saken. De skal også se om det er mulig å pålegge Krekar noen straff eller begrense hans frihet dersom hans uttalelser bryter med norsk lov.

Krekar selv sa under sin pressekonferanse at han ikke tror Norge er i stand til å sende ham ut av landet.

Åpner for selvmordsaksjon

- Jeg tror at Norge sitter fast i min sak. De vet ikke selv hva de skal gjøre med meg. På den ene siden, så har jeg ikke gjort noe som fortjener at jeg blir utvist. På den andre siden, så har jeg ikke et land å dra til dersom jeg blir utvist, sier Krekar.

Og han lar seg ikke knekke av norske myndigheter:

- Nei jeg føler meg ikke i en håpløs situasjon, for da ville jeg ha ofret meg selv i en selvmordsaksjon.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer nå å iverksette tiltak mot mulla Krekar, deriblant pågripelse. Frp-leder Siv Jensen mener denne ukas uttalelser fra mulla Krekar er det groveste han har gjort i Norge siden han ble vedtatt utvist, og fredag leverte hun sin varslede anmeldelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger