Hopp til innhold

– Betew og Saber har vært venner lenge

OSLO TINGRETT (NRK): Forsvarer Marius Dietrichson mener det ikke er godt nok bevist at Metkel Betew planla å ta livet av Imran Saber. Betew ble onsdag varetektsfengslet i fire nye uker.

Betew og Saber

Metkel Betew (t.v.) og Imran Saber sammen på Hyperstate-festivalen i Oslo i 1998. Mens Betew selv var med på Nokas-ranet, har Saber blitt omtalt som «Onkel Skrue», eller David Toskas «finansminister».

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Metkel Betew (37) ble onsdag fremstilt for varetekt for tredje gang etter pågripelsen i august. Han ankom Oslo tingrett med sin forsvarer Marius Dietrichson, iført en blå Adidas-treningsjakke.

37-åringen inntok deretter vitneboksen fordi han ønsket å gi en forklaring, men dommeren kom til at denne ikke kan gjengis offentlig av hensyn til etterforskningen.

– Jeg kan ikke gjengi hva som ble sagt, annet at min klient nekter straffskyld for de forholdene han er anklaget for, sier forsvarer Marius Dietrichson.

Onsdag ettermiddag ble det klart at hans klient, i tillegg til Lars Harnes og en narko - og ranssiktet 27-åring må sitte i varetekt i ytterligere fire uker med brev - og besøkskontroll.

Uklart motiv

NOKAS

Metkel Betew nekter for å ha bestilt drapet på Imran Saber.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Nokas-dømte Metkel Betew (37) ble pågrepet i politiets omfattende aksjon mot et kriminelt miljø på Østlandet i august, siktet for grove narkotikaforbrytelser og ransforbund. Senere ble det kjent at Betew også er siktet for å ha inngått drapsforbund med Bandidos-profilen Lars Harnes (47).

Harnes ble pågrepet i garasjeanlegget tilknyttet Imran «Onkel Skrue» Sabers leilighet i juli år, bevæpnet med en lyddempet pistol. Politiet mener Harnes hadde fått i oppdrag av Betew å ta livet av Saber.

Dette nekter Betew på det sterkeste. Dietrichson mener politiet har problemer med å finne et tydelig motiv for drapsplanene, og viser til at Saber og Betew er gamle venner.

– Det er alminnelig kjent gjennom avisene og andre steder. Dette er to personer som kjenner hverandre og er venner fra langt tilbake i tid, sier Dietrichson.

Marius Dietrichson

Marius Dietrichson reagere på det han mener er en skjev framstilling av saken mot Betew.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Skjev og uriktig dekning

Saken mot Betew har fått voldsom oppmerksomhet den siste tiden, og TV2 meldte denne uken at politiet mener Betew kan ha planlagt å ta livet av flere. Etter det NRK kjenner til mener politiet at en av disse er en 65-åring som var et sentralt vitne i Nokas-saken.

Det er særlig disse opplysningene Dietrichson reagerer på, og viser til at siktelsen for drapsforbund kun gjelder Imran Saber.

Lars Harnes

Bandidos-profilen Lars Harnes ble pågrepet i «Onkel Skrues» garasje i sommer.

Foto: NTB scanpix

– Situasjonen er den at mediene har skrevet om påstått annen straffeforfølging hos politiet. Det er avklart med politiet, det er det ikke grunnlag for. Det er en skjev og uriktig dekning, som vi reagerer på, sier Dietrichson.

Flere medier har også skrevet at planen til ranslaget var å slå til mot en Swissair-verditransport på Gardermoen.

– Han har ikke inngått endelig avtale med noen om å rane, sier forsvareren.

Harnes nekter straffskyld

Politiadvokat Line Presthus sa tirsdag at siktelsen for drapsforbund kun gjelder Saber. Samtidig sa leder for seksjon for organisert kriminalitet, Einar Aas, at flere personer «kan ha vært utsatt».

Også Bandidos-profilen Lars Harnes ble fremstilt for varetektsfengsling onsdag. Påtalemyndigheten ba at Harnes skulle fengsles i fire nye uker, mens Harnes selv begjærte seg løslatt.

Mohammad Imran Saber

Imran Saber, også kjent som Onkel Skrue, er for tiden involvert i en annen straffesak, tiltalt for heleri av 4,1 millioner kroner.

Foto: Privat

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger