Saber rasende i retten: – Skulle drepes fordi jeg leverte «Skrik» og «Madonna»

OSLO TINGRETT (NRK): – Du må være en struts for å ikke forstå hvorfor jeg ble forsøkt drept, tordnet Imran Saber i Oslo tingrett. Han peker ut den tidligere kameraten David Toska som mannen bak drapstruslene.

Imran onkel skrue Saber

SKULLE DREPES? Politiet mener Lars Harnes og Metkel Betew planla å drepe Imran Saber, bedre kjent som «Onkel Skrue». Saber ønsker ikke å bli fotografert i dag.

Foto: Privat

Lars Harnes

TILTALT: Lars Harnes er tiltalt for forsøk på overlagt drap.

Foto: null / NTB scanpix

Imran Saber, også kjent som «Onkel Skrue», er offeret for det politiet mener var et drapsforsøk, planlagt av Metkel Betew og Lars Harnes. Den tidligere Bandidos-lederen Harnes ble pågrepet etter å ha vært i garasjen til Saber gjentatte ganger.

Harnes ble pågrepet 21. juli 2015 med skytevåpen med lyddemper. Han var da innpakket i nylon fra strømpebukser, latekshansker, tape og finlandshette.

Da Imran Saber fikk ordet, raste han mot politiet og påtalemyndigheten.

– Du må være en struts for å ikke forstå hvorfor jeg ble forsøkt drept. Hva som er grunnlaget for at jeg ble forsøkt drept, går tilbake til dette med Skrik og Madonna, og det vet aktor, sa Saber.

Han snakket i et voldsomt tempo om drapstrusler og andre straffesaker, og dommeren måtte flere ganger be Saber roe seg.

Hemmelig avtale

De berømte Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» forsvant under et væpnet ran sommeren 2004. To år senere kom bildene til rette igjen, men omstendighetene rundt tilbakeleveringen ble holdt hemmelig av politi og påtalemyndighet. Det ble likevel antatt at kretsen rundt Nokas-dømte David Toska også stod bak Munch-ranet, og at noen i denne kretsen sørget for at bildene kom tilbake.

I etterkant av Munch-ranet utlovet Oslo kommune en dusør på 4 millioner kroner, den ble senere utbetalt, men det har aldri blitt bekreftet hvem som faktisk fikk pengene.

Trusselmelding

Saber mener at avtalen ble blåst gjennom en rettssak som gikk i tingretten og lagmannsretten

– Det begynte å versere rykter om at Munch-dusøren var utbetalt. En annen tiltalt fikk lese om avtalen i et dokument fra Høyesterett, han har sagt at han fikk se mitt navn på. Det hadde statsadvokaten sendt ut ved en feil, sier Saber.

Etter dette skal folk ha begynte å presse ham.

– Politiet vet at i bunnen ligger Munch-avtalen, og hadde de holdt avtalen, hadde jeg ikke sittet her. Kanskje jeg blir skutt etterpå. Kanskje jeg blir skutt i morra, sier Saber.

Han påpeker at han ikke er rettskraftig dømt siden 2004. Han bedyrer at han ikke driver med noe kriminalitet nå, og at han har betalt 7 millioner i skatt.

– Toska skulle ha Munch-dusør

David Toska

TREKKES INN I SAKEN: Nokas-raner David Toska.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Imran Saber mener han har måtte røpe avtalen om dusør for Munch-maleriene på grunn av politiet. Han sier at politiet ikke har holdt avtalen om at Nokas-dømte skulle få komme ut etter å ha sonet 2/3 av straffen. Det har ikke statsadvokaten forholdt seg til, mener Saber.

Saber mener dette førte til at han kom i en utsatt situasjon i forholdet sitt til David Toska.

– Han ville ha kontanter, så da løste jeg det, men jeg sa at jeg trengte to til tre måneder. David ville ha pengene sine fra Madonna, han skulle ha delbetaling fra Munch-dusøren. Det er ganske rart at David ville ha de pengene så plutselig, når han ikke har ville ha dem i mange år. Det er veldig fint for ham å få inn pengene før en kar blir drept, sier Saber.

Saber skulle vitne om Munch-avtalen kort tid etter at Harnes ble pågrepet.

David Toskas advokat Øystein Storrvik har ikke besvart NRKs henvendelse om det som ble sagt i tingretten.

Aktor: – Ukjent motiv

Statsadvokat Geir Evanger er aktor i saken.

STATSADVOKAT: Geir Evanger.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Aktor Geir Evanger sa i sitt innledningsforedrag at de mener Metkel Betew hadde avtalt at Lars Harnes skulle ta livet av Saber, men kjenner ikke motivet.

– Vi kan ikke peke på noe spesifikt motiv for Betew for å ta livet av Saber, sa aktor Geir Evanger i sitt innledningsforedrag.

På spørsmål fra NRK etter Sabers forklaring, gjentok Evanger at de ikke kjenner til motivet.

– Saber har en omfattende forklaring om mye, og det er vanskelig å få tak i alt.

– Saber viser til en avtale om levering av Munch-malerier. Hvordan kommenterer du det?

– Jeg har ingen kommentar til det, svarer Evanger.

Utbrudd

Allerede da rettssaken skulle starte 20. september kom Imran Saber med et utbrudd mot påtalemyndigheten. En av statsadvokatene hadde hilst på Saber og spurt om hvordan det gikk med ham. Da raste Saber:

– Det er deres skyld at det er gjort flere drapsforsøk mot meg! Glem Eirik Jensen-saken. Den kommer til å blekne.

Han hyttet neven mot påtalemyndigheten og slo i bordet. Sabers bistandsadvokat Sol Elden kunne ikke da utdype anklagene, men henviste til dagens behandling i retten.

Metkel Betew i Oslo tingrett.

TILTALT: Metkel Betew fotografert tidligere i rettssaken.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tidligere Bandidos-leder i nylon

Politiet mener derimot at de forhindret et drap, da de pågrep den tidligere Bandidos-lederen Lars Harnes i garasjeanlegget ved boligen til Imran Saber i juli 2015.

Han hadde skytevåpen med lyddemper, og var innpakket i nylon fra strømpebukser, latekshansker, tape og finlandshette. Politiet mener han skulle drep Saber og kledde seg for å unngå å legge igjen DNA.

– Harnes var kledd på en spesiell måte og han var bevæpnet. Påtalemyndigheten mener han var der for å skyte Imran Saber. Det skjedde ikke fordi Saber ikke var der. Han var varslet av politiet, sier aktor Geir Evanger.

Før han ble pågrepet skal Harnes ha oppsøkt Sabers hjem flere ganger, på en stjålet Vespa. Han skal ha skaffet seg en portåpner til garasjeanlegget og rekognosert Sabers reisevaner, ifølge tiltalen.

Imran Saber er kjent som «Onkel Skrue» og har vært finansmannen til Nokas-raneren David Toska. Metkel Betew ble dømt for Nokas-ranet, som en av mennene som gikk inn i tellesentralen i Stavanger og forsynte seg med kontanter. Betew og Saber har lenge vært venner, ifølge Betews forsvarer. Nå er han tiltalt for å ha planlagt å drepe Saber, sammen med Lars Harnes.

Begynte å spane i 2014

13 menn i alderen 25 til 55 år står tiltalt i den såkalte mafiarettssaken (se fakta). De alvorligste tiltalepunktene gjelder innførsel og forsøk på innførsel av store mengder narkotika, drapsplaner og planer om å rane et fly med verditransport på Gardermoen.

Rettssaken kommer etter en større politiaksjon mot Betews omgangskrets i august 2015.

Like etter at Betew ble sluppet ut av fengsel høsten 2014, etter å ha sonet forvaringsdommen for Nokas-ranet, begynte politiet å spane på ham. Politiet mistenkte at 39-åringen planla nye straffbare forhold.

De fulgte med på en rekke møter mellom ham og Lars Harnes. Ved hjelp av helikopter og lydbom kunne de følge med på samtalene, som handlet om «klosser», priser og det politiet forstår som hasjsalg. Tre danske undercover-agenter infiltrerte miljøet rundt Betew på oppdrag fra norsk politi. De ble etter hvert inkludert i innførselen av store mengder narkotika fra Nederland til Norge.

SISTE NYTT

Siste meldinger