NRK Meny
Normal

«Skrue» hinter til hemmelige opplysninger om Munch-dusøren

Tiltalt for grovt heleri viste «Onkel Skrue» også en del raseri mot aktor i retten onsdag. I vitneboksen tok han opp de fire millionene som var lovet ut i Munch-dusør, som det aldri har blitt bekreftet om ble utbetalt.

Mohammad Imran Saber

IRRITERT: Politiet mener Imran Saber har levd over evne i flere år, finansiert av penger fra kriminelle handlinger.

Foto: Privat

Imran Saber (37), kjent som «Onkel Skrue», startet dagen i retten med å true aktor med å legge frem hemmelige dokumenter, kaste pennen sin foran seg og markere hvor irritert han er på aktoratet over tiltalen.

– Jeg ønsker ikke å kommentere denne oppførselen, sier aktor Asmund Riegels.

Hintet til Munch-dusør

Saber skal ha hjulpet politiet med å levere tilbake «Skrik» og «Madonna» to år etter maleriene ble stjålet i 2004. Det har aldri blitt kjent om Saber fikk dusøren på fire millioner kroner som ble lovet ut av Oslo kommune.

Saber kom inn på temaet om pengene under rettssaken, men sa ikke rett ut at han hadde fått dusøren.

Han viste derimot til at han hadde blitt skutt og forsøkt drept på grunn av informasjon om ham som var lekket fra Høyesterett.

Det er blitt utbetalt millioner i dusører, og så skal de late som det er hemmelige penger. Jeg kan jo ikke føre det opp i selvangivelsen, skriver Dagbladet at Saber sa til aktor under en pause i retten mandag.

Aktor Riegels ville ikke kommentere uttalelsene til NRK onsdag.

Flere av dem som var involvert i Munch-tilbakeleveringen den gang, avviser ovetfor Dagbladet påstandene om lekking av opplysninger.

Tiltalt for grovt heleri

Saber er tiltalt for å ha disponert midler til en verdi av minst 4,4 millioner kroner i perioden 1999 til og med 2008. Politiet mener dette er utbytte fra kriminelle handlinger.

– Jeg er en kremmer. Siden jeg var 10 år har jeg blitt kalt «Onkel Skrue», fordi jeg sparte alle lommepenger og samlet flasker for å tjene penger, forklarte Saber på spørsmål om hvordan han hadde råd til å kjøpe biler og smykker allerede som 16-åring.

Han var tydelig stresset og hikstet og skalv under sin egen forklaring.

Mener Saber ikke kan dømmes for feil i selvangivelsen

Per Danielsen

Forvarer Per Danielsen mener politiet ikke har gjort nok for å få oversikt over Sabers lovlige inntekter.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Sabers forsvarer på heleripunktet i tiltalen, Per Danielsen, brukte store deler av formiddagen på å vise at aktors oversikt over «Onkel Skrues» økonomi er ufullstendig. Vesentlig i bevisbildet mot Saber er analyser av hans private forbruk.

Mandag sa aktor Asmund Riegels at beregningene de legger frem er konservative, og siktet til at summen på 4,4 millioner burde vært mye høyere.

– Privatforbruksanalysen er kun basert på tall fra selvangivelsen, og denne har Saber aldri korrigert før han har sendt den inn. Siden dette ikke er en skattesak, er det ikke opp til Saber å bevise at tallene ikke stemmer. Aktor må bevise at politirevisorens tall er rett, sa Danielsen i retten.

Beslag i Saber-saken

Forsvarer Per Danielsen sier at om Saber ikke har ført opp inntekter av salg av varer på selvangivelsen, kan ikke det bli brukt mot ham når ikke dette er en skattesak.

Foto: Politiet / NRK
Sabers Porsche

Denne Porschen er med i politiets beviser mot Saber.

Foto: Politiet / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger