NRK Meny
Normal

Bandidos-topp pågrepet i all hemmelighet

Bandidos-profilen Lars Harnes knyttes til Oslo-politiets storaksjon i morges. Han ble for flere uker siden pågrepet og fengslet i all hemmelighet.

Lars Harnes

PÅGREPET: Hernes ble løslatt i 2013 fordi retten mente han ikke utgjorde en fare for samfunnet. Nå er han pågrepet i en storaksjon mot et narkotikanettverk på Østlandet.

Foto: null / NTB scanpix

– Det er nok ikke helt tilfeldig at han ble pågrepet, og vi mener med det at vi har avverget alvorlig voldskriminalitet, sier politiinspektør Einar Aas ved Oslo politidistrikt om pågripelsen av den tidligere Bandidos-toppen.

Den 48 år gamle Lars Harnes er et kjent ansikt for politi og påtalemyndighet. Harnes fremstod i en årrekke som en lederskikkelse i den kriminelt belastede MC-klubben Bandidos, og har en rekke alvorlige dommer på rullebladet.

I 2006 ble han dømt til forvaring, men høsten 2013 ble han løslatt.

Knyttes til narkotikaaksjon

Releaseparty for Harnes

FEST: I mai i fjor ble det arrangert fest i Bandidos-hovedkvarteret for å feire løslatelsen av Harnes.

I juli ble Harnes på nytt varetektsfengslet, denne gang av Oslo tingrett. Etter det NRK får opplyst ble 48-åringen pågrepet midt i fellesferien.

Bandidos-toppen skal blant annet ha vært i besittelse av en skarpladd pistol med lyddemper. Han ble da siktet for heleri av våpenet.

Ifølge fengslingskjennelsen mente retten at det var betydelig gjentagelsesfare, og Harnes ble derfor varetektsfengslet i fire uker. Politiet fikk imidlertid ikke medhold i kravet om brev- og besøksforbud.

Etter det NRK forstår mener politiet at Harnes kan knyttes til narkotikasaken som nå er under opprulling, og at det derfor er grunn til å tro at siktelsen mot Bandidos-toppen kan bli utvidet.

– Han har erkjent ulovlig våpenbesittelse, og de faktiske forhold i siktelsen mot han. Jeg har ingen kommentar til påstandene om at han også knyttes til narkotikasaken, forsvarer Anja K. Hellander til NRK.

Dømt for tortur

Lars Harnes ble landskjent da den antatte Bandidos-presidenten hilste på daværende statsminister Kjell Magne Bondevik i forbindelse med et arrangement mot vold.

I årene som fulgte fikk Harnes en rekke alvorlige merknader på rullebladet. I 2006 ble han dømt til åtte års forvaring for det såkalte Aker Brygge-ranet.

Han er også dømt for blant annet tortur, vold og kidnapping.

Ble katolikk

Da han ble løslatt i 2013 mente retten at Harnes ikke utgjorde den samme faren som tidligere. Borgarting lagmannsrett la blant annet vekt på at Lars Harnes skulle ha brutt med Bandidos, og at han hevdet å ha tilbakelevert MC-vesten.

Ifølge VG hadde Harnes også oppgitt at han var i ferd med å konvertere til katolisismen sammen med kona. I mai 2014 ble det imidlertid arrangert en fest i Bandidos-hovedkvarteret på Etterstad i Oslo.

Etter det NRK kjenner til var Lars Harnes æresgjest, og festen kom i stand for å feire den tidligere presidentens løslatelse.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger